HTC Desire X: první dojmy a videopohled z Berlína

Poměrně v tichosti představilo HTC svůj nový letošní model zvaný Desire X. Ten opět částečně pozvedá řadu Desire a přináší do ní poprvé dvoujádrový procesor. Novinka dále láká na kompaktní rozměry či 4 palcový displej. Jak se nám na stánku v Berlíně líbila?

Žádná tisková konference, žádný velký povyk. Naopak pěkně potichu HTC představilo svůj nejnovější model a poměrně nenápadně jej také na veletrhu IFA v Berlíně vystavovalo. Navzdory tomu se jedná o zajímavý kousek, který by mohl trochu rozvířit vody telefonů střední třídy.


Design rodové linie zůstala zachována

Rodová linie

Na první pohled Desire X nezapře svou příslušnost do řady Desire. Například rozměry jsou stále ještě poměrně kompaktní a design se velmi blíží loňskému modelu Desire S. Je však patrné, že řada Desire nadobro ustoupila z nejvyšších tříd, neboť na Desiru X byste nějaké hodnotnější materiály hledali opravdu marně. Nicméně použité plasty působí příjemně do ruky a pochvalu si zaslouží i dílenské zpracování. Zastavím se ještě u odemykacího tlačítka, které se rozhodlo „popojít o krok vedle“ a na Desiru X se nachází přesně uprostřed horní hrany. Na první pohled to sice vypadá nezvykle, ve výsledku je ale lépe dosažitelné.

Odemykací klávesa se přesunula doprostřed horní hrany

Nepsaným ideálem v oblasti displeje je úhlopříčka okolo čtyř palců. A přesně čtyřpalcový displej Desire X nabídne. Mimochodem je to první HTC od dob Incrediblu S, které takovou úhlopříčku nabízí. Rozlišení je pak poplatné střední třídě 800 × 480 pixelů. Rastr ale není takřka patrný. Chválit musím pozorovací úhly, které snesou srovnání i s vyššími modely řady One.

HTC Desire X – první pohled z IFA

Čtete: Preview nového HTC Desire X

Z části špička

Uvnitř telefonu tepe dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz. Nejde však o nějaký výkřik moderní techniky, ačkoliv název Snapdragon S4 Play by tomu mohl napovídat. O plnohodnotnou „eS-čtyřku“ totiž nejde. I tak je celé prostředí Androidu 4.0.4, včetně nadstavby Sense 4.1, perfektně plynulé, a to za jakýchkoli okolností.


Displej nabídne ideální úhlopříčku čtyř palců

Zařazení do střední třídy je patrné například na podobě nabídky naposledy spuštěných aplikací, která vychází z čistého Androidu 4. Nejde tedy o efektní 3D cover flow jako u modelů One X a One S. Nabízí se však otázka, co je praktičtější a zda bohatě nestačí právě podoba u Desiru X.

Testovací snímky

Zbylé části prostředí jsou však již většinou stejné. To oceníte především u fotoaparátu, který mimochodem nabízí rozlišení 5 megapixelů. Máte možnost jedním dotykem natáčet video nebo při něm pořizovat snímky. Ledová sprcha vás však čeká u rozlišení videa, kdy HTC nastavilo strop na hodnotě WVGA – 840 × 480 pixelů. Mnohé hardwarově slabší telefony nabízejí standardně záznam v kvalitě 720p. Níže si můžete prohlédnout, jaké pořizuje Desire X fotky v interiéru. Zdá se, že HTC šlo opravdu do sebe a fotoaparáty v letošních modelech zaslouží slova chvály.


Kromě bílé varianty bude k dispozici ještě černá

Líbí se vám návrat řady Desire v podobě modelu Desire X, nebo si myslíte, že se tento telefon výrazného úspěchu za cenu 8 tisíc korun nedočká? Napište nám své názory do diskuze pod článkem.

Technické parametry HTC Desire X

Kompletní specifikace
Konstrukce118,5 × 62,3 × 9,3 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 480 × 800 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, 7 400 Kč
Diskuze ke článku
Vlastimil
Já se chystám zrovna pořizovat nový Smartphone. Zatím je velkým kandidátem One X ,ale vím že HTC bude v září představovat nové kousky tak počkám a pak uvidím co koupím. Snad představí i něco lepšího jak One X a bude to jasná volba pro mě.

Jinak tento Desire X je povedený kousek i když na můj vkus menší display už jsem si zvykl na ty velké takříkajíc pádla :) ,ale pro někoho hodně vyhovující a postačující.
Caszidy
Stroj to je krásný, o tom žádná, jenže ta cena je opět přemrštěná. Je vidět, že to prohlášení vedení HTC o tom, že pro konkurenceschopnost svých přístrojů musí nasadit agresivnější cenovou politiku, byla jen plácnutím do větru. K těm použitým materiálům - není náhodou aspoň ten stříbrný proužek kolem displeje hliníkový, jako je tomu třeba u Wildfire S, kterému se tenhle Desire čelní stranou(samozřejmě proporcionálně zvětšenou) nejvíce podobá(v té bílé barvě)? Stejně jako ta oblast v níž je zasazený fotoaparát? Jinak záda jsou designově také moc pěkná.
PS: Vzkaz pro redakci - nevím jak ostatním návštěvníkům Mobilenetu, ale mně osobně nelze z Mozzily přispívat do diskuze. Vždy to napíše, že je nesprávně opsán kontrolní kód(ačkoliv je opsán správně). Z Chrome vše funguje jak má.
Petr
Přesně telefon tohoto typu jsem hledal. Rozměry super a výbava taky ok. Ideální náhrada za již dosluhující Wildfire :-) Hned jak bude možné ho koupit, tak pro něj běžím. Redakci děkuji za videopohled.
Marw
Ma predni fotoaparat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze