iPhony 15 dorazí s USB-C, ale přenosová rychlost přibalených kabelů bude zaostávat

iPhony 15 dorazí s USB-C, ale přenosová rychlost přibalených kabelů bude zaostávat
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Podle všeho mají kabely splňovat jen přenosovou rychlost USB 2.0
  • Ta činí maximálně 480Mb/s, stejně jako u kabelů/konektorů Lightning

Již delší dobu se diskutuje o tom, že nové iPhony 15 konečně dorazí s moderním a vzhledem k množství podporovaných produktů především velmi praktickým USB-C. Nahradí obstarožní Lightning, s čímž se pojí i nový kabel, jenž bude na zákazníky čekat v environmentální krabičce.

Spolehlivý zdroj, Maijin Bu, nyní přišel s velmi zajímavou informací, že se bude jednat o kabel specifikacemi odpovídajícími standardu USB 2.0, tedy s maximální přenosovou rychlostí dat 480 Mb/s (ta je stejná i pro Lightning), přičemž některá USB-C (včetně toho u iPadu Pro) umožňují dosáhnout přenosových rychlostí až 40 Gb/s. Za předpokladu, že by nové iPhony 15 rovněž byly schopné přenosu dat rychlostí až 40 Gb/s, by si tak zákazníci museli, v případě, že chtějí využít plný potenciál, dokoupit adekvátní kabel.

Nejlevnější originální USB-C/USB-C kabel od Applu s podporou Thunderbolt 3 (tedy i přenosovou rychlostí až 40 Gb/s) o délce 80 centimetrů by pak dle apple.com vyšel na nemalých 1 190 Kč. Na druhou stranu je pravdou, že velké množství přenosů dat z telefonů do počítače či jinam dnes probíhá bezdrátově, tento kabel by tak využili pravděpodobně jen profesionální uživatelé.


Nové kabely, které budou pletené a barevně by měly korespondovat s provedením iPhonů, mají mít na délku 160 cm, 16 pinů a být o něco tlustší, tedy i odolnější. Zda budou přikládány ke všem iPhonům (tedy i vyšším doposud označovaným jako Pro), či jen k „základním“ , v tuto chvíli nevíme, stejně jako prozatím nelze se 100% jistotou určit specifikace USB-C.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze