Google se rozhodl vyrábět vlastní součástky „ušité na míru“ svým potřebám

3
Google se rozhodl vyrábět vlastní součástky „ušité na míru“ svým potřebám
Fotografie: Google
  • Google v minulosti již spolupracoval s výrobci, jako je Qualcomm na customizovaných komponentách určených pro Pixely
  • Kdy se první výsledky práce v podobě reálných čipů objeví v Google zařízeních zatím nedokážeme odhadnout

Google již nějakou dobu vyrábí své vlastní referenční zařízení a nezdá se, že by se na tom do budoucna mělo něco změnit. Logicky by tak dávalo smysl, kdyby plánoval postupně začít vyrábět vlastní součástky „ušité na míru“ svým potřebám.

Tomu by nasvědčovaly i poslední zprávy, podle kterých Google najal více než desítku specialistů na vývoj mikročipů. Ty údajně přetáhl od renomovaných výrobců, jako je Qualcomm, Intel, Broadcom a NVIDIA. Nové centrum pro vývoj a výzkum se má nacházet v indickém Bengaluru, kde bude Google navrhovat vlastní procesory. V současnosti jsou v týmu kromě šestnácti inženýrů také čtyři personalisté, kteří se starají o nábor nových zaměstnanců. Pokud půjde vše podle plánu, měl by se do konce roku tým čtyřnásobně rozšířit.

Výroba vlastních čipů by Googlu mohla pomoci získat konkurenční náskok, nebo alespoň vylepšit softwarovou a hardwarovou „symbiózu“, kterou je známý Apple. Výsledky vývoje by navíc mohly být využity nejen u Pixelů, ale také u Chromebooků, Google Home i u wearables. Google přitom v minulosti již spolupracoval s výrobci, jako je Qualcomm na customizovaných komponentách určených pro čipsety Pixelů – jednou z takových součástek je například speciální koprocesor pro zpracování fotografií. Toto je tedy unikátní příležitost pro Google, jak posunout úroveň svých zařízení na ještě vyšší úroveň a nabídnout uživatelům něco navíc. Kdy se první výsledky práce v podobě reálných čipů objeví v Google zařízeních však zatím nedokážeme odhadnout.

Diskuze ke článku
Jakub Miakyš
Jakub Miakyš
Tento krok bol tak očakavatelný...že najvačším prekvapením bolo, že vlastný čip nepriniesli už do Pixlov tretej generácie.
Poprvé ma Snapdragon úplne blbú dobu predstavenia next-gen čipsetu, čiže ak chcú zachovať predstavenie mobilu pre vianočný trh a zároveň nepoužívať 10 mesiacov starý čip, tak im nič iné neostáva.
Druhak, si zoberte že taký Snapdragon je absolútne jalový a neschopný spraviť procesor pre hodiny a v roku 2019, pochováva platformu Android wear 28mm postavenom na ARMv7 :(
Ak, chce vlastné hodinky tak inak ako cestou vlastného procesoru to nepojde...
Řezňýk
Tak určitě je tady po vzoru jiných šíbrů potřeba dostat všemožné šmírování a zadní vrátka až na hardwarovou úroveň, protože tam se na rozdíl od software špatně hledá.
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Teda nevim jak ostatnim, ale slovo "customizovaných" v ceske vete mi prijde uz teda jako prilis velke przneni cestiny a to i na me:o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze