HTC Desire 200
recenze

HTC Desire 200

Loňský telefon s novým kabátkem

HTC začalo na začátku července prodávat svůj nejlevnější model HTC Desire 200, který volně navazuje na loňský Desire C, ale designem odkazuje na nový One. Právě na něj se především snaží lákat své zákazníky. V podstatě se však jedná spíše o překrytovaný loňský model s menšími vylepšeními, který kromě slabého hardwaru sráží i přestřelená cena.

HTC představilo Desire 200 v polovině června jako svůj nejlevnější model. Už tehdy jsme u jeho představení uvedli, že se jedná v podstatě o recyklaci. Loňské Desire C bylo lehce upraveno, dostalo o trochu silnější procesor a jeho design byl upraven tak, aby se podobal letošnímu nejvyššímu modelu One. Ostatně není se čemu divit. Model One je úspěšný a od HTC by byla chyba jeho úspěch maximálně nevyužít i u ostatních modelů. Bude to ale stačit na obhájení vysoké cenovky?

Oficiální snímky HTC Desire 200 v černém provedení

Technické parametry HTC Desire 200

Kompletní specifikace
Konstrukce107,7 × 60,8 × 11,9 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (480 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 4 499 Kč

Obsah balení

  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • dvoje náhradní koncovky ke sluchátkům
  • návod

HTC Desire 200 nám zapůjčil na na test HTC Brand Store, který naleznete na adrese Na Poříčí 26, Praha 1.

Design a zpracování

Co se týče rozměrů a hmotnosti, tak se letošní Desire 200 od loňského Desire C liší minimálně. Rozměry Desire 200 jsou 107,7 × 60,8 × 11,9 mm (u Desire C to bylo 107,2 × 60,6 × 12 mm). Oba telefony pak shodně váží 100 gramů. Rozměry i hmotnost telefonu jsou příjemné a díky zaobleným zádům Desire 200 i dobře padne do ruky a kapsu vám příliš nevyboulí.

Desire 200 pak nezapře designově svou podobnost s nejvyšším modelem One. Nejpodobnějším rysem mezi oběma modely, který vás hned praští do očí, je rozměrná děrovaná mřížka nad displejem, která má u bílé varianty stříbrný podklad, kde má Desire 200 reproduktor a model One jeden ze dvou hlasitých stereo reproduktorů. Hlasitý reproduktor byste u Desire 200 našli pod kulatou mřížkou vzadu vedle objektivu fotoaparátu, tak, jak je to u podobných levných telefonů běžné.

MicroUSB port se usídlil netradičně na levém boku, což hodnotím jako méně praktické než tradiční spodní stranu. Horní stranu okupují 3,5 mm konektor pro připojení sluchátek a vypínač. Vpravo je pak ovladač hlasitosti.

Telefon je vyrobený z tvrdých plastů a dílenské zpracování je prvotřídní. Vše dokonale lícuje a nikde nic nevrže. To spíš budete mít problém najít ten správný gryf, jak sundat zadní kryt. Ten je sice lesklý, ale je pokryt efektním vroubkováním, takže otisků prstů se rozhodně nemusíte bát. Na test jsme měli k dispozici bílou variantu, která vypadá elegantně a hodnotně, ale k dispozici je i tradiční černá.

Hardware a výkon

Po hardwarové stránce od Desire 200 nečekejte příliš výkonu. Jedná se v podstatě o překrytovaný Desire C. Uvnitř telefonu najdete dnes již zastaralý procesor Snapdragon S1, který je taktovaný na 1 GHz. To je přece jen posun proti Desire C, který měl stejný procesor, ale taktovaný na 600 MHz.

Shodná je však 512 MB RAM a také interní úložiště, které nabízí 4GB prostor, ze kterého je však uživatelsky přístupných pouze 1,1 GB a po spuštění máte k dispozici 1,07 GB. Takže se neobejdete bez paměťové karty microSD, na kterou si můžete přesouvat i aplikace. Podporovány jsou karty až do velikosti 32 GB.

HTC Desire 200 – videopohled

Výkon telefonu mě docela zklamal. Při běžných činnostech jsou reakce telefonu ještě docela svižné, ale stačí jen trochu náročnější aplikace a nejen, že si pěkně počkáte, ale připravte se i na zamrzání a pády aplikací. V Benchmarku Antutu dosáhlo Desire 200 skóre 3427 bodů, což je ještě horší výsledek než nedávno testovaný Samsung Galaxy Fame, který má rovněž gigahertzový procesor a 512 MB RAM, a který dosáhl 3735 bodů.

Pokud hledáte telefon na hry, tak na Desire 200 rovnou zapomeňte. Moderní 3D hry jsou zcela nad jeho síly. To co zvládne, jsou alespoň nenáročné odpočinkové hry. Angry Birds si na něm zahrajete, ale o moc víc nečekejte.

Baterie a výdrž

Co se týče baterie, tak telefon dostal do vínku vyměnitelnou Li-ion baterii s kapacitou 1230 mAh. Slabší hardware a menší displej mají bezesporu pozitivní vliv na výdrž. Papírově by měl telefon vydržet 821 hodin v pohotovostním režimu a 660 minut hovoru.

V praxi se můžete při střídmém používání dostat i na více než dva dny. Při běžném používání, které zahrnuje několik krátkých hovorů v řádech minut, do 10 SMS, zapnutou synchronizaci přes Wi-Fi i mobilní sítě a pár minut surfování na internetu v autobuse, se můžete dostat v průměru na 1,5 dne. Lepší je však telefon strčit na noc do nabíječky. Samozřejmě, že pokud telefon nešetříte a sledujete na něm filmy nebo ho používáte k navigaci, mizí energie přímo před očima a za pár hodin abyste hledali nejbližší zástrčku.

Provedl jsem také standardní test výdrže, při kterém je telefonu nastaven jas displeje a hlasitost na 50%, telefon je připojen přes zabezpečenou Wi-Fi k internetu a streamuje se z něj video. Bohužel se mi však na něm kvůli jeho slabšímu hardwaru nepodařilo spustit video s rozlišením 720p, které obvykle při tomto testu používáme, a musel jsem tedy použít video s rozlišením 360p. Telefon se vypnul po 5 hodinách a 55 minutách, což je solidní výsledek.

V testu nabíjení se Desire 200 na 80 procent nabilo za hodinu a jednu minutu. Plného nabití pak telefon dosáhl za 1 hodinu a 43 minut.

Displej

Displej, který je typu TN TFT, má úhlopříčku 3,5" a rozlišení 320 × 480 pixelů, což dává jemnost 165 DPI. Rastr displeje je ještě vcelku ucházející a v dané cenové kategorii ještě akceptovatelný, konkurence ve stejné cenové relaci už je ale dále. Ocenil jsem i dobré podání barev a vcelku solidní pozorovací úhly.

Co mě však potěšilo je, že telefon nabízí i automatickou úpravu jasu displeje, která spolehlivě funguje i na přímém slunci. S vyššími hodnotami jasu je displej hezky čitelný i v těchto podmínkách.

Zvuk

HTC i do svého nejnižšího modelu přidalo podporu technologie Beats Audio, která má vylepšovat zvuk. Výrobce se ostatně chlubí i logem vyvedeným na zadní straně telefonu. Toto vylepšení má fungovat pouze s připojenými sluchátky, ale spíš než o nějaký přínos se podle mého názoru jedná pouze o marketingový trik. V praxi jsem nepoznal rozdíl mezi zvukem se zapnutým a vypnutým Beats Audio. Spíše než toto bych mnohem více ocenil, kdyby HTC nezapomnělo na ekvalizér.

Co se týče kvalit zvukového projevu, tak bych to charakterizoval slovy: "Nenadchne, ale také neurazí." S dodávanými i cizími sluchátky a i přes hlasitý reproduktor je zvuk čistý a dostatečně hlasitý, ale zdál se mi poměrně nudný a plochý. Chybí mu živost a větší prokreslení s výraznějšími basy. Zde bych právě ocenil možnosti úpravy přes ekvalizér, přestože to není řešení.

Co však musím pochválit, jsou docela povedená sluchátka s měkkými špunty. Ty dokonale izolují okolní zvuk, takže si při poslouchání hudby dejte pozor, ať nevkročíte rovnou pod kola auta. Součástí balení jsou navíc dvoje náhradní špunty. Navíc potěší i plochý kabel, který má tu výhodu, že se méně zamotává.

Uživatelské prostředí

Po softwarové stránce je škoda, že HTC neaktualizovalo a použilo tu samou konfiguraci, jako u loňského Desire C, což znamená starý Android 4.0 Ice Cream Sandwich s nadstavbou Sense 4.0. Pokud již máte zkušenosti z jiných smartphonů s Androidem od HTC, tak s jeho ovládáním nebudete mít problémy. V opačném případě můžete chvíli tápat a budete postrádat některé funkce. Příkladem je notifikační lišta, kde naleznete pouze notifikace a v pravém rohu ozubené kolečko pro přístup do nastavení. Nečekejte zde žádné zástupce po vypínání a zapínání Wi-Fi, Bluetooth, mobilních dat a dalších funkcí.

Na zamykací obrazovce najdete nahoře jméno operátora, velké hodiny a datum. Dole je pak čtveřice zástupců, kteří jsou stejní, jako na domácí obrazovce, a které si můžete změnit podle svých potřeb. Ještě pod nimi je vidět polovina prstence, který má dvojí funkci. Pokud jej přesunete kamkoli na zamykací obrazovku, odemknete telefon. Jestliže však do něj přetáhnete jednoho ze zástupců, telefon se odemkne a rovnou se spustí příslušná aplikace.

Kromě toho se při přehrávání hudby na zamykací obrazovce zobrazuje rozměrný widget s ovládacími prvky. Praktickou funkcí je velký ukazatel nabíjení, který se při nabíjení zobrazuje na zhasnuté obrazovce.

Po odemknutí telefonu se před vámi ukáže prakticky shodné uživatelské rozhraní, jaký mělo loňské Desire C. K dispozici máte pětici domácích obrazovek, které nerotují v nekonečném pásu. Bohužel jejich počet je konečný a další nejdou přidat, což je dost škoda vzhledem k tomu, že některé widgety, jako základní hodiny s počasím, kalendář, oblíbené kontakty nebo největší velikost widgetu s aktualizacemi ze sociálních sítí Friend Stream zabírají poměrně hodně místa.

Nabídka widgetů přitom je, jak je HTC dobrý zvykem, už v základu poměrně bohatá a některé widgety umožňují i změnu velikosti. Přesto si s nimi snadno zaplníte všechny domácí obrazovky, než se nadějete. Naštěstí Sense 4 podporuje tvorbu složek na domácí obrazovce. Stačí, když jednoduše přetáhnete jednoho zástupce přes druhý. Každou složku si můžete i podle svého pojmenovat.

Na každé z pětice obrazovek je u spodního okraje černý obdélník, který má uprostřed tlačítko pro přístup do menu a po stranách jsou stejní zástupci jako na zamčené obrazovce.

Menu je uspořádáno do matice 4x4. Vybrat si můžete řazení podle abecedy, od nejnovější nebo nejstarší aplikace. Mezi jednotlivými stránkami s aplikacemi listujete horizontálně. Kromě všech aplikací máte k dispozici ještě další dvě záložky - nejčastěji používané aplikace a stažené aplikace. Widgety byste v menu hledali marně. K jejich seznamu se dostanete delším stiskem kdekoli na domácí obrazovce. V záhlaví přitom uvidíte zmenšeniny všech domácích obrazovek, kam můžete widgety rovnou přetáhnout.

Co se týče úprav vzhledu uživatelského, tak kromě změny zástupců ve spodní liště a tapety si můžete vybrat i mezi dvěma schématy. Praktickou funkcí přitom je možnost vytvářet si svá vlastní nastavení uživatelského systému včetně rozložení zástupců a widgetů a jednoduše mezi nimi přepínat.

Multimediální funkce

Základem multimediálních funkcí je hudební přehrávač, který kromě samotného přehrávání hudby integruje i aplikaci SoundHound sloužící k rozpoznávání hudby, obchod s hudbou 7 Digital a internetové rádio TuneIn Radio, ale přidat si sem můžete i další zástupce.

Knihovnu hudby si můžete řadit podle interpretů, alb, skladeb, seznamů stop a žánrů. Při přehrávání máte k dispozici klasické funkce, ale můžete si stáhnout i cover alba, což funguje především u zahraničních interpretů. Navíc máte v horní liště k dispozici přímý vstup do aplikace SoundHound.

Pokud by vám nestačila vlastní hudba nebo již zmiňované internetové rádio, máte k dispozici i FM rádio. To využívá připojená sluchátka jako anténu, ale umožňuje hraní i přes hlasitý reproduktor. Vybrat si můžete, i zda chcete, aby hrálo mono či stereo.

Samostatný přehrávač videa naopak v telefonu nenaleznete. Pro správu videa i obrázků máte v telefonu jedinou aplikaci Galerie. Co se týče obrázků, tak si můžete kromě svých alb prohlédnout i alba i Dropboxu, Skydrive, ale i třeba z Picasy, Flickeru nebo Facebook. V případě Facebooku přitom nejen ta svá, ale i svých přátel.

Video přehrávač nabízí všechny základní funkce. Kromě dalších formátů mu nedělá problém ani AVI spolu s kodeky DivX a Xvid. Oceňuji, že dokáže automaticky u videa zobrazit i titulky ve formátu srt. Je zde však veliké ALE. Titulky jsou podporovány pouze v kódování ANSI a UT-8. Na korektní zobrazení všech českých znaků tak bohužel můžete zapomenout.

Z dalších multimediálních funkcí bych ještě zmínil jednu předinstalovanou hru, kterou je známá hra Teeter, ve které musíte nakláněním telefonu dostat kuličku do správného otvoru. Jak již jsem však řekl výše, na žádné velké hraní není Desire 200 stavěné.

Fotoaparát

Desire 200 dostalo do vínku pětimegapixelový fotoaparát s docela dobrým clonovým číslem F-2,4, což není u lowendu úplně běžné. Co však běžné je, a co je v tomto případě a při vyšší cenovce škoda, je absence autofocusu a přisvětlovací diody. Rozhraní fotoaparátu je jednoduché, základem je dvojice stříbrných tlačítek s piktogramy. Levé spouští natáčení videa, které telefon zvládne zaznamenat pouze v rozlišení 640 x 480 pixelů při 30 snímcích za sekundu, pravé je pak spouští fotoaparátu. Nechybí přístup k pořízeným snímkům, efekty, režimy a pod ozubeným kolem v protějším rohu další nastavení. Posuvník na levé straně ovládá čtyřnásobný plynulý digitální zoom.

Co se týče kvalit fotoaparátu, tak i zde platí, že s ubývajícím světlem rapidně upadá obrazová kvalita a přibývá šumu. Přece jen možnost přisvětlení při nedostatku světla je k nezaplacení. Při dobrých světelných podmínkách jsou ještě snímky ucházející, i tak ale má fotoaparát tendenci slévat detaily ploch podobné barvy (typicky zeleň) a šum je vidět prakticky vždy.

HTC Desire 200 (testovací video) – 480p, exteriér

U natáčeného videa platí, co se týče obrazové kvality to samé jako u fotografií. Video může mí rozlišení maximálně 640 x 480 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Jinak je video vcelku plynulé a i u něj můžete používat digitální zoom.

Telefonní funkce

U kvalit zvuku při telefonování nemám v případě Desire 200 žádné výhrady. Nejen, že jsem protistranu vždy slyšel čistě a zřetelně i při použití hlasitého odposlechu. Ani druhá strana si nikdy nestěžovala, že by byl hlas nějak zkreslený.

Seznam kontaktů má HTC obecně zpracovaný na velmi vysoké úrovni a platí to i o tomto modelů. Kromě jména, telefonního čísla a fotografie můžete kontaktům přiřadit i celou řadu dalších údajů, jako jsou například adresa, různé emailové adresy a další podrobnosti a připomínky k dané osobě. Praktickou funkcí přitom je, že v detailu kontaktu uvidíte i historii hovorů a SMS s touto osobou.

To však stále není vše. Pokud jste aktivní na sociálních sítích, můžete si sem přidat i kontakty z nich, například z Facebooku. V případě, že se kontakty i stejně jmenují, tak je telefon dokáže spojit i automaticky. V opačném případě to musíte udělat ručně. V detailech kontaktu, pak uvidíte dokonce i jeho aktualizace sociálních sítí a jejich galerie.

Zprávy

Aplikace Zprávy, kde najdete své SMS a MMS, se vyznačuje jednoduchým a nepřeplácaným vzhledem. Zprávy jsou tradičně zobrazovány ve formě bublinových konverzací. Editor SMS ukazuje počet zbývajících znaků. Jen je škoda, že telefon při odesílání neořeže diakritická znaménka, takže si při psaní musíte dávat pozor.

Při psaní máte k dispozici černou QWERTY klávesnici s poměrně velkými tlačítky, takže se na ní dobře píše i s velkými prsty. Dlouhým podržením klávesy se otevře rozšířená nabídka, kde většinou najdete písmena s diakritickými znamínky. Klávesnice rovněž disponuje rozsáhlým českým slovníkem, který nejen, že doplňuje slova, ale i opravuje překlepy. Někdy je to praktické, ale většinou vám automatické opravy změní slovo na to, které nechcete.

Jako již tradičně si můžete pro správu vaší emailové schránky vybrat ze dvou aplikací. Pokud používáte Gmail, tak můžete využít stejnojmennou aplikaci, která nabízí maximálně funkcí shodných s webovým Gmailem. Na ostatní emaily je zde aplikace Mail, která zvládá protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si můžete nastavit různá upozornění a intervaly synchronizace.

Pokud používáte sociální sítě, máte již v základě aplikace pro Facebook, Google+ a Twitter. HTC navíc přidalo svou vlastní aplikaci FriendStream, kde máte příspěvky ze všech sociálních sítí hezky pohromadě.

Organizační funkce

Základem organizačních funkcí telefonu je samozřejmě kalendář. Pomocí čtyř ikon u spodního okraje telefonu přepínáte jednotlivá zobrazení telefonní - měsíc, den, agenda, pozvánky. Zobrazit si přitom můžete i jen vybrané kalendáře. Praktickou vychytávkou je možnost nechat si v denním zobrazení ukázat i aktuální počasí.

Pro čtení a úpravy kancelářských dokumentů nechybí ani u nejnižšího modelu Acrobat Reader a plná verze kancelářského balíku Polaris Office, která umožňuje dokumenty nejen prohlížet, ale i editovat a vytvářet.

Z dalších funkcí nechybí světový čas, opakovaný budík, úkolovník a kalkulačka. Naopak chybí taková základní funkce, jako jsou poznámky. Aplikaci pro poznámky si však můžete kdykoli stáhnout z Google Play.

GPS a navigace

Co se týče satelitní navigace, máte k dispozici pouze americký systém GPS, který však doplňuje funkce A-GPS a určování polohy s pomocí Wi-Fi, což má za cíl zrychlení zafixování polohy. V praxi to znamená, že telefon dokáže zafixovat polohou do 10 - 20 sekund. Navigace funguje vcelku spolehlivě. Jen v oblastech s horším výhledem na oblohu má tendenci ztrácet signál, ale pokud se situace zlepší, tak polohu rychle obnoví.

K navigování můžete použít buď předinstalované mapy od Googlu, u kterých se však při navigování stále zcela neobejdete bez připojení k internetu. Pokud chcete úplně off-line navigaci, nezbyde vám nic jiného, než se porozhlédnout v Google Play.

Data a internet

Po datové stránce se může Desire 200 pochlubit rychlými mobilními daty HSDPA s rychlostí až 14,4 Mb/s, HSUPA s rychlostí až 5,76 Mb/s. Wi-Fi je zde přítomno ve verzích 802.11a/b/g/n. S citlivostí na Wi-Fi jsem neměl žádný problém. Telefon se chytá i při slabém signálu a samovolně se neodpojuje. Nechybí ani speciální aplikace, která z telefonu vytvoří mobilní hotspot. Co potěší, je Bluetooth v poslední verzi 4.0 s A2DP a EDR. Naopak je škoda absence NFC, které proniká i do této cenové třídy. Důkazem jsou například přímí konkurenti od Samsungu nebo například .

Při připojení k počítači přes microUSB si z několika režimů, zda chcete telefon u USB pouze nabíjet, připojit jako pevný disk nebo synchronizovat hudbu, fotografie, videa a další data přes aplikaci HTC Sync Manager. Poslední dvě možnosti volby se týkají sdílení internetu. Buď můžete sdílet mobilní sítě telefonu s počítačem, nebo naopak připojit telefon k internetu prostřednictvím počítače.

Pro prohlížení internetu máte v Desire 200 k dispozici základní prohlížeč, který umožňuje i zapnutí podpory Flashe. Lepší je však nechat tuto položku v nastavení nezaškrtnutou. Prohlížeč je pak mnohem svižnější a nebude mu dělat problém ani několik otevřených oken.

Pokud by vám však tento prohlížeč z nějakého důvodu nevyhovoval, tak je zde ještě předinstalovaný Chrome. Oceníte ho, zejména pokud používáte Chrome i na stolním počítači, protože se vám v něm automaticky synchronizují záložky a historie. Také Chrome je poměrně svižný, a to i při více otevřených oknech.

Závěr

Pokud při posuzování vezmeme v úvahu, že se jedná o nejnižší model, můžeme hodnotit HTC Desire 200 jako poměrně povedený telefon, který ocení zejména nenároční uživatelé, kteří nechtějí příliš velký přístroj. Jeho kompaktní rozměry a povedený design ocení i ženy.

Zarazí však, že se v podstatě jedná o loňský telefon, který byl jen minimálně vylepšen, a u kterého je největší změna jeho nový vzhled. Navíc se musíte připravit i na řadu kompromisů, nad kterými budete mnohdy skřípat zuby. Tím hlavním je jeho nízký výkon, díky čemuž se budete potýkat se zpomaleným systémem a zamrzáním více než je zdrávo. Někoho rovněž může zklamat to, že navzdory vysokému rozlišení a nízkému clonovému číslu jsou výsledky, které produkuje fotoaparát pouze podprůměrné. Navíc mu chybí i autofokus, přisvětlovací LED dioda a nabízí dnes již podprůměrné rozlišení videa. Někomu může chybět i přední kamera pro videohovory.

O to více zarážející je cenová politika HTC. Vzhledem k výbavě telefonu bychom si představovali cenu mezi 3000 - 3500 Kč a ne 4 499 Kč. Za tyto peníze můžete mít řadu vybavenějších modelů a Desire 200 je tak zřejmě odsouzeno na českém trhu k mizerným prodejním výsledkům, dokud se cena neocitne v rozmezí, které je rozumné.

Konkurence

Proti Desire 200 přímo stojí dvojice nových Samsungů, kteří oba disponují jednojádrovým procesorem taktovaným na 1 GHz. Menší Galaxy Young disponuje displejem s úhlopříčkou 3,27" a rozlišením 320 x 420 pixelů a 768 MB RAM. Z další výbavy můžeme zmínit třímegapixelový fotoaparát bez autofokusu a LED diody a NFC. V oficiálním obchodě zaplatíte za Galaxy Young 3250 Kč.

Vyšší model Galaxy Fame má stejně jako Desire 200 displej s úhlopříčkou 3,5 palce a rozlišením 320 x 420 pixelů, 512 MB, pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem a LED diodou a přední VGA kameru. Oficiální cena Galaxy Fame je pak už o něco vyšších 4990 Kč.

Výrazně levnější než HTC je LG Optimus L4 II, které nabízí 3,8" IPS displej s rozlišením 480 x 320 pixelů. Je rovněž vybaven gigahertzovým jednojádrovým procesorem a 512 MB RAM. Fotoaparát má rozlišení 3Mpx a nabídne i přisvětlovací LED diodu. Autofocus mu však chybí. V českých internetových obchodech se cena LG Optimus L4 II pohybuje kolem 3086 Kč.

Sony má své želízko v ohni v podobě modelu Xperia E, která se prodává za 3690 Kč. Nabízí rovněž jednojádrový gigahertzový procesor, ale pouze 512 MB RAM. Její displej je o něco větší, má úhlopříčku 3,5", ale stejně rozlišení. Také Xperia E má pouze třímegapixelový fotoaparát, ale má autofokus. LED dioda mu však chybí. V českých internetových obchodech za něj v průměru zaplatíte 3613 Kč.

Pokud vám nezáleží na značce, tak je pro vás zajímavou alternativou i Vodafone Smart III, který stojí 3 177 Kč. Za tyto peníze dostanete gigahertzový jednojádrový procesor a 512 MB RAM, ale hlavně čtyřpalcový displej s výrazně vyšším rozlišením 800 x 480 pixelů i 5Mpx fotoaparát a NFC. Součástí balení jsou i dva NFC štítky.

Pokud nechcete Android, tak můžete sáhnout po nejnižších modelech s operačním systémem Windows Phone 8 Huawei Ascend W1 a Nokii Lumia 520. Huawei Ascend W1 se v českých internetových obchodech prodává v průměru za 4839 Kč. Za tuto cenu nabízí výrazně lepší 4" displej (800 × 480 pixelů), dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB, 4 GB vnitřní paměť se slotem na SIM karty a pětimegapixelový fotoaparát. Systém je výrazně rychlejší a plynulejší, než u HTC.

Ještě levnější je Nokia Lumia 520, jejíž oficiální cena je 4290 Kč. Za tyto peníze dostanete 4" displej (800 × 480 px), dvoujádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM, vnitřní paměť 8 GB a pětimegapixelový fotoaparát. Systém je opět nepoměrně rychlejší a spolehlivější a celkový výkon je oproti HTC někde jinde.

HTC Desire 200 nám zapůjčil na na test HTC Brand Store, který naleznete na adrese Na Poříčí 26, Praha 1.

htc-desire-200
Klady
  • povedený design
  • kvalitní dílenské zpracování
  • dobře čitelný displej i na slunci
  • plnohodnotný kancelářský balík
Zápory
  • malý výkon
  • zamrzání systému
  • nepřesvědčivý fotoaparát
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Vekda
Otázka je jeslti je ten Android čtyřka vtip nebo to myslí vážně.
Filip
nechci nic říkat,ale moje skoro tři roky staré LG Optimus One dělá lepší fotky a videa. a přitom má horší rozlišení
Michal
Dobry den bude aktulizace na android 4.1 díky za odpoved Michal :)
Michael
Mám dva roky stary Wildfire S s CM10.1 a v Antutu jsem mel 3580 bodu. Procesor mam nataktovany na 806 MHz a navic je to stara ARMv6. Pokud tento telefon nedostanete za korunu od operatora, je naprosta silenost si tento mobil za tyto penize kupovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze