Jak ovlivnil koronavirus životy dělníků vyrábějících iPhony?

Jak ovlivnil koronavirus životy dělníků vyrábějících iPhony?
Fotografie: Ifixit
  • Dělníkům je několikrát za den kontrolována tělesná teplota
  • Veškerý čas tráví společně v dvacetičlenných skupinkách

Foxconn, ale i další výrobní společnosti, které provozují své továrny v Číně, nově zavedly přísnější bezpečnostní opatření, pomocí kterých chtějí zamezit šíření koronaviru.

Některé z poměrně přísných praktik dnes ve svém článku zveřejnil deník The Washington Post. Veškeré informace přitom pocházejí přímo od zaměstnance čínské továrny Foxconnu. Jak tedy vlastně vypadá typický den dělníka zodpovědného za výrobu iPhonů a další elektroniky?

V prvé řadě došlo k separaci zaměstnanců, takže byli dělníci rozděleni do skupin po dvaceti osobách, které spolu tráví čas ve dne i v noci. Stejná skupina zaměstnanců spolu pracuje, jí, cestuje, ale i odpočívá. To vše z důvodu, aby bylo v případě nutnosti možné snáze vystopovat, kde se dané osoby v konkrétní čas vyskytovaly.

Zaměstnanec Foxconnu pro The Washington Post rovněž uvedl, že všichni zaměstnanci musí mít nasazenou roušku a hned po probuzení je jim zkontrolována tělesná teplota. Navíc jsou na několika místech rozmístěny infračervené kamery, které kontrolují teplotu u procházejících osob. V případě potřeby je k dispozici také rentgen hrudníku.

V čase oběda zaměstnanci jedí v jídelně, kde jsou od sebe stoly pečlivě odděleny nově nainstalovanými „stěnami“, které pomáhají bránit šíření kapénkové nákazy. Dokonce i samotné židle u stolů obsahují QR kód, který dělníci musí naskenovat, aby bylo dohledatelné, kde který dělník (a v jaký čas) seděl. V ubytovnách, kde dělníci odpočívají, musí po příchodu zanechat své pláště a tašky na speciálně vymezeném místě, kde budou tyto předměty dezinfikovány.

Rovněž další továrny v Číně přijaly dle informací The Washington Post obdobná opatření. V případě továren Huawei musí zaměstnanci například denně podávat hlášení o svém zdravotním stavu a všechny pokrmy v jídelně musí být důkladně tepelně zpracovány. V některých podnicích je zaměstnancům dokonce za určitých podmínek zakázáno opouštět pracoviště, nemohou se tak dostat domů. Jsou podle vás opatření připomínající Orwellův román 1984 vzhledem k situaci ospravedlnitelná, nebo by mělo být s dělníky zacházeno důstojnějším způsobem?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze