iOS 14.4 obsahuje funkci, která podle Facebooku „poškozuje malé podnikatele“

1
iOS 14.4 obsahuje funkci, která podle Facebooku „poškozuje malé podnikatele“
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Beta verze iOS 14.4 dává uživatelům možnost povolit/zakázat vybraným aplikacím sledovat jejich chování
  • Facebook proti této novince protestuje, hrozí mu ztráta příjmů

Před pár dny jsme vás informovali o formálním protestu sociální sítě Facebook proti chystané bezpečnostní funkci iOS. Ta je nově přístupná v beta verzi iOS 14.4 a uživatele (zjednodušeně řečeno) upozorňuje na zvědavost vybraných aplikací.

Některé aplikace totiž sbírají data nejen chování uživatele v rámci dané aplikace, ale také vedou záznamy o tom, které stránky navštěvuje a které další aplikace používá. Právě Facebook takto posbíraná data s oblibou využívá, aby uživatelům následně zobrazoval na míru šitá reklamní sdělení. Díky přesnějšímu cílení, které znamená vyšší pravděpodobnost prodeje inzerovaných produktů nebo služeb, si pak může Facebook od inzerentů naúčtovat více. V rámci protestu proti této novince Facebook v minulém týdnu osočil Apple z toho, že poškozuje malé podnikatele (jak informuje agentura Reuters).


Podle AppleInsideru mají nyní uživatelé, kteří aktualizovali na (první) beta verzi iOS 14.4, možnost povolit/zakázat vybraným aplikacím (jako je Facebook) sledovat jejich chování. Pochopitelně se očekává, že většina majitelů zařízení s iOS této nové funkce využije a přístup k citlivým datům nepovolí. Ti uživatelé, kteří se rozhodnou přístup neudělit, se však reklamám stejně nevyhnou. Pravděpodobně nebudou pouze tak přesně zacílené.

Diskuze ke článku
Owl 81
Owl 81
Kdo používá blokátor Adguard tak je v klidu. Ten zatrhne přístup i Google Analytics a ostatním sledovacím shitům. A reklamy? Ty nemám vůbec nikde ani v aplikacích:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze