FreeBox: království pod útokem a další skvělé hry zdarma

2

Je tu pátek a s ním i další díl FreeBoxu, kde si ukazujeme zajímavé hry zdarma. Dnes si představíme novou mánii, která se objevila ve chvíli, kdy Flappy Bird pomalu odeznívá. Pak nás čeká záchrana napadaného království, ježdění s roztomile malými autíčky a zakončíme to vláčkem hrdinů na epické výpravě.

Týden opět utekl jako voda a aby o víkendu neměla nuda šanci, tak si ukážeme další zajímavé hry, za které nemusíte dát ani korunu. Hned z kraje si představíme další fenomén, který letí nejen na telefonech, ale také na počítačích. Jedná se o logickou hru s čísly, která není nepodobná Threes, kterou jsme si nedávno Threes. Dále se vydáme mezi orky, kouzelníky a bájná stvoření, protože se naše království octlo pod útokem. Zase změníme žánr a ukážeme si jednu závodní hru a dnešní 35. FreeBox zakončíme jednou velmi zvláštní variací stařičkého Hada.

FreeBox #35 – 2048, Castle Defense, Groove Racer, Nimble Quest

2048

Po Flappy Bird přichází další mánie. Už jsem zmiňoval Threes, které jsme tu recenzovali, a které přišlo se skvělou myšlenkou sčítání a spojování kamenů. Na základě této myšlenky vznikla hra 2048, kterou vytvořil Ital Gabriele Cirulli a umístil ji na svůj web, kde si ji každý může zahrát ve webovém prohlížeči. Sociální sítě z hry rychle udělaly hit a každý ji hrál. Trvalo to jen pár dní a v herních obchodech se začaly objevovat její klony a přesné kopie.

Díky tomu si můžete hru snadno zahrát i na svém telefonu či tabletu a nepotřebujete k tomu připojení k internetu ani webový prohlížeč. Většina klonů je úplně stejná, takže je téměř jedno, kterou verzi si stáhnete. Základní rozdíl mezi Threes a 2048 je v číselných řadách. V této hře totiž spojujete dvojky, čtyřky, osmičky a tak dále. Dalším rozdílem je, že se po tahu pole neposune jen o jedno políčky, nýbrž všechny kameny dojedou až na konec volné cesty. Díky tomu je hra svižná. A taky řádně návyková.

Stáhnout 2048

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Castle Defense

Hezkých věžovek není nikdy dost. A máme štěstí, že v tomto žánru je opravdu velký výběr. Castle Defense přitom patří mezi ty úplně nejlepší. V první řadě nabízí překrásnou grafiku, hezkou podkreslující hudbu i zajímavé mapy. Každou cestu hrajete vždy třikrát, pokaždé se přitom trochu posune obtížnost a mohou i přibýt místa pro věže. Za vyhrané mapy dostáváte drahokamy, které potřebuje pro vylepšování věží nebo kouzel. Každé má přitom strom, ve kterém volíte další možnosti.

Kromě stavění věží různých schopností můžete používat i kouzla, mezi kterými najdete zmražení, ohnivou kouli nebo dokonce vojáky, které můžete umístit někam na cestu. Ti zvládnou na chvíli zaměstnat dvojici protivníků – nejprve po nich házejí kouzla, na blízko však vytáhnou meč. Tyto vojáky si můžete také vylepšovat. Postupně vám přibývají protivníci s různými schopnostmi – jeden umí léčit okolní jednotky, jiný je třeba zrychluje.

Stáhnout Castle Defense

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Groove Racer

Snad každý malý kluk chtěl autodráhu (některým to zůstalo). Já ji měl a byla naprosto skvělá. Její jedinou nevýhodou je, že nemůžete vybočit z dráhy, ale to už k tomu prostě patří. Groove Racer je typickou autodráhou. O co tam tedy jde, když nemůžete zatáčet? Stejně jako v autodráze, i zde musíte dávat pozor na to, abyste nevyletěli z trati. Pokud v zatáčce pojedete moc rychle, tak se vám auto může otočit a vy nakonec prohrajete.

Ježdění v této hře je o odhadu. Celou dobu si říkáte, jestli se vyplatí ubrat nebo tu zatáčku ještě zvládnete. Není to pro každého a s Real Racing 3 bych hru jistě nesrovnával, ale pozdější tratě už nejsou vůbec snadné. Za zmínku stojí také naprosto fantastická grafika, která tuto hru posouvá na další úroveň. Zároveň tu na vás čeká spousta autíček, které se na tratích střídají.

Stáhnout Groove Racer

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Nimble Quest

Společnost Nimblebit nás poměrně pravidelně zásobuje hrami zdarma, které mají v drtivé většině případů pixelovou retro grafiku a jsou o strategickém rozhodování a managementu. Nimble Quest takový není. Sice je v retro grafice, ale hratelnost těží ze starého a legendárního Hada. Akorát místo hada ovládáte skupinu hrdinů. Začínáte s jedním a dostanete se do arény, kde máte za úkol zlikvidovat všechny nepřátele. Někteří hrdinové střílejí, jiní kouzlí nebo sekají mečem.

Ze zabitých nepřátel padají bonusy, jako je štít, zmražení, magnet a podobně. Občas z nich ale vypadne také nový hrdina, který se připojí k vláčku za hrdinu. Tímto způsobem hada prodlužujete. Další hrdinové také útočí a vy se tak snažíte kličkovat mezi nepřáteli, nenabourat do nich, nenabourat do sebe nebo do překážek a vyhýbat se útokům, které proti vám nepřátelé posílají. Postupně si otevíráte více hrdinů a postupujete po úrovních, přičemž si můžete vylepšovat bonusy. Ve výsledku je hra ale hlavně o postřehu.

Stáhnout Nimble Quest

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)