Funkce VPN v Google One končí. Víme proč

Funkce VPN v Google One končí. Víme proč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Služba bude ukončena později v tomto roce
  • Důvodem má být fakt, že VPN od Googlu nevyužíval dostatečný počet uživatelů

Server androidauthority.com upozornil na fakt, že se Google rozhodl ukončit provoz funkce VPN u jeho služby Google One. Firma uživatele služby informovala skrze e-mail, v němž sice Google neuvádí přesné datum konce služby, ovšem stojí v ní, že funkce bude postupně ukončena „později v tomto roce“.

Google přitom spustil VPN u Google One jako alternativu k dalším populárním virtuálním privátním sítím typu Nord VPN a Express VPN, přičemž je k dispozici u všech předplatných Google One, včetně toho nejlevnějšího aktuálně v akci dostupného za 14,99 Kč na měsíc.


V e-mailu dále stojí, že funkce VPN uvolní místo pro další žádané funkce. Podle 9to5google.com je však důvod prozaičtější – uživatelé jednoduše funkci příliš nevyužívali. Google každopádně dodává, že uživatelé Pixelů budou mít stále přístup k VPN společnosti Google prostřednictvím nastavení, pokud mají Pixel 7 nebo novější zařízení. Pokud vás o tématu VPN zajímavá více, jistě nepřehlédněte náš článek, kde se virtuálním privátním sítím věnujeme.

Co je to VPN?

VPN (Virtual Private Network, tedy česky virtuální privátní síť) je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zvýšit osobní bezpečnost na internetu. Ostatně mnoho firem používání VPN po svých zaměstnancích automaticky vyžaduje (zejména pokud pracují mimo kancelář) kvůli minimalizaci riziku úniku dat. Ve zkratce minimalizuje to, co o vás může zjistit váš poskytovatel internetového připojení a další subjekty. Kromě toho je velkou výhodou také možnost odblokovat nedostupný obsah, například americkou verzi Netflixu a dalších podobných platforem, což vám umožní dostat se k seriálům a filmům, které u nás dostupné nejsou. Stejně tak se díky VPN můžete dostat v zemích (například v Číně) ke službám, které jsou na tamním trhu omezené či zakázané.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze