Gesto poklepání na hodinkách Apple Watch oficiálně přichází spolu s watchOS 10.1

Co všechno umí?
Gesto poklepání na hodinkách Apple Watch oficiálně přichází spolu s watchOS 10.1
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Gesto poklepání je dostupné pro Apple Watch 9 a Apple Watch Ultra 2
  • Využívá výkonu nového procesoru S9 SiP, pokročilých algoritmů i údajů ze senzorů

Jednou z nejvýraznějších inovací Apple Watch Ultra 2 a Apple Watch 9 je nasazení zbrusu nového čipsetu s názvem S9 SiP. Ten přináší kromě mezigeneračně o dost vyššího výkonu rovněž schopnost rozpoznat speciální gesto poklepání (či dvojitého klepnutí).

Nové gesto poklepání (které nespadá do kategorie Zpřístupnění konkrétně režimu AssistiveTouch, jak by se mohlo na první pohled zdát) využívá vysoký výkon procesoru S9 SiP, který v jeden okamžik analyzuje hned několik důležitých informací, včetně dat ze senzorů o drobných změnách průtoku krve zápěstím při provedení gesta. A hlavní využití tohoto gesta?

Majitelé Apple Watch 9 a Apple Watch Ultra 2 nyní mohou hodinky snadno ovládat pouze jednou rukou a bez kontaktu s displejem. Dvojitým spojením ukazováčku a palce lze totiž velmi intuitivně a pohodlně provádět řadu běžných úkonů.

Praktické a pohodlné

Gesto poklepání uživatelé ocení v celé řadě každodenních situací, kdy mají volnou pouze jednu ruku, například při venčení psa či držení kávy v kelímku na cestách. Uživatelé si mohou pro gesto poklepání nastavit primární funkci v široké škále aplikací ve watchOS a v oznámeních. Například lze gestem:

  • Z jakéhokoli ciferníku vyvolat Chytrou sadu a procházet jednotlivé widgety v sadě.
  • Přijmout a položit telefonní hovor.
  • Prohlížet zprávy z oznámení, dalším poklepáním procházet oznámení, odpovídat na zprávy s funkcí diktování a odesílat zprávy.
  • Pozastavit, znovu spustit a ukončit minutku.
  • Pozastavit a znovu spustit stopky.
  • Odložit budík.
  • Přehrát a pozastavit hudbu, podcast nebo audioknihu.
  • Přepnout na nové zobrazení výšky v aplikaci Kompas.
  • Pořídit fotku pomocí Ovladače fotoaparátu v aplikaci Fotoaparát.
  • Aktivovat a deaktivovat automatické připomenutí tréninků.
  • Aktivovat primární funkci z oznámení, například odpovídat na příchozí zprávy v aplikaci a odložit připomínky, a to i v aplikacích třetích stran.

Jak hodinky rozpoznávají gesto poklepání?

Zajímavý je rovněž způsob, jakým hodinky gesto poklepání detekují. Neural Engine nového procesoru S9 SiP totiž zpracovává data z akcelerometru, gyroskopu a optického snímače srdeční činnosti prostřednictvím nového algoritmu strojového učení. Algoritmus detekuje unikátní drobné pohyby zápěstí a změny v proudění krve, k nimž dochází při dvojitém spojení ukazováčku a palce během vykonávání gesta.

Hodinky na gesto poklepání zareagují vždy, když mají rozsvícený displej. Funkce je uživatelům k dispozici po celý den a 18hodinovou výdrž baterie u Apple Watch Series 9 a 36hodinovou v případě Apple Watch Ultra 2 ovlivňuje dle výrobce jen minimálně. Gesto poklepání u většiny aplikací a oznámení automaticky aktivuje primární funkci. Jinou funkci pak může uživatel nastavit ve dvou případech: procházení widgetů v Chytré sadě, nebo výběr prvního dostupného widgetu a přehrání či pozastavení hudby, nebo přeskočení na další skladbu.

Dostupnost watchOS 10.1

Aktualizace watchOS 10.1 je dostupná pro Apple Watch 4 a novější od 26. října 2023 a vyžaduje iPhone se systémem iOS 17 nebo novějším. Gesto poklepání je na hodinkách Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 se systémem watchOS 10.1 aktivováno automaticky, takže uživatelé už nic nastavovat nemusí. Deaktivovat jej lze v nastavení.

Gesto nepodporují následující aplikace a funkce: EKG, Tepová frekvence, Saturace kyslíkem, režim Spánek, Vysílačka, Mapy (během používání navigace), Všímavost (při aktivitách v aplikaci), SOS funkce (Detekce pádu, tísňové SOS volání, Detekce autonehody) a Cvičení (během pohybové aktivity).

Apple Watch Ultra 2

Rozměry44 × 49 × 14,4 mm, 61 g
DisplejOLED, 1,92" (502 × 410 px)
Fotoaparát
ProcesorApple S9,
Paměťúložiště: 64 GBne
Akumulátor564 mAh

Apple Watch 9 GPS + Cellular, 45 mm

Konstrukce45 × 38 × 10,7 mm, 38,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejOLED, 1,9" (484 × 396 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.3, ne, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze