Nokia a operátor NTT DoCoMo hovořili o plánech na sítě 5G

4

Není to tak dávná historie, kdy jsme na našem území museli plně spoléhat na sítě 2G. Doba však jde rychle kupředu a na pomalé se v mobilních sítích nečeká. V New Yorku nyní proběhl summit k příležitosti příprav velmi rychlých 5G sítí.

Abychom si úvodem jen mírně přiblížili situaci s mobilními sítěmi na našem území, lze říci, že téměř celá Česká republika je pokryta 2G sítí. Modernější 3G se nachází ve většině měst s alespoň pár tisíci obyvateli. V loňském roce teprve začalo s rozšiřováním sítí 4G, které jsou označeny zkratkou LTE. Pokrytí je však zatím velmi malé.

Vývoj jde však mílovými kroky dopředu a již se hovoří o nových sítí, u kterých půjde o logické označení 5G, a které opět nabídnou ještě rychlejší datové připojení. Nyní už proběhla tisková konference v New Yorku, která je přezdívána 5G Summit. K diskuzi se nejvíce vyjadřoval technický ředitel japonského operátora NTT DoCoMo Siezo Onoe, čemuž se nelze divit. V sítích LTE byl operátor průkopníkem. Na definování standardu bude NTT DoCoMo spolupracovat s Nokií, konkrétně s její divizí Network and Solutions.

Budoucí sítě 5G by měly dle informací pracovat na mnohem vyšších frekvencích, údajně 28 GHz a výše. Při takto vysokých pásmech je však požadavek na mnohem hustší pokrytí s uzly vzdálených od sebe pouhých 100 metrů. Tento fakt by mohl přinést nemalé problémy, které se zatím řeší. Siezo Onoe zároveň doplnil, že první testovací provozy sítí 5G by mohly proběhnout v roce 2018. Ke komerčnímu nasazení by v prvních zemích mělo dojít nejdříve v roce 2020.

Zdroje: lightreading.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Lukáš Kasík
Tj. mobilní internet bude stále rychlejší, za cenu toho že budeme kličkovat mezi vysílači...
lojza
to je demence pouzit dokoliv nad 5Ghz...to nechapu...inu frekvence do 2Ghz jsou zjevne leckde celkem vyflakane a myslim ze nez realizovat kazdou ulici jeden sajt a mit hyper maxi speed se uskromni v dosazenem maximu a jeden vysilac bude stacit na cely mestsky blok na nejake normalni frekvenci...tusim ze japonsko bude zcela unikatni v tomto a zbytek sveta pujde metodou pruraznosti nizsi frekvence.
blbeček
Tak mám blbú otázku, je to nad spektrom farieb :-D?
kubik393
Jako v mnoha elektrotechnických vymyšlenostech jsou Japonci zase o krok kupředu. S hustotou a počtem obyvatel takového Tokia se jim podobná síť vyplatí, když pár vysílačů pokryje několik milionů lidí, Praha je proti souměstím Tokio-Jokohama nebo Ósaka-Kobe jenom taková větší vesnička, kde se podobná řešení zkrátka nemůžou vyplatit, nehledě na náklady za technologii, které si Japonsko, jedna z vedoucích ekonomik světa, může dovolit zatímco u nás se vlády hašteří pro každý malicherný výdaj. Myslím, že 4G nám nějaký ten pátek ještě vydrží.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze