HTC Desire 200 v redakci: první dojmy a videopohled

10

HTC začalo na začátku července prodávat svůj nejlevnější model HTC Desire 200, který volně navazuje na loňský Desire C, ale designem odkazuje na nový One. Jaké na nás zanechal první dojmy? Čím chce Desire 200 zaujmout zákazníky a má vůbec šanci se v těžké konkurenci, která mezi levnými Androidy panuje, prosadit?

HTC Desire 200 nám zapůjčil na na test HTC Brand Store, který naleznete na adrese Na Poříčí 26, Praha 1.

HTC představilo Desire 200 v polovině června jako svůj nejlevnější model. Už tehdy jsme u jeho představení uvedli, že se jedná v podstatě o recyklaci. Loňské Desire C bylo lehce upraveno, dostalo o trochu silnější procesor a jeho design byl upraven tak, aby se podobal letošnímu nejvyššímu modelu One. Ostatně není se čemu divit. Model One je úspěšný a od HTC by byla chyba jeho úspěch maximálně nevyužít i u ostatních modelů.

V tomto světle je proto celkem nepochopitelná cenová politika HTC, které jako startovací cenu této novinky stanovilo částku 4 499 Kč, což je vzhledem k tomu, že se jedná v podstatě o nepříliš výkonný loňský telefon, dost přehnané. Optimální cenu bychom viděli minimálně o tisíc korun níže, pro nějaké rozumnější prodejní úspěchy by měla být ještě nižší. S touto cenou to ale bude mít opravdu těžké.

HTC Desire 200 – videopohled

Inspirace HTC One se nezapře

Co se týče rozměrů a hmotnosti, tak se letošní Desire 200 od loňského Desire C liší minimálně. Rozměry Desire 200 jsou 107,7 × 60,8 × 11,9 mm (u Desire C to bylo 107,2 × 60,6 × 12 mm). Oba telefony pak shodně váží 100 gramů. Rozměry i hmotnost telefonu jsou příjemné a díky zaobleným zádům Desire 200 i dobře padne do ruky a kapsu vám příliš nevyboulí.

Desire 200 pak nezapře designovou svou podobnost s nejvyšším modelem One. Nejpodobnějším rysem mezi oběma modely, která vás hned praští do očí, je rozměrná děrovaná mřížka se stříbrným podkladem nad displejem, kde má Desire 200 reproduktor a model One jeden ze dvou hlasitých stereo reproduktorů. Hlasitý reproduktor byste u Desire 200 našli pod kulatou mřížkou vzadu vedle objektivu fotoaparátu, tak jak je to u podobných levných telefonů běžné.

MicroUSB port se usídlil netradičně na levém boku, což hodnotím jako méně praktické než tradiční spodní hrana. Horní stranu okupují 3,5 mm konektor pro připojení sluchátek a vypínač. Vpravo je pak ovladač hlasitosti.

Telefon je vyrobený z tvrdých plastů a dílenské zpracování je prvotřídní. Vše dokonale lícuje a nikde nic nevrže. To spíš budete mít problém najít ten správný gryf, jak sundat zadní kryt. Ten je sice lesklý, ale je pokryt efektním vroubkováním, takže otisků prstů se rozhodně nemusíte bát. Na test máme k dispozici bílou variantu, která vypadá elegantně a luxusně, ale k dispozici je i tradiční černá.

Výbava nabídne základ

Po hardwarové stránce od Desire 200 nečekejte příliš výkonu. Jedná se v podstatě o překrytovaný Desire C. Uvnitř telefonu najdete dnes již zastaralý procesor Snapdragon S1, který je taktovaný na 1 GHz. To je přece jen posun proti Desire C, který měl stejný procesor, ale taktovaný na 600 MHz. Shodná je však 512 MB RAM a také interní úložiště, které nabízí 4GB prostor, ze kterého je však uživatelsky přístupných pouze 1,1 GB a po spuštění máte k dispozici 1,07 GB. Takže se neobejdete bez paměťové karty microSD. Podporovány jsou karty až do velikosti 32 GB.

Displej, který je typu TN TFT, má úhlopříčku 3,5" a rozlišení 320 × 480 pixelů, což dává jemnost 165 DPI. Rastr displeje je ještě vcelku ucházející a v dané cenové kategorii ještě akceptovatelný, konkurence už je ale dále. Ocenil jsem i dobré podání barev a vcelku solidní pozorovací úhly. Co mě však potěšilo je, že telefon nabízí i automatickou úpravu jasu displeje, která spolehlivě funguje i na přímém slunci. S vyššími hodnotami jasu je displej hezky čitelný i v těchto podmínkách.

Z dalších funkcí bych zmínil ještě GPS s funkcí A-GPS, která dokáže zafixovat polohou do 10 - 20 sekund. Navigace funguje vcelku spolehlivě. Jen v oblastech s horším výhledem na oblohu má tendenci ztrácet signál, ale pokud se situace zlepší, tak polohu rychle obnoví. Po datové stránce se může Desire 200 pochlubit rychlými mobilními daty HSDPA s rychlostí až 14,4 Mb/s, HSUPA s rychlostí až 5,76 Mb/s. Wi-Fi je zde přítomno ve verzích 802.11a/b/g/n. S citlivostí na Wi-Fi jsem neměl žádný problém. Telefon se chytá i při slabém signálu a samovolně se neodpojuje. Co potěší je Bluetooth v poslední verzi 4.0 s A2DP a EDR. Naopak je škoda absence NFC, ale to je v této kategorii běžné.

Po softwarové stránce je škoda, že HTC neaktualizovalo a použilo tu samou konfiguraci, jako u loňského Desire C, což znamená starý Android 4.0 Ice Cream Sandwich s nadstavbou Sense 4.0. Pokud již máte zkušenosti z jiných smartphonů s Androidem od HTC, tak s jeho ovládáním nebudete mít problémy. V opačném případě můžete chvíli tápat a budete postrádat některé funkce. Příkladem je notifikační lišta, kde naleznete pouze notifikace a v pravém rohu ozubené kolečko pro přístup do nastavení. Nečekejte zde žádné zástupce po vypínání a zapínání Wi-Fi, Bluetooth, mobilních dat a dalších funkcí.

Co se týče výkonu a výdrže, tak je ještě brzy na konečné soudy. Zatím mě však výkon docela zklamal. Při běžných činnostech jsou reakce telefonu ještě docela svižné, ale stačí jen trochu náročnější aplikace a nejen, že si pěkně počkáte, ale připravte se i na zamrzání a pády aplikací. Co se týče baterie, tak telefon dostal do vínku vyměnitelnou Li-ion baterii s kapacitou 1230 mAh. Slabší hardware a menší displej mají bezesporu pozitivní vliv na výdrž. Papírově by měl telefon vydržet 821 hodin v pohotovostním režimu a 660 minut hovoru. V praxi mu při běžném používání nedělá problém vydržet i dva dny.

Fotoaparát

Desire 200 dostalo do vínku pětimegapixelový fotoaparát s docela dobrým clonovým číslem F-2,4, což není u lowendu úplně běžné. Co však běžné je, a co je v tomto případě a při vyšší cenovce škoda, je absence autofocusu a přisvětlovací diody. Rozhraní fotoaparátu je jednoduché, základem je dvojice stříbrných tlačítek s piktogramy. Levé spouští natáčení videa, které telefon zvládne zaznamenat pouze v rozlišení 640 x 480 pixelů při 30 snímcích za sekundu, pravé je pak spouští fotoaparátu. Nechybí přístup k pořízeným snímkům, efekty, režimy a pod ozubeným kolem v protějším rohu další nastavení. Posuvník na levé straně ovládá čtyřnásobný plynulý digitální zoom.

Co se týče kvalit fotoaparátu, tak i zde platí, že s ubývajícím světlem rapidně upadá obrazová kvalita a přibývá šumu. Přece jen možnost přisvětlení při nedostatku světla je k nezaplacení. Při dobrých světelných podmínkách jsou ještě snímky ucházející, i tak ale má fotoaparát tendenci slévat detaily ploch podobné barvy (typicky zeleň) a šum je vidět prakticky vždy.

HTC Desire právě v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a položte nám otázku v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď pod váš dotaz, případně odpověď zahrneme do připravované recenze.

Technické parametry HTC Desire 200

Kompletní specifikace
Konstrukce107,7 × 60,8 × 11,9 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (480 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 4 499 Kč

HTC Desire 200 nám zapůjčil na na test HTC Brand Store, který naleznete na adrese Na Poříčí 26, Praha 1.

Diskuze ke článku
moh
Za takovou specifikaci, drahý telefon!
loller
Ano, konkurence je v tomto ohledů dále, toto rozlišení nabízí s 3,8" a 4" displayem
fry
vývoj v mobilnom svete je zaujmavý. môj dvojročný wave2 je tiež jednogigové jednojadro a robí hdvideo. dokonca sú dvojjadrá, čo dokážu spraviť video len 640*480. príklad je huawei g510 a aj iné. akosi tomu nerozumiem. je to proti zdravému rozumu. inač ma tento prístroj nemá čím zaujať. za tie prachy nikdy.
tom411
Probuďte se, tohle má MSM7x27A procesor, Desire C měl MSM 7x25A, a tyhle procesory jsou z roku 2012!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze