Jak využít VPN na maximum a vybrat správného poskytovatele?

Jak využít VPN na maximum a vybrat správného poskytovatele?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • VPN slouží pro lepší zabezpečení, ale také přístup k nám zapovězenému obsahu
  • Náklady na připojení jednoho zařízení mohou být velmi nízké
  • Doporučujeme ověřit dostupnost aplikací i bandwith

Zatímco majitelé nejnovější řady Pixelů 7 se mohou (na vybraných trzích) těšit z bezplatné možnosti využít virtuální privátní síť (VPN) v rámci předplatného Google One, většina z nás se uchýlí k pořízení VPN samostatně. Ne všichni přitom vědí, že VPN není jen jakousi bezpečnostní pojistkou ve smyslu, že komunikace zůstává skrytá ostatním, ale zároveň může zprostředkovat přístup k možnostem, které běžně dostupné nejsou.

Pro vyšší bezpečnost i širší výběr

Virtuální privátní síť je nepochybně jedním z nejjednodušších způsobů, jak zvýšit osobní bezpečnost na internetu. Ostatně mnoho firem používání VPN po svých zaměstnancích automaticky vyžaduje (zejména pokud pracují mimo kancelář) kvůli minimalizaci riziku úniku dat. Pokud jste tak někdy přemýšleli o tom, která data o vás může zjistit váš poskytovatel internetového připojení a další subjekty, je VPN jednou z cest, jak zvýšit úroveň soukromí a bezpečnosti. Standardně rovněž platí, že jedno předplatné VPN lze používat minimálně na několika zařízeních, čímž se cena za předplatné dodatečně rozmělní, poplatek za jedno zařízení tak může být směšně nízký.

Elegantním řešením je využívat VPN na úrovni routeru.

Nabídka poskytovatelů VPN je skutečně široká od velmi populárního Nord VPN až po různé menší poskytovatele této služby. Zajímavou alternativou může být Surfshark, který spadá pod stejného majitele jako právě Nord VPN, přitom však nabízí neomezený počet zařízení přihlášených k jednomu účtu a ve srovnání s Nord VPN vychází i levněji.

Při výběru VPN doporučujeme rovněž ověřit maximální bandwith a také rychlost serverů, která je například v případě Surfshark až 10 Gb/s. Důležité je rovněž ověřit podporu aplikací pro všechna zařízení, která plánujete připojit, tradičně se tak nemusí jednat pouze o počítač, tablet či telefon, ale třeba o také chytrý televizor nebo herní konzoli. Elegantním řešením, jak zvýšit zabezpečení domácnosti, je pak VPN využívat přímo na úrovni routeru, k němž se připojují další zařízení, která tak budou automaticky zabezpečená.

VPN přijde vhod i v zahraničí

Kromě již zmíněné bezpečnosti je pak pro mnohé velkou výhodou také možnost odblokovat jinak „zakázaný“ obsah. Typicky se jedná například o možnost se přihlásit na americkou verzi Netflixu a dalších podobných platforem, díky čemuž se dostanete k seriálům a filmům, které u nás v databázi nenajdete. Stejně tak se díky některým VPN můžete dostat v zemích (například Číně) s limitovaným přístupem ke službám, které jsou na tamním trhu omezené či zakázané a nebylo je jinak možné používat.

Nejčastěji diskutovanou nevýhodou je pomalejší připojení, čemuž lze ale předejít právě volbou vhodného poskytovatele VPN, který nabízí vysokou rychlost, která je stejná/převyšuje rychlost internetového připojení. Nevýhodou mohla být v minulosti také instalace softwaru pro VPN připojení, který nemusel být dobře optimalizovaný nebo nebyl na všechny platformy dostupný. Také to lze eliminovat volbou správného poskytovatele, který nabízí software pro všechny požadované platformy a stejně tak i kvalitní zákaznickou podporu pro případ, že byste potřebovali s čímkoliv poradit.