Jak vznikla pověra o utopených mobilech a rýži?

10
Jak vznikla pověra o utopených mobilech a rýži?

Je to takový internetový evergreen. Pokud se někomu podaří utopit telefon, tak dost často zamíří namísto do servisu nebo k popelnici do nějakého internetového fóra, kde s železnou pravidelností obdrží radu, aby poškozenou elektroniku naložil do rýže. Samozřejmě všichni víme, že je to nesmysl, jak ale vznikl?

S podobnými problémy se paradoxně roztrhl pytel až v okamžiku, kdy výrobci začali slibovat odolnost svých telefonů před prachem a vodou podle normy IP67 nebo IP68. Budoucnost vypadala růžově v tom smyslu, že už žádný telefon nepadne za oběť kontaktu s kapalinou, ledaže by to byla koncentrovaná kyselina sírová. Poněkud nešťastným způsobem tuto přednost komunikovala marketingová oddělení v tom smyslu, že v reklamách na mobil bylo více vody než při přenosech závodů v plavání. Netrvalo dlouho a výrobci začali ze svých slibů opatrně couvat, alespoň co se uznávání reklamací vytopených telefonů týče.

Ať už je mobil voděodolný nebo ne, po vniknutí kapaliny je postup vždy stejný: vypnout, vytáhnout baterii, nechat volně prosychat a co nejdříve zamířit do servisu, pokud si na rozebírání a čištění netroufnete sami. Tak jako tak vás čekají výdaje v řádů tisíců za opravy až deseti tisíců za nový telefon. V tomto kontextu se zdá „babská rada“ s miskou rýže za pár desetikorun hotový zázrak.

Vysledovat tyto pokusy o zázračné uzdravení mobilu lze až někam někam k počátku století, k původu celého mýtu ale musíme jít ještě dál, konkrétně do roku 1946. Tehdy vyšlý magazín Popular Photography si klade otázku, jak udržet vybavení v suchu, zvláště pak velice citlivé exponované filmy, při pohybu v tropických oblastech.

CAT S41

Jako primární volba je zde doporučován silikagel a pokud není po ruce, tak ho lze nahradit rýží, čajem nebo papírem. Článek přesto přiznává, že schopnost rýže pohlcovat vodu je tak nízká, že je jí zapotřebí velké množství. Rýže tak spíše zamezuje přístupu vlhkosti k filmům, než aby z nich nějaký odstraňovala. I přes tuto zjevný nedostatek žije rýžový mýtus více jak tři čtvrtě století.

Diskuze ke článku
Hugo
Ať se to autorovi líbí či ne, rýže funguje. Mohu potvrdit u vlastní zkušenosti. :)
Martin
Přede dvěma lety jsem utopil týden starý Samsung S6 Edge za 16000Kč, samo jak píše autor rozdělat, vyndat baterku šlo tak před 5 lety, teď je vše kompaktní a natvrdo zapouzdřený a jediná záchrana, je vypnutí a uložení mobilu do savého materiálu, což v dané chvíli byl kilogramový pytlík rýže. Ležel v ní týden a pomohlo to.
ANO
Co je to za clanek? Tak primo i tusim sony na propagacnim videu ukazuje, ze ryze muze pomoct ....... a proste ryze pohlcuje vlhkost, kde autor bere tyhle moudra??? Ale myslim, ze telefon se musi vytahnout okamzite nez to nekam zatece a vyndat baterku .... bohuzel u vetsiny telefonu dneska neproveditelne. A vypnout samozrejme nepomuze. Takze zachranit se IMHO dnes uz neda. Nedavno jsem utopil L950xl .... plaval jsem s ni v bazenu nekolik minut:o) No a samozrejme kaput, ikdyz jsem hned vyndal baterku. Jsem to doma rozebral proplachl vodou, vysusil a hovno. Jak se voda dostane k pametovemu cipu, tak jej zkratuje a je hotovo .... a to nemluvim o novych telefonech, kde nejde vyndat baterka a celkem klidne muze i vybuchnout (kdyz jsem vyndaval baterku z te lumie, tak jiskrila:), takze mozna ji dat dy 50kg pytle s ryzi neni spatny napad:o) Otazka, jak moc je sucha ryze horlava:o) Asi to pujdu zkusit:o) Zajimave je, ze i pres to vsechno, tak ta lumia nezavibruje, ale ve windows vidim, ze se pripojilo nejake qualcomm zarizeni ..... zjevne je v prdeli UEFI, mozna by to nejakym servisnim softwarem do toho slo nahrat:o)))
pz
Uz si predstavuju, jak v nedeli vecer v lese shanim mobilservis. Jinak pozorni stravnici muzou obcas v restauracich videt ryzi v solnickach, samozrejme v kombinaci se soli! Figl je v tom, ze nepropadne dirkou pro sul, a chyta vlhkost..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze