Privilegium pro Sony Xperia S: dostane oficiálně čistý Android

5

Skupina AOSP (Android Open Source Project) se rozhodla vyzkoušet zajímavý experiment. Mezi telefony řady Nexus, které pravidelně vždy jako první dostávají nejnovější update OS Android zahrne i smartphone Xperia S od Sony. Co to může znamenat do budoucna?

Zprávu zveřejnil sám Jean-Baptiste Queru, technologický šéf Googlu v AOSP. Podle něj je pro experiment zrychlené "Nexus" podpory ideální právě Xperia S. Důvodem má být to, že jde o velmi dobře prodávané zařízení s odemknutým bootloaderem, navíc od výrobce, který byl vždycky k AOSP více než přátelský (uvolňování demo verzí nového firmwaru, odemčení bootloaderů u různých modelů, podpora vývojářů custom ROM apod.).

TIP: Recenze Sony Xperia S – Vlajková loď s trhlinou na pravoboku.

Zatím není jasné, za jakých podmínek a hlavně jak dlouho podpora Xperie S bude probíhat. Spekuluje se o tom, že telefon v rámci experimentu dostane pouze verzi 4.1 Jelly Bean a to navíc pouze v případě, že jeho majitel provedl odemčení bootloaderu. Důležitější než to kolik nových updatů a kdy Xperia S dostane je z našeho pohledu ale spíše to, že si Google otestuje i rychlou podporu jiného zařízení, než jen svých Nexusů. Pokud vše půjde hladce, mohlo by se toto zrychlení rozrůst i mezi více telefony i v rámci ostatních značek.

Stejně tak je ale možné, že se Google k tomuto kroku rozhodl proto, že jeho budoucí Nexus telefon bude vyrábět právě japonský výrobce, a chce si jen jeho telefon ze softwarového hlediska pořádně otestovat a připravit si tak půdu. Rozhodně by to nebyl nějak překvapující krok. O tom, že Sony bude vyrábět Nexus telefon se spekuluje už minimálně rok. Samsung je sice pro Google silným partnerem, o čemž svědčí již dva vyrobené Nexusy ze tří. Jak ale říká staré přísloví: "nic netrvá věčně".

Zdroje: theverge.com, xperiablog.net

Diskuze ke článku
stepo
Ja jsem jedine rad:-P pral jsem si aby se Sony take zacalo podilet na vyrobe prave Nexusu od Google. Je to rozhodne dobra zprava. Sony by tak mohlo vystridat Samsung ve vyrobe nexusu,nebo se aspon jak rikam pridat a ukazat Google ze sony dela lepsi stroje nez samsung.muj nazor,samozrejme tu nekdo muzete namitat ze samsung je lepsi,ale to je jedno. Kazdej ma nejakeho sveho kone.
JaroB
No podľa mňa sa črtá silná korporácia GOOGLE-SONY proti MS-NOKIA a APPLE vo sfére zábavy a mutimédií. Ako je známe tak SONY je najväčšia firma na svete na tomto poli takže GOOGLE má s týmto veľké šance. Či už sú to filmy,hudba alebo hry. Určite si viem predstaviť , že PS4 pobeží na Androide a SONY bude vyrábať NEXUSi.

GOO SONY GOO :))
JohnyAsbest
těžká rána pro sonypochybovače......např. ze serveru xperia.cz
anonimita
je to na nic koupil jsem si mobil xperia mini pro a za 1 mesic zacal zlobit tak jsme ho donesli do opravny tam to bylo dva tydny bylo to spraveny a po dalsim mesici do zacalo znova tak jsme zase jeli tech 60 kilometru jen kvuli mobilu kdyby aspon meli pobocku nekde v kromerizi takze to tam bylo dalsi dva tydny pak jsme si pro to zas jeli a vyblili na nas ze tu vadu v servisu nenalezli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze