Huawei představil systém HarmonyOS 4. Jaké inovace přináší?

3
Huawei představil systém HarmonyOS 4. Jaké inovace přináší?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Vylepšen byl vizuál systému, ale také použitelnost
  • HarmonyOS se nachází v širokém spektru zařízení
  • Kromě smartphonů se jedná o chytré hodinky, ale třeba i infotainment elektromobilů

Huawei, který před několika lety představil svůj proprietární operační systém (především jako odpověď na americké sankce znemožňující nasazení Androidu) uvedl v rámci konference Huawei Developer Conference 2023 jeho nejnovější verzi s označením HarmonyOS 4. Kterých novinek se ekosystém HarmonyOS, jenž využívá podle huawei.com více než 700 milionů zařízení od smartphonů až po televize či dokonce elektromobily, dočkal?

Větší možnosti úprav vzhledu i notifikací

Na první pohled se může zdát, že vylepšení HarmonyOS 4 jsou především kosmetického rázu. Například na domovské obrazovce mají nyní uživatelé více možností ohledně úprav hodin, fontů písma, barev, ale i stylů widgetů. Rozšířeny byly rovněž možnosti nastavení tapet s emoji a nabídka emoji jako takových, které jsou nově pěkně animované. Poměrně hezky pak působí možnost si nastavit tapetu dynamicky se měnící dle aktuálního počasí v dané lokalitě.

HarmonyOS 4

Upraveno však bylo rovněž notifikační centrum, které umí rozdělit příchozí notifikace na základě preferencí uživatele. Notifikace z vybraných aplikací lze tak připnout nahoru a přímo na ně reagovat bez nutnosti otevírat přiřazené aplikace.

Obdoba Dynamic Island

S ohledem na úspěch funkce Dynamic Island od Applu nechybí obdobná vlastnost ani v rámci HarmonyOS 4. Nově se tak bude v blízkosti průstřelu (po jeho levé straně) objevovat pilulkovitá ikonka, která se bude různě zmenšovat a zvětšovat. Tato forma notifikace má fungovat jak u aplikací Huawei, tak u třetích stran.

Rovněž widgety se dočkaly vylepšení, které lze škálovat do více velikostí. Huawei však připravil také snadnější možnost kopírování většího množství souborů, textu či obrázků napříč aplikacemi a podporovanými zařízeními s HarmonyOS včetně elektromobilů.

HarmonyOS 4 využívá přepracovaný Ark Engine, který má zajistit o 20 % rychlejší chod systému, spouštění animací a hladší animace s využitím menšího množství energie.

Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Tak už vieme ako bude vyzerať MagicOS 8 😀
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Ještě byl ukázán nový OS který není na bázi android:
.notebookcheck./Huawei-HarmonyOS-NEXT-kommt-ganz-ohne-Android-Basis-aus.739432.0.html
Michal Braun
Michal Braun
Nazdárek .Ja mám Huawei P40 Pro tohto modelu sa nová os 4 netýká? Dik hoši.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze