Velký Windows 10 November Update je tu: novinky a srovnání

Systém Windows 10 je tu s námi již od července a dočkal se pár menších aktualizací, které systém spíše stabilizovaly a opravovaly chyby, než že by přinášely novinky. Před pár dny ale dorazila velká aktualizace s názvem Windows 10 November Update a přináší spoustu novinek a vylepšení. Majitelé téměř 120 milionů zařízení se tedy v těchto dnech seznamují s tím, co si Microsoft v nové aktualizaci připravil. Podívejte se na přehled novinek s námi.

Windows 10

Na začátek je dobré osvětlit, proč je tento update tak zásadní. Samozřejmě, že z většinové části proto, že přináší více možností pro uživatele, lehce pozměněný design a stabilizaci prostředí. Je to ale také proto, že nově vyrobená zařízení přijdou k uživateli právě s touto verzí Windows 10, která nese číselné označení 10586.

Začneme se samostatným updatem. Pokud máte nastavené automatické aktualizace, je pravděpodobné, že systém již tuto aktualizaci objevil, avšak nenainstaloval. Podle zkušeností automatická aktualizace většinou selže a sama update zopakuje až za několik dnů. Pokud ale použijete opětovné vyhledávání, systém již aktualizaci bez problému dohledá a začne stahovat. Samostatné stahování trvá přibližně 30 minut, ale samozřejmě záleží na rychlosti připojení.

Windows 10 November Update
Aktualizace probíhá standardně přes Windows Update

Poté vám systém nabídne restart, který ale můžete odložit na dobu, kdy nebudete potřebovat zařízení k práci. Restartování a aktualizování trvá asi 30 minut, po čemž vás již přivítá barevná obrazovka Windows a slavné hlášky Microsoftu o přípravě systému. Do dvou minut se spustí uvítací obrazovka a tím končí celá instalace. Tedy pro nezkušené uživatele je dobrá zpráva, že celá instalace je velmi jednoduchá a zvládne ji každý hravě. Samozřejmostí je, že všechny soubory a nastavení zůstávají nedotčeny, i tak ale před updatem doporučujeme systém zálohovat.

Nejprve se podíváme na vizuální změny, kterých si většina uživatelů okamžitě všimne. Tou největší změnou si prošla nabídka Start, kde se maximální počet dlaždic zvýšil na 2 048 z původních 512. Rozšiřovat ji tak může každý uživatel do sytosti, ale takového extrému asi dosáhne málokdo. Nyní je ale také možné řadit dlaždice až do čtyř sloupců z původních tří.

Windows 10 November Update
Nový a starý vzhled nabídky Start

Další změnou je mírně poupravený vzhled a funkčnost kontextových nabídek, nejen při úpravě samotných dlaždic, kde se nově zobrazuje malý náhled velikostí a také naposledy navštívené položky a soubory, ale také kontextových nabídek v desktopovém režimu, které nyní vypadají díky jasným předělům uspořádaněji. Vzhledově mírně poupravené jsou i „Ovládací panely“ v kategorii „Vzhled a přizpůsobení“ a novou ikonu má i systémový registr.

Windows 10 November Update
Nové ovládací panely (nahoře) prošly jen menšími kosmetickými změnami

Další změny se dočkal také tabletový režim, který byl v první verzi Windows 10 spíše horší oproti Windows 8.1. Ve Windows 10 jsme tak byli nejdříve ochuzeni o možnost zvolit si, se kterými dvěma aplikacemi budete pracovat a při otevření třetí se obě jednoduše nahradily. Microsoft ale naštěstí na kritiku reaguje a zejména v této oblasti nové Windows vylepšuje. Nyní vám dá systém vybrat, kterou aplikaci při otevření třetí již nechcete používat a ta je nahrazena. Stále ale bohužel nelze mít více než dvě aplikace vedle sebe, a to ani na velkých displejích s vysokým rozlišením.

Vítanou změnou je i rozšíření funkčnosti „Úložiště“. Nyní si můžete totiž instalovat mapy a aplikace i na nesystémový disk, například na flash disk. Můžete je přesouvat hromadně i jednotlivě. Také nastavení tiskáren a skenerů bylo v systému hrou o nervy, nyní se v nastavení objevila položka „Svěřit správu výchozí tiskárny systému Windows“. Pokud tuto možnost zapnete, bude výchozí tiskárnou naposledy použitá tiskárna a automaticky se nastaví jako výchozí.

Windows 10 November Update
Nyní je možné přesouvat aplikace a mapy na nesystémový disk

Novinek se dočkal i prohlížeč Microsoft Edge, i když ne takových, jaké jsme původně očekávali, tedy podpory doplňků. Ta byla prozatím odložena na příští rok. Co ale většinu uživatelů jistě potěší, je náhled stránky po přejetí nad její záložkou. Celkově to vede k lepší orientaci na jednotlivých stránkách a milovníkům značného počtu otevřených záložek to jistě usnadní práci. Prohlížeč je také vylepšen o možnost streamovat zobrazený obsah do jiných zařízení. Microsoft Edge také nově podporuje funkci Drag and Drop, která umožní přetáhnout obsah z otevřeného okna do okna prohlížeče. Zásadní pak je konečně synchronizace záložek mezi všemi zařízeními s Windows 10, která doposud citelně chyběla.

Dalším vylepšením je pak integrace komunikační aplikace Skype přímo do systému. Že už jste to slyšeli? Ano, Microsoft nedávno odstranil aplikace Skype z Windows Store, protože měla být od začátku integrovaná do nových Windows 10. To se ale nestihlo a Microsoft tak funkci integroval až do tohoto updatu, a to dokonce ve třech aplikacích – Telefon, Skype video a Zasílání zpráv. Oproti klasickému Skypu těmto aplikacím ale chybí některé podstatné funkce od vytváření skupin až po možnost odesílání souborů. Doufejme, že to Microsoft ještě dodatečně časem doplní.

Windows 10 November Update
Aplikace zasílání zpráv má prozatím problém s upozorněním

TIP: Microsoft zjednodušil aktivaci čisté instalace Windows 10

V neposlední řadě je tu také možnost aktivace systému starými licenčními klíči. Pokud tedy na svém zařízení budete chtít provést čistou instalaci Windows 10, můžete jí následně aktivovat nejen licenčním klíčem k Windows 10, jak tomu bylo původně, ale i starými licenčními klíči od Windows 7 až po 8.1.

Podstatných novinek je tedy ve Windows 10 November Update požehnaně i když některé z nich, jako například Skype, dohánějí červencový dluh Microsoftu. A co vy? Updatovali jste, a jak se vám daná vylepšení jeví? Chybí něco, co byste uvítali?

Diskuze ke článku
jirka
žádný update mi to nenašlo
Jenda Tangelmayer
Jenda Tangelmayer
Jen nevím jestli více dlaždic vedle sebe je podmíněno velikostí displeje nebo rozlišením, na manželčiným NTB 4 vedle sebe prostě nedám.
Jaroslav Pikl
Jaroslav Pikl
Já už to mám týden.
shield
Zatím nic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze