iPhone 4S v redakci: první dojmy a fotografie

76

Všichni očekávali iPhone 5, ale nástupcem se prozatím stal iPhone 4S. Velké překvapení se nekonalo. Vzhled zůstal beze změn, inovace se odehrály pod povrchem. Bude stačit nový dvoujádrový procesor a 8 MPx fotoaparát s Full HD videi či rychlejší datové přenosy k úspěchu? Prodeje jsou velmi slušné, ale jaký je telefon ve skutečnosti?

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru či Google+.

Od Applu se pro letošní rok očekával nový nástupce. Až do poslední chvíle byly spekulace velmi vášnivé a fantazie uživatelů napříč světem více než bohaté. Po představení iPhonu 4S vystřídal očekávání pocit zklamání. Spíše než nástupcem můžeme novinku označit jako inovovanou stávající "čtyřku". Opravdového nástupce, páté generace se tak dočkáme v příštím roce. Pojďme se letmo před samotnou recenzí podívat na novinku trochu blíže.

iPhone 4S - oficiální fotografie

Inovace iPhonu 4S oproti iPhonu 4

  • Dvoujádrový procesor Cortex A9 s čipsetem Apple A5 - 1 GHz
  • 8 MPx fotoaparát s možností pořizování videí ve Full HD rozlišení
  • Systém dvou antén - konečně tak odpadá problém se ztrátou signálu
  • Mírně vyšší kapacita baterie 1 432 mAh
  • Rychlejší datové přenosy HSDPA 14,4 Mbps
  • Vyšší hmotnost 140 gramů
  • Hlasový asistent Siri (nefunguje v češtině a mimo USA má omezenou funkčnost)

Změny začínají již u prodejního balení. Samotný obsah se nezměnil. Pouze velikost prodejní krabice je nepatrně menší. Designu iPhonu 4S, i jeho dnes prodávanému předchůdci iPhone 4, nelze upřít notnou dávku originality a exkluzivity, o čemž opět svědčí i tradičně nasazená cenová laťka. Když se podíváme na použité materiály, byly novince opět upřeny plasty. Setkáme se pouze s přítomností kovů a skla. Celé tělo se vyznačuje maximální pevností, která již dopředu vylučuje jakékoliv náznaky povrzávání, různých projevů skřípání nebo prohýbání.

Zadní kryt je pokrytý minerálním a nepoškrabatelným sklem. Podle mého názoru a zřejmě názoru společnosti Apple se ale budeme rozcházet v pohledu na význam slova "nepoškrabatelnost". Již po pár dnech a dopředu uvádím, že se k zařízení chovám s maximální opatrností, již zadní kryt vykazuje známky drobných, pouze zblízka patrných škrábanců. Majitelé současného iPhonu 4 by jistě mohli o údajné nepoškrabatelnosti vyprávět. Opět tedy platí, že vzhled dostal přednost před praktičností a pokud nepoužijete pouzdro, budete mít zadní kryt za pár týdnů již nepatrně poškrábaný. Přední strana telefonu je rovněž osazena minerálním sklem. Zde bychom ale škrábance hledali jen stěží. Boky telefonu jsou obehnány kovovým rámem a při zkoušce pevnosti rámu jsem byl já ten poražený.

Jak se osvědčily největší změny v praxi? Dvoujádrový procesor Cortex A9 s čipsetem A5 dokáže pracovat na frekvenci 1 GHz. Nechybí ani grafický akcelerátor PowerSGX 543. Výrobce se chvástá tvrzeními jako dvojnásobně větší výkon či dokonce sedminásobně plynulejší grafika. A samozřejmě tradičním sloganem u každého dvoujádra je, jak je úsporný. Vyjadřovat se k tomu raději nebudu (prozatím). Praxe ukazuje, že výkon je opravdu znát. Vykonávané reakce jsou okamžité, za dobu mého současného testování nedošlo ani k náznaku zpomalení. I při počtu více jak deseti minimalizovaných aplikací či úloh a volné paměti RAM 20 MB telefon neprotestoval a stále držel stejné, rovnoměrně rychlé tempo.

Co dvoujádrový procesor a pohotovostní výdrž? Mezi nimi je menší nevraživost. Tvrzení výrobce, že nový procesor je úspornější se zatím nenaplňuje. Při zatím ne tak velkém zápřahu se dočkám hodnoty necelého jednoho dne. Osobně jsem očekával o dost větší výdrž. iPhone 4 vydržel o poznání déle. Abych ovšem novince nekřivdil, současná verze iOS 5.0 v sobě obsahuje bug, týkající se zvýšeného odběru baterie a hlavně, nemožnosti přepínání mezi sítěmi 3G a 2G.

Fotoaparát je obrovským překvapením. Tím překvapením nemyslím samotné 8 Mpx rozlišení, ale jeho výsledky. Z pár technických mouder zmíním že velikost samotného čipu se nezměnila, ale nově je nyní snímač typu BSI (Back side illumination). Tento snímač přináší pozitivní změny v oblasti nižšího šumu. Za horších světelných podmínek budou snímky obsahovat méně šumu. Objektiv fotoaparátu nabízí lepší světelnost f/2.4. Další změny uvítají uživatelé, jenž pořizují videonahrávky. Pořízené videoklipy mohou být v rozlišení Full HD, při 30 snímcích za vteřinu. U pořízených fotografií můžeme vyzdvihnout velmi vysokou obrazovou kvalitu i dostatek detailů. Naopak ač by šum neměl být moc zřetelný, tak je často patrný i na snímcích, pořízených za ideálních světelných podmínek, čili slunečného počasí.

Maličkosti, které potěšily

iPhone 4S ode mě zatím sklidí pouze chválu. Samotnému zařízení jako takovému nelze vytknout nic podstatného. Nechybí špičkový, ne-li nejlepší zvukový výstup do sluchátek. Rovněž fotoaparát se ukázal v tom nejlepším světle a produkované snímky patří mezi to nejlepší. Pořízení snímku je velmi rychlé. Ač už předešlý iPhone 4 má rychlé reakce, tak novinka tyto reakce povyšuje na vyšší úroveň. Rychlost reakcí a celkově v celém prostředí je opravdu příkladná a konkurence může jen blednout závistí. Slova chvály budu směřovat i na perfektní dotykový displej IPS. Jeho zobrazovací schopnosti i rozlišení jsou oku lahodící. Kontrast i podání barev jsou na vyvážené úrovni. Více se o přednostech rozepíšu až v samotné recenzi, která se objeví co nevidět.

Maličkosti, které nepotěšily

Některé maličkosti, které mi vadí, beru i z osobního pohledu majitele, který vlastní celou řadu příslušenství s konektorem microUSB. Tím na navážu na absenci standardizovaného microUSB konektoru. Fotoaparát by mohl mít asistovanou diodu pro zaostření ve tmě. Chybu by výrobce neudělal ani slotem na paměťové karty. Druhou stranou pak je samotný operační systém, u kterého by se našla celá řada věcí, která mi opravdu vadí. Ale já nyní nehodnotím operační systém, ale především samotný telefon.

U dřívějších fotoaparátů s nízkým rozlišením a mizerným obrazovým výstupem jsem neřešil, zda nastavení fotoaparátu obsahuje hrušky, jablka či melouny. V případě této novinky, která se honosí špičkovým fotoaparátem, je ale velmi nešťastné, že prostředí fotoaparátu obsahuje nulové možnosti nastavení voleb. Stačilo by alespoň nastavení vyvážení bílé, nastavení citlivosti nebo korekce expozice. Ani zaostřovací režimy by nebyly na škodu. Rovněž i USB Mass storage by dnes mělo být spíše respektovaným pravidlem (zde chybí). Také nemožnost posílání souborů přes Bluetooth ve mě vyvolává dojmy ze zařízeních o deset let zpátky. Řadu nedostatků však lze odbýt klasickou frází: "je na to přeci aplikace".

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru či Google+.

Technické parametry Apple iPhone 4S

Kompletní specifikace
Konstrukce115,2 × 58,6 × 9,3 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (640 × 960 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP2
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor1 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2011,
Diskuze ke článku
Miki
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je pravda, že telefon má poruchu při hovorech, že druhá strana není slyšet. Po opakovaném hovoru by pak mělo být vše ok. Na různých fórech se spekuluje, zda je problém sw nebo hw. Máte tuto zkušenost? A zda při jemném klepnutí o dlaň na straně fotáku něco rezonuje? Jedná se prý o uvolněný sensor, ale nevím, jen jsem to četl. Děkuji za případnou odpověď...
Ales
oboji mohu potvrdit! kvuli tomu hluchemu hovoru jsem jej vratil appstore. Jinak byl fakt paradni, presne jak se tu pise, skoda noo, pockam trochu dele, na dalsi kus, taky me zajima co si o tom mobilnet mysli....
itimix
wtf? mass storage. Jsem iOvce ale prijde mi trapny stezovat na veci, ktere jsou odpradavny zavedeny a bylo receno, ze apple je nehodla povolit.
Je to uplne to samy jako si stezovat ze mate 2 oka misto 1
xsarahdi
Vynikajúci, objektívny prvý pohľad ktorý presne vystihuje klady aj zápory tohto zariadenia. Čím ďalej tým viac sa utvrdzujem, že Vaša redakcia píše v poslednej dobe najobjektívnejšie recenzie. Držím palce aby to tak ostalo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze