Apple Watch 9 a Ultra 2 jsou na americkém trhu zpátky v prodeji

2× aktualizováno
Apple Watch 9 a Ultra 2 jsou na americkém trhu zpátky v prodeji
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V současnosti může Apple hodinky opět prodávat, a to minimálně do 10. ledna 2024
  • Pozastavení zákazu prodeje dosáhl díky odvolání

Aktualizováno 28. 12. 2023

V kauze Apple vs. Masimo se cupertinský gigant sice nedočkal podpory ze strany amerického prezidenta, který mohl zákaz prodeje hodinek Apple Watch 9 a Apple Watch Ultra 2 zrušit, odvolal se však u soudu, díky čemuž může zmíněné modely opět nabízet zákazníkům. Jak informuje 9to5Mac, zákaz prodeje těchto modelů je momentálně pozastaven, a to (minimálně) do 10. ledna 2024. Apple rovněž přichystal softwarovou aktualizaci, která by mohla pomoci spor vyřešit, zda to však bude stačit, bychom se měli dozvědět až 12. ledna.

Aktualizováno 27. 12. 2023

Podle nejnovějších informací agentury Reuters americký prezident Joe Biden vetoval odvolání Applu vůči rozhodnutí o zákazu prodeje Apple Watch 9 a Apple Watch Ultra 2 plynoucího z patentového sporu mezi společnostmi Apple a Masimo. Nyní se tak Apple rozhodl kauzu posunout k Odvolacímu soudu pro federální obvod Washington.

Původní zpráva z 19. 12. 2023

Soudní spory jsou mezi výrobci spotřební elektroniky na denním pořádku a mnohdy se vlečou několik let. Málokdy však vyústí v zásadní rozsudek, který má reálný dopad na koncového zákazníka. Tentokrát se to ale stalo a na letošní období Vánoc nebudou v Applu vzpomínat zrovna hezky. Jak informuje 9to5mac.com, Apple musí dle nařízení Mezinárodní obchodní komise stáhnout z prodeje Apple Watch 9 a Apple Watch Ultra 2.

Jaký je důvod?

Za vším stojí již delší dobu trvající spor mezi Applem a společností Masimo, která tvrdí, že Apple porušil při výrobě hodinek několik patentů týkajících se senzoru okysličení krve. Ten se sice nachází v hodinkách od Applu od Watch Series 6, avšak dle výrobce se spor týká pouze dvou nejnovějších produktů, které jsou senzorem vybavené. Mezinárodní obchodní komise dala letos v říjnu za pravdu společnosti Masimo a nyní běží 60denní lhůta, během které může vše vetovat americký prezident Joe Biden. Ten má čas už jen do 25. prosince, prozatím k vetu nepřistoupil, vše tak nasvědčuje tomu, že se tak ani nestane.

Co se bude dále dít?

Apple se rozhodl nečekat až do úplného uplynutí zákonné lhůty a své další kroky komunikuje s mírným předstihem. Počínaje 21. prosincem zmizí zmíněné chytré hodinky z internetového obchodu Applu, nebude je tak možné v rámci USA objednat. V kamenných obchodech ve Spojených státech je ještě zakoupit budete moci, ale pouze do Štědrého dne, tedy do 24. prosince. Posléze je Apple nebude prodávat ani tam. To samozřejmě může zkomplikovat zájemcům v USA případný nákup, ačkoliv v jiných prodejních sítí se hodinky prodávat mohou. 9to5mac.com přímo zmiňuje například sítě prodejen Best Buy nebo Amazon. Pro úplnost dodejme, že v tuto chvíli se zákaz týká jen USA, v České republice se tedy na nabídce Applu nic měnit nebude.

Co se bude dít v dalších dnech, je prozatím nejisté, avšak několik scénářů je nasnadě. Stále je zde teoretická šance prezidentského veta. Pokud by od Joe Bidena přišlo, budou se zmíněné hodinky moci nadále prodávat, jakoby se nic nestalo. Bez veta vstoupí zákaz prodeje v platnost, avšak současně vznikne pro Apple možnost se proti zákazu odvolat. Bohužel samotné odvolání nemá okamžitý dopad na zákaz, prodej by tak nemohl započít. Řešením celé situace je také smír ze strany Applu a platba za patenty společnosti Masimo.

Apple Watch Ultra 2

Konstrukce44 × 49 × 14,4 mm, 61 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejOLED, 1,92" (502 × 410 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.3, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor564 mAh, nabíjení: bezdrátové

Apple Watch 9 GPS + Cellular, 45 mm

Konstrukce45 × 38 × 10,7 mm, 38,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejOLED, 1,9" (484 × 396 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.3, ne, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Naposledy upraveno: 19. 12. 2023 14:04
Jen doplnění: společnost Masimo (ústředí ve Švýcarsku) kromě ITC podala žalobu rovněž u soudu v USA, na tom je zajímavá jedna věc: president USA může vetovat rozhodnutí mezinárodní organizace nebo soudní rozhodnutí soudu v USA? Jak je možné, že rozhodující nejsou ověřitelná fakta a důkazy a na nich založené rozhodnutí!
Martin Jerabek
Martin Jerabek
Dobře jim tak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze