Google Pixel 3 XL
recenze

Google Pixel 3 XL

Dokonalost ve větším balení
18

Redakčním testem prošlo to nejlepší z dílen Googlu. Současně jde o zařízení, které má dokonale reprezentovat operační systém Android. Aby superlativ nebylo málo, dost možná tu máme i krále fotomobilů. Všechny přívlastky by na Pixel 3 XL mohly sedět. V případě českého trhu se však nejnovější kousek pere s vysokou cenou. Dokáže si ji obhájit?

Referenční telefony Googlu jsou takovými bájnými zařízeními. Vždy nabízí nejnovější možný software, zajímavé vychytávky, přímou podporu Googlu a špičkový hardware. Současně se však neženou za každou cenu po konkurenci a českým zákazníkům zůstávají z větší části zapovězené. Důvody jsou hned dva. V prvé řadě s naším trhem Google stále nepočítá a své telefony u nás oficiálně neprodává. Za druhé je na český trh dováží jednotlivé obchody na vlastní pěst, což přináší jisté peripetie. Tou největší je asi značně přemrštěná cena. Že si i přesto tyto telefony zasluhují pozornost potvrzuje i Pixel 3 XL, který je pomyslnou vlajkovou lodí americké společnosti. Má velký displej, špičkový hardware, velmi kvalitní fotoaparát, zvýšenou odolnost či podporu bezdrátového nabíjení. Dotkne se snad googlí novinka dokonalosti?

Technické parametry Google Pixel 3 XL

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 76,7 × 7,9 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejPOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor3 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2018,

Google Pixel 3 XL – videorecenze

Za zapůjčení smartphonu Google Pixel 3 XL děkujeme společnosti CZC.cz, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

Obsah balení

Velké prodejní balení vzbuzuje velká očekávání. A ta jsou naplněna. Obsahuje totiž poměrně dost příslušenství. Jde v první řadě o datový/nabíjecí kabel s USB-C na obou koních. To samozřejmě nemusí vyhovovat každému, a proto přijde vhod, že v balení naleznete redukci z USB-C na USB-A konektor. Dále je zde přítomna dosti velká a nevzhledná koncovka nabíječky. Nepřidává ji ani britské zakončení. Pixely prodávané na českém trhu totiž pochází z dovozu právě z Velké Británie. Daný prodejce vám k telefonu proto ještě mimo klasické prodejní balení přibalí redukci na český typ zástrčky. Od Googlu dále dostanete pecková sluchátka s USB-C konektorem. Výčet příslušenství zakončuje redukce z USB-C konektoru na 3,5mm jack.

Google Pixel 3 XL

Konstrukční zpracování: nakousnutá nuda, byť precizní

Ať už šlo před lety o Nexusy, nebo v posledních třech letech o Pixely, nedělal si Google nikdy velkou hlavu z designu. Ten je zpravidla spíše konzervativní a vsází na minimalismus. Především námi testované černé provedení dokáže být mnohými přehlédnuto. Můžete však sáhnout po bílé či lehce růžové verzi. Google však ukazuje, že i s málem se dají dosáhnout zajímavé výsledky. Důkazem budiž především zadní strana, která je z větší části matná a příjemná na omak. Zhruba čtvrtina horní části je však lesklá. Zezadu tak Pixel bezpečně rozeznáte od veškeré konkurence.

Výhoda převažujícího matného povrchu je nasnadě – žádné otravné otisky prstů, telefon je stále stejně krásný. Současně má v okrajích lehce zaoblené boky a příjemně padne do ruky. Samozřejmě je třeba mít na paměti, že jde o větší zařízení. Máte-li skutečně malé dlaně, mrkněte spíše po menším Pixelu 3 bez přídomku.

Velmi se mi líbí celkové zpracování telefonu. Z každé části dýchá neuvěřitelná preciznost. Přesné lícování, žádné ostré přechody důraz na kvalitu – tím si u Pixelu můžete být jistí. Kvalitně zpracována jsou tlačítka po pravém boku, jejichž stisk je neuvěřitelně pohodlný. Vše tak trochu kazí jen nelogicky vysoko umístěné odemykací tlačítko, na které se hůře dosáhne. Naštěstí lze jeho používání omezit. Displej lze totiž odemknout poklepáním, případně můžete využít čtečku otisků prstů. Ta má místo na zadní straně, dobře se nahmatává a funguje zcela ukázkově.

Z těla dýchá neuvěřitelná preciznost.

Se zpracováním telefonu souvisí i zvýšená odolnost dle certifikace IP68. Nemusíte se tak obávat prašného prostředí nebo pádu do vody. Na celém těle telefonu je pouze jeden USB-C konektor. To znamená, že sluchátka připojíte drátově buď skrze něj, nebo redukci na 3,5mm jack.

Google Pixel 3 XL

Ne, nezapomněli jsme na čelní stranu telefonu. Ta totiž úzce souvisí s displejem. Google bohužel přistoupil k nepříliš oblíbenému výřezu, který je navíc doslova obrovský. Zasahuje hluboko do displeje a výsledný dojem z telefonu kazí. Na jeho částečnou obranu lze říci, že ukrývá nejen dvojici čelních fotoaparátů, ale i sekundární hlasitý reproduktor. Jeho hlavní parťák je na opačném konci čelní strany. Dopředu mířící reproduktor je dnes navíc vzácností, a o to víc si jej vážíme.

Líbilo se nám
  • minimalistický a osobitý design
  • na těle neulpívají otisky prstů
  • dobře padne do ruky
  • precizní zpracování
  • zvýšená odolnost IP68
Nelíbilo se nám
  • pro někoho velmi obyčejný vzhled
  • příliš vysoko umístěná odemykací klávesa
  • nevzhledný výřez v displeji

Displej: velký P-OLED panel

Na zde osazený P-OLED displej je radost pohledět. Disponuje 6,3palcovou úhlopříčkou a jemným Quad HD+ rozlišením. Je krásně čitelný z úhlů i na ostrém slunci. Rámečky jsou malé a jas pak dostatečně široký. Pixel má i dobře fungující automatickou regulaci jasu. Skvělá je funkce nočního režimu, kdy telefon přepne na oranžové světlo, které v noci skutečně oceníte. Podařený je ambientní displej, který na P-OLED panelu skvěle vynikne. Neustále máte na očích čas i zmeškané události se stavem baterie. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 5. Zapomenout však musíte na informační LED diodu.

Google Pixel 3 XL
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • režim Always On
  • povedený noční režim
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • displeji ubírá výřez

Zvuk: čelní stereo

Již výše jsme si prozradili, že má telefon dvojici čelních reproduktorů. Dohromady podávají hlasitý a kvalitní zvukový projev, který lze docenit při hraní her i sledování videí. Dodávaná sluchátka se připojují skrze USB-C konektor a jde o důmyslně řešené pecky. Skrze samotnou pecku provléknete konec kabelu, čímž si sluchátka přesně nastavíte na velikost vašich uší. Pecky následně v uších perfektně sedí a zprostředkovávají výborný zvuk. Vlastní sluchátka pak připojíte výhradně skrze v balení dodávanou redukci.

Google Pixel 3 XL
Líbilo se nám
  • čelní stereoreproduktory
  • hlasitý a kvalitní projev
  • slušná dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • běžná sluchátka vyžadují výhradně dodávanou redukci

Výkon hardwaru: dobrá práce

Po hardwarové stránce Google nasadil to nejlepší, co v tuto chvíli mohl. Počítejte tedy se Snapdragonem 845 a 4GB operační pamětí. Pro vaše data je připraveno 64GB nebo 128GB interní paměť. Mezi těmito verzemi je nečekaně malý cenový rozdíl. Volbu dobře zvažte, neboť samozřejmě chybí slot pro paměťové karty. Na námi testované 64GB verzi zbývá po prvním zapnutí necelých 52 GB volného prostoru. Google nadále uživatele Pixelů směřuje na svůj cloudový Google Disk. Pokud se rozhodnete pořídit si Pixel, získáte zcela neomezené úložiště pro vaše fotky a videa. Máte-li dostatečně objemný datový tarif, jde ze strany Googlu o vcelku příjemnou nabídku.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • nadstandardní nabídka cloudového úložiště
Nelíbilo se nám
  • v nabídce není větší interní úložiště
  • chybí slot pro paměťové karty

Výdrž baterie: slabší průměr

Pokud nás telefon něčím zklamal, je to výdrž baterie. Ledacos naznačovala její kapacita 3 430 mAh, která rozhodně neoslní. Při intenzivnějším používání budete nuceni nabíjet již po nějakých 10 hodinách. Na celodenní výdrž se samozřejmě dostat lze, avšak je nutné chovat se úsporněji.

Na českém trhu se setkáte s kousky dovezenými z Velké Británie. Pro možnost využít nabíječku je tak nutná redukce na standardní evropský druh zásuvek. Výsledek pak působí trochu těžkopádně. Naštěstí lze energii dočerpat i bezdrátově s výkonem 10 W.

Při našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, došlo k vybití za 8 hodin 12 minut.

Líbilo se nám
  • podpora bezdrátového nabíjení
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž

Konektivita: nic nechybí

V připojení k okolnímu světu vám Pixel 3 XL nijak nebrání. Můžete se tak těšit na všechny vymoženosti jako Wi-Fi ac, NFC, kompletní LTE či nové Bluetooth 5.0. Nezklamala ani výborná A-GPS s podporou GLONASSu, se kterou nebyly sebemenší problémy.

Google Pixel 3 XL

Google Pixel 3 XL je již připraven také na eSIM. Můžete namítnout, že tu nabízel již jeho předchůdce, nicméně až 3. generace je otevřena operátorům. Služeb eSIM tak můžete využít například i na českém trhu. Aktuálně ji však nabízí pouze operátor T-Mobile.

Líbilo se nám
  • kompletní konektivita
  • podpora eSIM

Fotoaparát: zastíní všechny ostatní

I větší Pixel 3 XL jde tak trochu proti aktuálnímu trendu a na svých zádech má jen jeden fotoaparát. Ten má 12megapixelové rozlišení, světelnost f/1.8 a optickou stabilizaci obrazu. Nebudeme chodit kolem horké kaše, Pixel 3 XL pořizuje skvělé snímky ve dne, v noci, venku i uvnitř. Za jakýchkoliv podmínek získáte nadprůměrně kvalitní snímek chlubící se věrnými barvami a ostrostí po celé ploše. Velmi také pomáhá samotné prostředí, které se řadí mezi nejpřehlednější, a současně je neskutečně svižné.

Google Pixel 3 XL

Samostatný odstavec si zaslouží noční snímky. Už v klasickém režimu dokáže Pixel 3 XL pořídit kvalitní fotografii, která není plná šumu a s ohledem na dostupné světlo i detailní a nerozmazaná. Google však přispěchal se zbrusu novým režimem Night Sight, který se v českém prostředí objevuje pod překladem Noční vidění. Po aktivaci tohoto režimu se plně zužitkuje pomocný fotoprocesor Pixel Visual Core. Díky funkci Nočního vidění „vytřískáte“ ze tmy maximum. Venku může být tma jako v pytli a Pixel přesto dokáže zachytit danou scénu mnohem prosvětleněji. V takových chvílích již může být vidět šum, ale jen velmi nepatrně.

Ukázkové fotografie (automatický režim)

Výsledky jsou neskutečně působivé a hravě předčí veškerou konkurenci. Asi vás zajímá, jak to Pixel vlastně celé dokáže. Nehledejte v tom žádné složitosti – software jednoduše spojí více snímků dohromady. Pořízení fotky ve velké tmě zabere tři až čtyři vteřiny. Během této doby vás telefon vyzývá, abyste byli v klidu, avšak stačí jej normálně držet. Netřeba se obávat, že scénu rozmažete.

Noční snímky

Ačkoliv zařízení postrádá sekundární kamerku, jeho portrétní režim je působivý a bokeh efekt uvěřitelný. V tomto ohledu dokáže Pixel hravě konkurovat například iPhonům.

Portrétní režim

Na čelní straně najdete dva 8megapixelové fotoaparáty. Google pochopil, že se lidé chtějí fotit i se svými přáteli, a tak je zde sekundární širokoúhlá kamerka se záběrem 97°. Přepnutí je hned po ruce a výsledky s náznakem rybího oka dostatečně kvalitní.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je vcelku standardní. Ve 4K rozlišení se 30 snímky nechybí elektronická stabilizace a videa vypadají i na větším monitoru dobře. Je však škoda, že Google nepřistoupil k vyšší snímkovací frekvenci při běžném záznamu nejen u 4K rozlišení, ale chybí i při Full HD.

Google Pixel 3 XL (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • špičková kvalita snímků ve všech podmínkách
  • dechberoucí režim Nočního vidění
  • duální čelní fotoaparát s širokoúhlým záběrem
Nelíbilo se nám
  • chybí 4K video s 60 FPS

Software: Android v plné síle

Telefony od Googlu jsou samozřejmě hodně o softwaru. Pixel 3 XL disponuje Androidem 9.0 Pie a únorovými bezpečnostními záplatami. Přináší všechny novinky devítkového Androidu. V prvé řadě je zde přepracované ovládání, kdy zmizelo tlačítko pro zobrazení naposledy spuštěných aplikací. Ty nově vyvoláte tahem prstu přes domovské tlačítko nahoru. Následně mezi velkými náhledy procházíte klasicky tahem, nebo nemusíte ani zvedat prst a posouvat lištu ve spodní části displeje. Na nový styl si je nutné zvyknout, avšak po pár dnech jej hodnotíme kladně.

Změna se dotkla také vstupu do hlavního menu. Tentokrát nestačí pouze tah prstu od spodní hrany displeje nahoru – pak se dostanete do naposledy spuštěných aplikací a do řádku s nejčastěji používanými aplikacemi. Celé menu se objeví až po opětovném tahu.

V nastavení naleznete také funkci Digitální rovnováhy, kde získáte přehled o tom, jak často telefon během dne používáte a na jakých aplikacích nejvíce ujíždíte. Mohou to být vcelku děsivá čísla, a proto se hodí, že si můžete nastavit časový limit. Například po hodině vám telefon zatrhne pro daný den používat Instagram. Zajímavou funkcí je také „Co to právě hraje?“. Telefon neustále poslouchá své okolí a pokud slyší hudbu, snaží se ji rozpoznat. Může být klidně uzamčený a název skladby se zobrazí skrze ambientní displej. Funkce navíc funguje offline, tvrdí Google. Praxe ukázala, že pokud telefon odstřihnete od internetu, telefon nic nerozpozná.

Zmínit můžeme ještě citlivost boků telefonu na tlak. Jde o jakési dědictví po HTC, které se na dřívějších Pixelech aktivněji podílelo. Google však funkci zřejmě moc nevěří, neboť ji schoval hluboko do menu nastavení a nijak na ni neupozorňuje. Po aktivaci funkce Active Edge můžete stlačením boků ztlumit vyzvánění příchozího hovoru či budík. Nic víc, nic míň.

Líbilo se nám
  • perfektní optimalizace
  • inovované a snadné ovládání
  • Android přesně tak, jak má vypadat

Zhodnocení

Google Pixel 3 XL je takřka po všech stránkách skvěle namíchaným koktejlem. Precizní zpracování se skloubí s kvalitním zobrazovačem i reproduktory. Výkon vás nebude limitovat, stejně tak prostředí, které běží bez jediné chybičky. Navíc získáváte jistotu tříleté softwarové podpory, což je jednoznačné plus. Třešničkou na dortu jsou pak konkurenci jen obtížně hledající fotoaparáty.

Ani Pixel 3 XL však není dokonalým telefonem. Design může někomu přijít nudný, obří výřez v displeji pak vyloženě nevzhledný. Z vyloženě podstatných věcí nás však nejvíce trápí spíše podprůměrná výdrž na jedno nabití. Pakliže budete telefon kupovat na českém trhu, bude vás trápit navíc ještě cena. 28 tisíc korun rozhodně není málo. Lze namítnout, že konkurence je i dražší, jenže to by se Pixel 3 XL za našimi hranicemi nesměl prodávat i o 8 tisíc korun levněji. Vyšroubovaná cena jde na vrub oficiální nedostupnosti v Česku.

Za zapůjčení smartphonu Google Pixel 3 XL děkujeme společnosti CZC.cz, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

I s vyšší cenou však Pixel 3 XL dokáže obstát. Konkurence od Applu, iPhone Xs Max, snese taktéž přísná měřítka, ovšem jeho cena je o 4 tisíce korun vyšší.

Apple iPhone Xs Max

Rozměry157,5 × 77,4 × 7,7 mm, 208 g
DisplejPOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 256 GB / 512 GBne
Akumulátor3 174 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin

Samsung dokáže vytasit těžký kalibr v podobě Galaxy Notu9, který oslní mnohem lepší výdrží či stylusem S Pen. Aktuálně je navíc již o dva tisíce korun levnější.

Samsung Galaxy Note9 128 GB

Rozměry161,9 × 76,4 × 8,8 mm, 201 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

Závěrem zmíníme ještě stájovou konkurenci. Sáhnout totiž můžete po Pixelu 2 XL, který má bezvýřezový displej, jen o něco slabší výkon a takřka shodně kvalitní fotoaparát. Proč vzít starší kousek? Ušetříte nezanedbatelných 10 tisíc korun, přitom o mnoho nepřijdete. Zvažujte tedy pečlivě.

Google Pixel 2 XL

Rozměry157,9 × 76,7 × 7,9 mm, 175 g
DisplejPOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB / 128 GBne
Akumulátor3 520 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin
google-pixel-3-xl
Klady
  • minimalistický vzhled
  • dobře padne do ruky
  • pohodlně umístěná čtečka otisků
  • kvalitní displej s Always On funkcí
  • čelní stereoreproduktory
  • výkonný hardware
  • Android 9.0 Pie
  • perfektní optimalizace prostředí
  • vysoce kvalitní fotoaparát
  • neomezené cloudové úložiště pro fotky
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • rozumí si s eSIM (i u českého T-Mobilu)
Zápory
  • slabší výdrž
  • nevzhledný výřez v displeji
  • 128GB úložiště je naprosté maximum
  • nelze natáčet ve 4K s 60 FPS
  • negativa spojená s lokální nedostupností
Diskuze ke článku
XYZ
Obří výřez s obří bradou, malá baterka, sluchátka vypadají jak čínská kopie EarPods, paměť maximálně 128 GB bez microSD. Foťák softwarově kouzlí natolik, že vám většinou neumožní 60fps ani u 1080p natož u 4K. Google vám garantuje nové verze systému jen 3 roky (zatímco iPhone většinou 5 let). Jako bonus se to tady oficiálně neprodává, takže si připlatíte tučnou přirážku a dostanete nabíječku s redukcí, která velikostně připomíná trafo od pikovláčků.
Michal
Tady je asi celkem zvykem, že komentáře sem píšou hlavně lidi co ten telefon neměli ani v ruce, že? ;)
Zrovna L950XL byl designově odporný plastak. A ano, vlastnil jsem ji za tu palbu co stala v době uvedení na trh. V bílé barvě je Pixel 3 docela luxusní záležitost. Zvuk u videí je opraven od lednové aktualizace. Pixel 3 (menší verzi) jsem používal něco přes měsíc. Je to super telefon, jen díky neschopné distribuci a cenám u nás o něm dost lidí jen mluví a dost často neprávem negativně. Jediné hlavní negativum se nezmiňuje asi v žádné recenzi. Tím negativem je nepodpora VoLTE u CZ operátorů. Jinak se jedná o špičkové zařízení. Jen není pro lidi co si honí triko nad velikosti RAM a počtem fotoaparátů. Je pro toho, kdo ocení podporu a luxusní chod systému.
Marek
Dobry den, v zahranicnych recenziach som sa docital, ze aj ked ma telefon stereo repro, zvuk je ako keby "plechovy". Dalej chyba zmienka o zvukovom zazname pri natacani videi, je uz problem s totalne mizernym zvukom vyrieseny? Google sluboval opravu po sw update... Nemozem si pomoct, ale za take prachy su to podstatne nedostatky. Uvazujem o kupe mobilneho telefonu s cenovkou okolo 20 tis., Pixel 3 je jeden z favoritov, ale vyssie spominane nedostatky a slaba vydrz baterie ma odradzaju. Apple nechcem, na moj vkus prilis obmedzena hracka...
htcjirka
htcjirka
Hodně slušná cihla uprostřed displeje, celkově dětský design, to je vlajka jak řemen..
I plastová Lumia 950XL vypadala lépe, kvalitněji, honosněji jak tohle..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze