Google možná k výročí Androidu představí více než jeden Nexus

10

Android již brzy oslaví pětileté výročí a Google má právě v této době představit další generaci referenčního smartphonu Nexus. Médii ale v těchto dnech probíhají spekulace, že by právě při speciální výroční příležitosti měla americká firma představit více než jen jeden telefon.

Dne 5. listopadu 2007 bylo založeno konsorcium s názvem Open Headset Aliance, sdružující výrobce mobilů, mobilní operátory a další firmy z oblasti telekomunikací a hi-tech. Ve stejný den pak toto nově vzniklé sdružení představilo svůj první projekt jménem Android. Tehdy jsme jen stěží mohli tušit, do jak obřích rozměrů se tento linuxový operační systém vyvine. V dnešní době se jedná o nejrozšířenější platformu, která se neomezuje jenom na mobilní telefony ale běží i na jiných zařízeních včetně tabletů, počítačů, televizí nebo digitálních fotoaparátů.

Jak víte, sám Google již od zrodu celé platformy udržuje řadu smartphonů Nexus, které slouží jako referenční přístroje Androidu. Dostávají vždy jako první nejnovější verze systému, což je jejich přidaná hodnota oproti konkurenci. V historii tyto telefony vyráběly Samsung a HTC. Na konci června se k těmto dvěma výrobcům přidal i tchajwanský Asus, který pro Google vyrábí tablet Nexus 7, jakožto reprezentaci stále vzrůstajícího, progresivního odvětví. Během posledních let bylo pravidlem, že Google vždy představil jeden Nexus smartphone za rok.

Čtyřčlenná rodinka Nexus již brzy dostane další přírůstky

Letos to ovšem vypadá, že Google právě při příležitosti tohoto jubilejního výročí představí více než jen jeden Nexus. Z databáze japonského mobilního operátora NTT DoCoMo totiž unikly dokumenty se seznamem připravovaných telefonů které bude prodávat. Mezi nimi vzbudili pozornost tři zařízení: Samsung Galaxy Nexus II, Sony Xperia Nexus a LG Optimus Nexus.

S tím, že další Nexus vyrobí Samsung se potom, co vyrobil dvě předchozí generace, tak nějak počítalo. Před několika dny se dokonce objevily i dokumenty potvrzující tuto zkutečnost. O tom, že by Nexus mohlo vyrábět japonské Sony se rovněž spekuluje již delší dobu, a těmto spekulacím před časem nahrál i sám Google, když zařadil vlajkovou loď výrobce, Xperii S mezi zařízení rodiny Nexus, resp. že ji bude poskytovat stejnou softwarovou podporu. Jediným úplným překvapením je tak valstně jen LG.

Čtěte také - Google očekává 3 miliony prodaných tabletů Nexus 7 do konce roku

Tento krok Googlu, pokud jsou tedy informace od NTT DoCoMo pravé, vnímáme pozitivně. Je dost dobře možné, že se v budoucnu stejně jako o Nexusy bude starat také o větší množství telefonů a tabletů, alespoň z té vyšší části cenového spektra, což by určitě prospělo celému Androidu.

Zdroje: xperiablog.net

Diskuze ke článku
MoB
Stejně je to úžasné, co se za těch pět let stalo... žijeme v opravdu zajímavé době.
MS
Už delší dobu jsem si chtěl pořídit telefon s čistým Androidem, ale Galaxy Nexus je prostě neuvěřitelně ošklivej telefon... Jestli nás čeká mnohem víc Nexusů, tak jenom dobře!
stepo
Presne..to ze se Google rozhodl a domluvil se s vice vyrobcema na vyrobe nexusu jen a jen chvalim..protoze nevim proc by mel dostavat takove to privilegium jen Samsung,ktery mimochodem nemam rad..tim nechci rict ze nestoji za nic,to ne..jen mi je sympatictejsi proste jina znacka,a jsem a pokud to na konec bude pravda,tak i budu moc rad,kdyz se na svetlo sveta dostane Xperia s prizviskem NEXUS!. Mohlo by to Sony myslim i dost pomoct.uvidime.
RadekS
Snad se v Nexus rade navrati i HTC...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze