Huawei Mate 30 Pro může mít problém s licencí od Googlu, informuje Reuters

5
Huawei Mate 30 Pro může mít problém s licencí od Googlu, informuje Reuters
Fotografie: Huawei
  • Podle informací Reuters má Mate 30 Pro v současnosti problém se získáním licencí ke službám Googlu
  • Prodloužení výjimky udělené americkou vládou se nevztahuje na nově představená zařízení, jako je Huawei Mate 30 Pro
  • Řešení situace by mohlo spočívat v požádání o výjimku společností Google

Připravovanou vlajkovou loď společnosti Huawei, která má disponovat dvojicí 40Mpx fotoaparátů či superrychlým 55W nabíjením, čeká hned na začátku nepříjemná zatěžkávací zkouška. Podle původních informací agentury Reuters, které údajně pocházejí přímo od zástupce společnosti Google, má v současnosti Huawei Mate 30 Pro problém se získáním licence ke službám od Googlu. Přítomnost těchto služeb je přitom pro většinu mimočínských zákazníků klíčová a telefon by kvůli tomu mohl výrazně ztratit na atraktivitě.

Za vším můžeme hledat restrikce uvalené americkou vládou Donalda Trumpa, které společnosti Huawei znepříjemňují fungování již několik měsíců. Původní výjimka udělená do 19. srpna 2019 byla prodloužena o dalších 90 dní, bohužel se však nevztahuje na nově představená zařízení, mezi něž Huawei Mate 30 Pro patří.

Řešení této svízelné situace by mohlo spočívat v požádání o výjimku společností Google. Americká vláda domácím výrobcům umožňuje požádat o udělení takovéto výjimky za účelem dodávání svých produktů či služeb společnosti Huawei. V současnosti však není jasné, zda Google o výjimku požádal, či nikoliv. S ohledem na množství uživatelů smartphonů Huawei s operačním systémem Android by však dávalo smysl. Otázkou také zůstává, jak moc a zda vůbec je americká vláda ochotná výjimku na spolupráci s Huawei někomu udělit. Podle Reuters Ministerstvo obchodu Spojených států amerických obdrželo již více než 130 žádostí o povolení spolupráce s Huawei, žádné však nebylo vyhověno.

Na špatné vztahy mezi Čínou a USA však bohužel nejvíce doplatí spotřebitelé. Pokud se informace Reuters potvrdí, prodej nové vlajkové lodi by se značně zkomplikoval. Podobná situace by navíc mohla nastat rovněž u dalších chystaných smartphonů výrobce.

Huawei by pochopitelně rád pokračoval ve využívání operačního systému s logem zeleného robůtka, jak ostatně potvrdil i mluvčí Huawei, Joe Kelly: „Huawei bude i nadále používat Android a přidružený ekosystém, pokud nám to americká vláda dovolí. Pokud ne, budeme pokračovat ve vývoji našeho vlastního operačního systému.

Více bychom se mohli dozvědět přímo od zástupců Huawei na veletrhu IFA v Berlíně, kde bude 6. září představen zbrusu nový čipset čipset Kirin 990. Naše redakce bude na místě.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Paráda, konečně pořádný smartphone bez šmírovacích aplikací, objednám si rovnou dva.
Tomáš Šťastný
Tomáš Šťastný
Smartphone bez šmírování neexistuje...pokud to nechcete, tak ho zahoďte, udělejte si hliněný klobouček a třeba to bude o trochu lepší. Jak by řekl jeden klasik, to je REALITA!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze