Jak se Microsoftu nepovedl Windows 10 November Update

46

Před pár dny přišel Microsoft s aktualizací pro Windows 10, kterou honosně pojmenoval Windows 10 November Update. Ta měla přijít s desítkami vylepšení a majitelé téměř 120 milionů zařízení s posledními Windows se na ní hodně těšili. S odstupem několika dní je na čase zhodnotit, jak se update Microsoftu povedl, a jestli nepřinesl více škody než užitku.

Windows 10 November Update, který přinesl číselné označení 10586, byl velmi důležitý. Všechna zařízení, která se budou nově dodávat a vyrábět s Windows 10, by totiž měla nést právě tuto verzi a do této verze by se také měla obnovovat. K tomu navíc uživatelé očekávali, že dluhy, které měl Microsoft vůči nim s Windows 10, se splatí a oni se tak konečně dočkají třeba doplňků do Microsoft Edge, které v červenci s první verzí nedorazily. Všichni tak předpokládali, že Microsoft si v tomto případě dá velmi záležet na tom, jak bude listopadový update vypadat.

Windows 10

Bohužel se ale vedle vylepšení objevilo i pár zásadních nedostatků, které si zmíníme. Jako první jistě ty, které přišly se souhlasem na stažení a nainstalování nového updatu. První chybu jsme uvedli již v minulém článku a jednalo se o selhání automatické aktualizace, která s novinkou zřejmě nebyla dostatečně seznámena, a tak sice kýžený update vyhledala, ale ke stahování a instalaci se již nedopracovala. Tento problém šel odstranit opětovným vyhledáním aktualizace.

Častým problémem byla pak chyba při instalaci, kterou uživatelé označili jako „Error 44“. Instalace se zastavila na 44 %, pokud jste měli v zařízení zasunutou paměťovou kartu. Nicméně po vyjmutí karty a opakovaném pokusu o instalaci již vše probíhalo standardně.

Windows 10 November Update
Změnila se i nabídka Start. O té uživatelé naštěstí chyby nehlásí.

Redmondská společnost je často také zmiňována pro své neúplné a nejasné informace o změnách v samotném systému. Jen si třeba vzpomeňme na konkrétní hlášky „Ještě pár drobností“ či „Došlo k neočekávané chybě“ a „Vše pro vás nastavujeme“, kdy uživatel absolutně netuší, co se s jeho zařízením děje.

TIP: Velký Windows 10 November Update je tu: novinky a srovnání

Další chyby byly zásadnějšího charakteru, kdy na některých přístrojích zmizela část ovladačů pro trackpady či diskové řadiče anebo dokonce celé programy, jako je Adobe Reader a Spybot & Destroy. Mně osobně z počítače vymizel právě ovladač pro trackpad a Adobe Reader. To, že se zařadíte do této skupiny, kdy vám programy či ovladače mizí ze zařízení, není dvakrát příjemné a absolutní začátečník by tento problém nemusel umět řešit.

Dalším problémem byl pak několikrát opakovaný samovolný restart zařízení po updatu. Poté, co hodinu a déle čekáte na výsledek a na změny, které s sebou novinka nese, projdete pár koly samovolných restartů. Věřte mi, že pokud si hned po updatu sednete k práci a za 15 minut se zařízení začne restartovat, moc vás to nepotěší. Tuto chybu zaznamenalo „jen“ pár desítek tisíc uživatelů, ale i tak je to chyba k zamyšlení.

MS Edge
Záložky se napříč zařízeními nesynchronizovaly, dokud jste neotevřeli Hub

Dalším problémem byla pak nefunkčnost slibované synchronizace záložek pro Microsoft Edge napříč všemi zařízeními s Windows 10. Ta nefungovala do té doby, dokud jste neklikli na Hub. Poté už se záložky začaly bez problému synchronizovat.

Doufejme, že příště si už dá Microsoft více záležet na celém procesu updatu a poté samozřejmě na celé funkčnosti. V nedaleké budoucnosti bychom se ještě měli setkat s pár zásadními novinkami, jako je integrace doplňků pro Microsoft Edge, na kterou se těší spoustu příznivců. Pokud ale budou updaty probíhat jako ten listopadový, mohl by Microsoft ztratit velké množství příznivců.

Diskuze ke článku
Michal
To je článek, jako kdyby to byl konec světa. Aktualizoval jsem PC jak doma tak v práci a žádný program ani ovladač nezmizel. Možná se jen zamyslet nad tím, kolik přístrojů a různých druhů HW konfigurací musí microsoft aktualizovat, došel by člověk k názoru, že bezchybné to prostě být nemůže. A to nemluvím o utilitkách od různých výrobců (například pan Peter a jeho Intel connect, WTF? k čemu to je dobré, že mě to připojí k internetu jako základní ovladač? parádní utilitka), které jsou předinstalované v PC při koupi a opět zdvojnásobují variace konfigurací SW a HW. Apple aktualizuje 10 variant konfigurací PC a také se tam najde nějaká chyba. Nikdy nebude nic bez chyby. Chce to trochu přemýšlet a být tolerantnější.
Honza
Bravo. Microsoft. Bravo. Neskutečná firma, já nepochopím, jak tohle ještě vůbec existovat a tvořit pseudo OS. Neuvěřitelné.
Jan
Já se konečně dokopal, stáhl ISO a udělal čistou instalaci na notebooku - do té doby jsem bez problémů používal win 10 po updatu z 8.1. Od té doby musím vypínat počítač natvrdo, protože win se při vypínání seknou a jediné co skutečně vypnou je display, disk a větrák. Klávesnice mi dál svítí a notebook hřeje. Poprvé, když jsem vypl (ne uspal - zásadně vypínám) pc s půlkou baterky a v práci následně už nenastartoval jsem se lekl (jasně že nabíječku jsem měl doma :-/ ), teď už si dávám pozor.
Derp
Mně už druhý týden ukazuje dlaždice pošty jeden příchozí mail, který jsem smazal. Teď jsem koukal do aplikace lidé a nesynchronizovala změněný mail, který tam už je taky dva dny. Na zamykací obrazovce se ukazoval obrázek z FB, který jsem tam na zkoušku nastavil a změna zpět na windows spotlight se vždy po uspání nebo restartu vrátila na FB. Naštěstí už jsem to vyřešil. Takových nedodělků je spousta a běžného uživatele nezajímá, že je to třeba chyba aplikace. Co se mi líbí, je Edge. Sice nejde synchronizace záložek a především doplňky, ale rychlost je slušná. Používám už dlouho novou Operu, ale ta je proti Edge těžkopádná, pomalá a dost často ,,neodpovídá", což mě dokáže slušně vytočit. Navíc mám problémy s přehráváním videí - třeba DVTV. Mám notebook starý 7 let, což bude jedna z příčin problémů s Operou. Pokud ale dojde na lámání chleba, Edge u mě vyhrává a před přechodem na W10 mě ani nenapadlo, že bych si ho tak rychle nastavil jako výchozí prohlížeč.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze