Je vám nová bezpečnostní politika WhatsApp proti srsti? Podívejte se na alternativy

15
Je vám nová bezpečnostní politika WhatsApp proti srsti? Podívejte se na alternativy
Fotografie: @christianw
  • Nejnovější update dokončil začlenění WhatsApp do Facebooku
  • Dvě zásady platformy WhatsApp o bezpečnosti dat uživatelů byly odstraněny
  • Podívejte se na srovnání platforem WhatsApp, Viber, Telegram a Signal

Chatovací platforma Rakuten Viber vyjadřuje svůj nesouhlas s úpravami v oblasti ochrany soukromí uživatelů, které oznámil WhatsApp. Uživatelům dříve aplikace WhatsApp umožňovala nesdílet své telefonní číslo s Facebookem, nyní to ale bude povinné. Uživatelé musí s novými podmínkami souhlasit do 30 dnů, jinak nebudou moct svůj účet používat.

Srovnání Viber, WhatsApp, Telegram, Signal

Nejnovější update dokončil začlenění WhatsAppu do Facebooku. WhatsApp a Facebook se tak stávají jednou platformou, uživatelé tak budou monetizováni více než dříve. To by mělo být varování pro ty, kteří chtějí komunikovat v soukromí.

Až do updatu ze 4. ledna uváděly podmínky pro použití WhatsApp následující:

  • „Respekt pro vaše soukromí je zakódovaný v naší DNA. Od založení WhatsAppu dbáme na to, aby naše služby odpovídaly zásadám ochrany soukromí.“
  • „Vaše WhatsApp zprávy nebudou sdíleny s Facebookem a neuvidí je tak nikdo další. Facebook nijak nevyužije vaše WhatsApp zprávy, kromě toho, že nám službu umožní provozovat a dodávat.“

Není překvapením, že tyto dvě zásady byly vymazány.

Na rozdíl od Whatsappu, se Viber soustředí na implementaci funkcí, které uživatelům zajistí bezpečnost a soukromí pro jejich data. Tyto funkce zahrnují:

  • Defaultní šifrování na obou stranách komunikace pro soukromé hovory a chaty, není potřeba to jakkoliv nastavovat. Je to snadné a jasné: nikdo nemá přístup k hovorům a konverzacím, kromě účastníků. Ani Viber.
  • Doručené zprávy nejsou ukládány a záloha na Cloudu je defaultně vypnutá: Uživatelé, kteří si chtějí zálohu na cloudu aktivovat, tak mohou učinit. Viber ale neuchovává kopie zpráv a hovorů.
  • Soukromí: Viber nabízí bezpečnostní funkce, které umožňují posílat zprávy, které se samy zničí nebo mít celé konverzace uzavřené jako tajné a umožňovat přístup pouze s použitím PIN kódu.
  • Žádná data uživatelů nejsou sdílena s Facebookem: Viber ukončil veškeré obchodní vztahy s Facebookem. Žádné informace tak nejsou a nebudou s Facebookem sdíleny.

Nejnovější update v podmínkách ochrany soukromí WhatsApp zcela potlačuje význam slova soukromí. Poukazuje nejen na to, jak málo soukromí uživatelů pro WhatsApp znamená, ale je také důkazem, že toto chování k uživatelům můžeme očekávat i v budoucnu. Dnes jsem více než kdy dříve pyšný na to, jakou ochranu soukromí nabízí Viber a rád bych všem nabídnul, aby svou komunikaci přesunuli na Viber, kde jsou více než pouhým zdrojem dat, která se prodají tomu, kdo nabídne nejvíce,“ řekl generální ředitel Rakuten Viber Djamel Agaoua.

Stáhnout Viber

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store

Stáhnout WhatsApp Messenger

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Stáhnout Telegram Messenger

Google Play App Store Microsoft Store

Diskuze ke článku
Karel Endler
Karel Endler
Pro srovnání jsou zde vybrány takové vlastnosti, aby byl nejlepší Viber. S jiným výběrem vlastností by zase vyhrál jiný kecálek.
John Bench
John Bench
Podmínky k horšímu se měnit pouze pro zámořské publikum, pro Evropu nové podmínky jsou jiné, méně závažné - ochrana GDPR.
Josef Bartusek
Josef Bartusek
Ja pouzivam KaKaoTalk a jsem s nim spokojeny
Daniel Rokos
Daniel Rokos
Nebo taky RCS.A nemusím si do telefonu zatahovat svinstvo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze