Jak šel čas: duel fotoaparátů Apple iPhonu 6 (2014) vs. iPhonu 11 (2019)

Srovnání denních a nočních snímků
9
Jak šel čas: duel fotoaparátů Apple iPhonu 6 (2014) vs. iPhonu 11 (2019)
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Otestovali jsme hlavní snímač iPhonu 6 oproti novému iPhonu 11
  • Nechybí srovnání fotografií ve dne a v noci
  • Níže si můžete prohlédnout všechny snímky v plném rozlišení

V posledních letech zaznamenáváme technologické průlomy v podstatě každých pár měsíců a tempo představování nových telefonů se neúprosně stupňuje. Apple, jakožto značka, která byla ještě donedávna považována za inovátorskou, však v poslední době nepřichází s nijak zvlášť závratnými inovacemi a spíše piluje funkce, které jako první představili jiní. Tento článek slouží jako zajímavé srovnání mezi iPhonem 6 představeným před dlouhými šesti lety a iPhonem 11, jenž si odbyl premiéru v září loňského roku.

Přestože je mezi oběma pětiletý odstup, některé specifikace paradoxně zůstávají stejné. Možná vás překvapí identická jemnost displeje 326 pixelů na palec. Méně pak stejný proprietární konektor Lightning, kterého se Apple u svých telefonů stále nechce vzdát, a to i přesto, že nové iPady již přešly na USB-C.

U telefonů však najdeme pochopitelně i spoustu rozdílů, ať už jde o čipset, který byl v případě iPhonu 6 vyráběn 20nm výrobním procesem, zatímco A13 Bionic pohánějící iPhone 11 je 7nm+. Jedním z hlavních zlepšení je fotoaparát, kdy hlavní snímač u iPhonu 11 nově doplňuje rovněž praktický ultraširokoúhlý objektiv. V tomto článku si pro zajímavost porovnáme výsledky fotoaparátů iPhonu 6 a iPhonu 11.

Apple iPhone 6 Apple iPhone 11
Světelnost objektivu f/2.2 f/1.8
Velikost snímače 1/3" 1/2,55"
Ohnisková délka 29 mm 26 mm
Rozteč pixelů 1,5 μm 1,4 μm
Rozlišení 8 Mpx 12 Mpx
Ostření a stabilizace PDAF PDAF, OIS

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří iPhonu 6, druhý pak iPhonu 11 (posuvník umístěn vlevo).

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením, tedy tak, jak by fotila většina uživatelů. Prohlédnout si je můžete v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy).

Apple iPhone 6
Apple iPhone 11
Diskuze ke článku
Matej
Vyborny napad na takyto clanok 👍👍
Jarin
Moc děkuji- přesně tohle srovnání mě zajímalo! Ještě bych poprosil- třeba galaxy s20 vs galaxy s5 nebo s6????
Johny
Skvělý článek! Díky moc!
Fasciny
Možná jsem čekal větší skok. Tady se pěkně ukazuje, že měnit telefon například každý rok opravdu nemá smysl. Vylepšení jsou každoročně minimální.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze