HTC One S: podrobný test fotoaparátu

2

Po prvotních dojmech jsme se rozhodli zaměřit na sklíčko v zadním krytu, které skýtá velmi příjemná překvapení. Senzor s rozlišením 8 Mpx, propracované funkce a natáčení videa ve FullHD kvalitě. Je možné chtít ještě něco více?

Jak už víte z našich dojmů, One S se o fotoaparát a celkovou jeho kvalitu dělí s kolegou One X, což znamená, že do něj HTC vkládá velké naděje. Hlavní fotoaparát na zadní straně nabízí rozlišení 8 Mpx, tedy 3264 x 1952 pixelů a dokáže natáčet video ve FullHD kvalitě. Přední kamerka pak potěší víceméně klasickým rozlišením 1,3 Mpx a možností natočit 720p video. Tu ale využijete především během videohovorů.

Fotoaparát: radost pohledět

Soustřeďme se na hlavní fotoaparát. Ten je na zadní straně doplněn pouze přisvětlovací LED diodou a vylepšenou optikou, která se postará o kvalitní fotografie. Potěší také velmi slušná světelnost F/2.0 a ohnisko 28 milimetrů. Hned zkraje musím přiznat, že One S fotí skvěle a plně využívá dvoujádrového procesoru a velkého displeje. Pokud se vydáte na momentky do dobře osvětleného prostředí, jsou fotografie ostré, barevné a kontrastní, bez jakéhokoliv náznaku šumu. Dalo by se říci, že v základu možná až příliš barevné, to se ale dá jednoduše změnit v nastavení. Uživatelské prostředí je jednoduché a přitom nabízí vše potřebné na jediný dotek. Ve špatně osvětlených místech už se nedá mluvit o krystalicky čistém obrazu a je možné si všimnout viditelného šumu, především pokud nepoužijete blesk. Naštěstí situace není nijak katastrofická a LED dioda mnohdy situaci zachrání.

Zadní fotoaparát lemuje tenká červená hrana.

Když už jsme u nastavení, testovaný kousek vyniká především v obrovském množství rozličných fint, jak vytunit výsledný obraz. Samozřejmostí jsou pohyblivé lišty se saturací, kontrastem a vyvážením bílé barvy, výběrem rozlišení a dalšími vlastnostmi, které nelze vynechat v žádném kvalitním foťáku. Nechybí možnost dotekem zaostřovat na určené místo a automaticky tím upravovat také jednotlivé křivky nastavení. Poté, co budete spokojeni s nastavením se můžete vrhnout na jednotlivé scény, které dobře odpovídají každé situaci.

Základní prostředí a nastavení fotoaparátu.

Těch je také početná řada a vybrat si můžete z automatiky, krajiny, makro režimu či například slabého osvětlení. Mě nejvíce zaujala funkce HDR (tedy Hight Dynamic Range), která využívá jednotlivé vrstvy osvětlení, zvýrazňuje mraky a jednotlivé stíny. Níže můžete vidět výsledek, porovnávající scénu s klasickým nastavením a HDR efektem. Kvalita v mnohém závisí na prostředí a počasí a ne vždy se vám podaří dobře zvýraznit jednotlivé aspekty. Občas ale výsledek stojí za to.

Za skvělé bonusy nakonec mohu označit jednotlivé obrazové efekty, které aplikujete předtím, než začnete fotit. Najdete tu známé kombinace včetně sépie, černobílého filtru, polarizace a několika dalších, které rozhodně dokáží zkrášlit některé fotografie, jak se ostatně můžete přesvědčit v galerii níže. Opomenout nesmím ani možnost rychlofocení, které aktivujete přidržením spouště na displeji. One S pak v rychlém sledu nafotí až 20 fotografií (na výběr je také limit deseti) a nechá vás vybrat ty nejpovedenější. Tleskáme.

Nastavení scén a efektů.

HTC neustále zvyšuje kvalitu svých fotoaparátů a s každou novou generací zařízení je to znát. Celkově se dá říci, že se fotoaparát v One S opravdu povedl a pokud od něj nečekáte profesionálních výkonů, budete namíru spokojeni.

TIP: Nezapomeňte také na naše srovnání nové trojice, dojmy z HTC One X a test jeho fotoaparátu.

Zkušební fotografie

Fotografie s klasickým nastavením, bez HDR.

Fotografie s klasickým nastavením, zapnuté HDR.

Exteriéry nepostrádají ostrost a živé barvy.

Makro funguje na jedničku.

Tmavší interiéry s viditelným šumem, blesk ale situaci zahraňuje.

Panoramatické snímky se s pokyny fotí jednoduše.

Skvěle poslouží i jednotlivé obrazové efekty.

Video: pořádné HD

Se schopností natočit video v rozlišení 1080p prakticky neexistuje možnost, že byste chtěli lepší fotoaparát. Je jasné, že se po příchodu vlajkové lodi finského výrobce Nokia, modelu 808 PureView, scéna mobilního natáčení a focení rapidně změní, o tom ale v současné době nemluvíme. One S navíc nabízí několik pěkných vychytávek.

Kromě samotné možnosti natočit FullHD video rychlostí 30 snímků za vteřinu, můžete veškerý humbuk před objektivem natočit zpomaleně. Díky dvojitému tlačítku spouště na displeji dokonce můžete během natáčení i fotit, což je skvělá a často opomíjená funkce. Zde samozřejmě nemůžete očekávat plných 8 Mpx a maximální dostupné rozlišení při focení během natáčení je 1920 x 1088 pixelů. Nechybí také kontinuální ostření, které probíhá poměrně rychle a spolehlivě.

Kvalita videa je působivá, především tedy na menším displeji. Viditelný šum se objevuje až na velkém monitoru, případně televizi, stále se ale může mluvit o kvalitě nadprůměrné. Problém přístroj nemá ani s rychle se pohybujícími objekty a třesoucí se rukou problémy, jelikož nabízí i stabilizaci obrazu. Naopak zvuk, nahrávaný dvojicí stereo mikrofonů, by mohl být o poznání lepší a čistší.

Zkušební videa

HTC One S (testovací video) – exteriér, 1080p

HTC One S (testovací video) – interiér, 1080p

Po několika dnech focení můžeme potvrdit, že budete One S používat mnohem častěji, než jen na momentky, kdy kvalitní fotoaparát není zrovna po ruce. Přístroj dokáže za určitých okolností vykouzlit perfektní snímky i záznamy a i když v tmavším prostředí lehce zaostává, člověk holt nemůže chtít všechno.