Huawei Mate X2

V čem je lepší než Samsung Galaxy Z Fold2?
3
Huawei Mate X2
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Huawei Mate X2 sice nemá GMS, hardwarová výbava je však špičková
  • Jak obstál v porovnání se Samsungme Galaxy Z Fold2?
  • Které, na první pohled skryté, vychytávky modelu Mate X2 stojí za pozornost?

Během dvou let, kdy jsou s námi smartphony s ohebným displejem, jsme mohli vidět již několik různých provedení. Huawei poprvé vsadil na umístění displeje na vnější stranu, tedy řešení, které využíval i první „foldable“, jímž se stal Royole FlexPai. Navzdory tomu, že byl testovaný Huawei Mate Xs (vylepšená verze modelu Mate X) zajímavým zařízením, většina technologických nadšenců se shodla na tom, že praktičtější jsou ohebné telefony s konstrukcí typu Galaxy Fold. A právě k té se nakonec uchýlil i Huawei se svým smartphonem Mate X2. Níže shrnu své dojmy z používání tohoto (na našem trhu raritního) kousku a zároveň jej porovnám se Samsungem Galaxy Z Fold2.

Ohebný Huawei Mate X2 poráží konkurenci od Samsungu

Není kloub jako kloub

Ačkoliv má Huawei Mate X2 podobnou konstrukci jako Galaxy Z Fold2, lze si mezi nimi všimnout hned několika vcelku zásadních rozdílů. Jako první si na paškál vezmu samotný kloub, který působí u Mate X2 velmi solidně a také klade ideální odpor při zavírání/otevírání, avšak není možné jej rozevřít například v úhlu 90 stupňů, a vytvořit si tak z telefonu improvizovaný notebook. Tato funkce, kterou Galaxy Z Fold2 zdědil po ohebném véčku Galaxy Z Flip, přitom může být velice praktická a využijete ji nejen, když chcete ze stabilizované polohy fotit či natáčet, ale také ve chvílích, kdy si potřebujete vyřídit videohovor a zároveň na položeném telefonu pracovat. V tomto ohledu má tedy „foldable“ od Samsungu jasnou výhodu.

Rozložení hmotnosti je klíčové

Hmotnost ohebných telefonů „tabletoidní“ konstrukce obvykle hravě přesáhne čtvrt kilogramu a u modelu Mate X2 s poctivými 295 gramy tomu není jinak. Při srovnání s o 13 gramů lehčím Galaxy Z Fold2 mě proto zaujalo, že se Huawei Mate X2 drží mnohem pohodlněji a jistěji bez obav, že mi z ruky může lehce vypadnout.

Huawei Mate X2

Důvodem je rozložení hmotnosti, které je u Foldu víceméně stejné po obou stranách, zatímco u Mate X2 si lze všimnout, že pravá strana (při držení telefonu v otevřeném stavu displejem k uživateli) je těžší a také širší. Díky příjemně zaoblenému boku tak telefon skvěle padne do dlaně a jeho držení v jedné ruce je mnohem komfortnější než v případě soka od Samsungu. V této kategorii tedy získává plusový bod Huawei Mate X2.

Ohebný displej

Hlavní (ohebný) OLED displej je oproti Galaxy Z Fold2 ještě o 0,4" větší a má jemnější rozlišení (373 vs. 413 PPI). Dojem z velké obrazovky nekazí dokonce ani žádný výřez či průstřel, což má své pro i proti, ale vizuálně to rozhodně vypadá lépe. V oblasti zvýšené obnovovací frekvence pak vede Samsung se 120 Hz, Mate X2 má „pouze“ 90 Hz, které však bohatě postačí.

Možná zajímavějším aspektem ohebných displejů, o kterém se na první pohled mnoho nedozvíte, je místo, kde dochází k přehnutí panelu. To bylo od začátku nejvíce citelné (při přejetí prstem po displeji) právě u smartphonů s displejem ohýbajícím se dovnitř, Huawei se však povedlo něco zajímavého. Místo ohybu je (pravděpodobně díky použitému displeji i konstrukci pantu) relativně obtížné nahmatat, respektive najít jej (logicky) můžete, ale rozhodně zde není žádná výrazná prohlubeň. Ani u Galaxy Z Fold2 se nemusíte obávat vyloženě rušivého efektu při přejetí prstem po inkriminovaném místu, Huawei si však s prohlubní poradil mnohem lépe a o její existenci takřka nevíte.

Huawei klame tělem

Ohebné smartphony si pamatujeme zejména v rozevřeném stavu, ale co když zrovna velkou obrazovku nepotřebujete? Častokrát lze vyřešit vše potřebné i na menším (vnějším) displeji, který má v případě Samsungu značně podlouhlý tvar. V zavřeném stavu tak máte k dispozici opravdu dlouhý panel s poměrem stran 25:9, kvůli kterému Z Fold2 rozhodně nepřipomíná běžný telefon. Naproti tomu Huawei, který je v zavřeném stavu širší, vypadá se svým 6,45" displejem jako vcelku běžný smartphone a na první (čelní) pohled není vůbec patrné, že se jedná o ohebný telefon.

Je libo 10× teleobjektiv?

Ačkoliv se u nás Huawei Mate X2 nedá (oficiálně) zakoupit a kvůli absenci GMS je pro mnoho uživatelů toužících po ohebném smartphonu á la tablet jasnou volbou právě Samsung Galaxy Z Fold2, rozhodl jsem se nakonec krátce zmínit fotovýbavu. U smartphonů s cenou přesahující 30 tisíc korun se obvykle očekává jen to nejlepší, čemuž výbava Mate X2 rozhodně odpovídá a můžete se o tom přesvědčit i na přiložených snímcích. Hlavní 50Mpx fotoaparát má velký 1/1,28" senzor s OIS i laserové ostření. Dále nechybí 12Mpx trojnásobný optický teleobjektiv s OIS, 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv s autofocusem (pro makro) a nakonec neskutečný 8Mpx 10× optický teleobjektiv s OIS a ohniskovou vzdáleností 240 mm. Výbava Galaxy Z Fold2 oproti tomu působí dost průměrně a jedinou výhodou (ale i nevýhodou, viz odstavec o displeji) může být v ohebném panelu integrovaná 10Mpx selfie kamerka pro videohovory.

Ukázka fotografií z Huawei Mate X2 a modelu Samsung Galaxy Z Fold2

Zhodnocení

Huawei Mate X2 s (pro většinu uživatelů zásadním) hendikepem v podobě absence GMS si podle mého názoru zaslouží uznání, neboť přinesl hned několik zajímavých řešení, která značně vylepšují uživatelský komfort a celkový zážitek z používání. Při srovnání s konkurencí od Samsungu rovněž nelze opomenout zásadně lepší fotovýbavu nebo třeba podporu paměťových karet (ačkoliv pouze proprietárních od výrobce), mezi nevýhody pak patří chybějící Google služby či absence bezdrátového nabíjení.

Technické parametry Huawei Mate X2

Kompletní specifikace
Konstrukce161,8 × 145,8 × 8,2 mm, 295 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 9000, CPU: 1×3,13 GHz + 3×2,54 GHz + 3×2,05 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2021, ?
Diskuze ke článku
Walter Cooper
Walter Cooper
Naposledy upraveno: 4. 7. 2021 13:00
xxx
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Muze mi redakce vysvetlit, proc porad zivi tu kachnu o mate x??? Ty telefony s displejem ven byly urceny jen pro redakce, do obehu, cili vyrabeny jako koncove zarizeni, nikdy nesly.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze