Finále duelu LG Optimus 3D versus HTC EVO 3D (3. díl)

17

Nás duel 3D telefonu pomalu spěje do svého finále. Závěrečný třetí díl přinese srovnání především běžných funkcí. Ty však dostanou moc, rozhodnout celý duel, neboť po sedmi kolech je stav stále vyrovnaný. Kdo se stane pomyslným králem 3D? LG Optimus 3D nebo HTC EVO 3D?

Vítám vás při zahájení třetí části srovnání 3D telefonů. Nejprve si krátce připomeneme dění v minulých dílech. V prvním díle jsme se zaměřili na zevrubné srovnání, proklepli jsme oba obří displeje a zvukovody otestovali audio schopnosti obou rivalů. Druhý díl, který jsme vám přinesli v minulém týdnu, se zabýval zejména fotografickými schopnostmi obou modelů. Vše vyvrcholilo testem výkonu. Za sebou tak máme 7. kol a jaký je stav? LG Optimus 3D má na svém kontě 4 body. HTC EVO 3D taktéž 4 body. Dnešní díl tak přinese rozuzlení a již za pár minut budeme znát vítěze.

Oficiální fotografie dnešních rivalů: LG Optimus 3D a HTC EVO 3D

Základní parametry 3D telefonů

Model LG Optimus 3D HTC EVO 3D
rozměry 128,80 × 68 × 11,90 mm 126 × 65 × 12,10 mm
hmotnost 168 gramů 170 gramů
procesor Texas Instruments OMAP4430 (dual-core) 1 GHz Qualcomm MSM8260 (dual-core) 1,2 GHz
grafický čip PowerVR SGX540 GPU Adreno 220
paměť RAM 512 MB 1 GB
interní paměť 8 GB 1 GB
typ displeje LCD Super LCD
velikost displeje 4,3" 4,3"
rozlišení displeje 800 x 480 px 960 x 540 px
rozlišení fotoaparátu (2D) 5 Mpx 5 Mpx
rozlišení fotoaparátu (3D) 3 Mpx 2 Mpx
rozlišení videa (2D) 1920 × 1080 px 1280 × 720 px
rozlišení videa (3D) 1280 × 720 px 1280 × 720 px
typ a kapacita baterie Li-Ion 1 500 mAh Li-Ion 1 730 mAh
cena (cca) 11 500 Kč 13 500 Kč

HTC EVO 3D vs. LG Optimus 3D – videopohled

V dnešním závěrečném díle se konečně dostanu na výdrž obou telefonů. Dost možná právě tato disciplína rozhodne. V dalších kolech se sice podíváme i na další, především klasické schopnosti, nicméně očekáváme vyrovnaný souboj. Přeci jen se jedná o špičková zařízení, která si nemohou dovolit nějak často chybovat.

Nepřehlédněte

8. kolo – Výdrž

V posledních letech ožahavé téma. Jak se s výdrží popasovali technologičtí lídři LG Optimus 3D a HTC EVO 3D. Oba vsázejí na Li-Ion akumulátor. Odlišnosti ale hledejte v kapacitě. Zatímco Optimus 3D nabídne pouze 1500 mAh, EVO 3D jde dále a chlubí se 1730 mAh. Čísla nemusejí znamenat vše, ale papírově má jednoznačně navrch HTC.

Tentokrát nezůstalo jen u papírového náskoku. Silnější baterie u HTC LG jasně zastiňuje. Je při tom zcela jedno, co s telefonem děláte. EVO 3D vydrží vždy minimálně o několik hodin déle. Praxe také ukázala, že při náročnějších úkonech se rozdíly ve výdrži prohlubují. Pokud bych měl informace nějak shrnout, LG Optimus 3D je typickým jednodenním telefonem. O mnoho více z něj nedostanete. Naopak HTC EVO 3D se bez větších problémů dostane na dva dny. Pokud například jste zvyklí telefon na noc vypínat (nebo alespoň zapínat Letecký mód), jsou dva dny v případě HTC naprosto jisté.

Jediné 3D telefony na trhu

Názornou ukázkou může být například test úplného vybití. Pro tyto účely jsme zvolili tzv. hudební test. Jinými slovy jsme do telefonů připojili sluchátka, spustili přehrávač a nechali telefony hrát jednu písničku stále dokola. Hlasitost byla nastavena na poloviční hodnotu, telefony přihlášeny do 3G sítě a displej vypnut. Nebudeme vás dlouze napínat, HTC opět potvrdilo krále výdrže. Po 14 hodinách se Optimus 3D odporoučel a vypnul se. EVO 3D v tu dobu ukazovalo ještě 31 % kapacity baterie. K vypnutí EVA 3D došlo až za 3 a půl hodiny po Optimusu 3D.

LG Optimus 3D a HTC EVO 3D

Osmé kole jednoznačně vyznívá pro HTC EVO 3D. Tchajwanský zástupce trošku boří mýty a dokazuje, že moderní telefon může vydržet i více než jen jeden den. Bod tedy putuje na konto HTC, které se opět vyhouplo na průběžné první místo.

Stav po 8. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
4 b.5 b. (+1)

9. kolo – Multimédia

Kategorií, na kterou se v dnešní době klade velký důraz, jsou bezpochyby multimédia. Telefony za deset tisíc prostě musí umět nahradit hudební přehrávač, video přehrávač a pomalu i herní konzoli. Jak si s tím poradí dvojice nejmodernějších telefonů?

Začněme třeba hudebním přehrávačem. Oba rivalové jej pojali odlišně. Zatímco u LG vypadá kalsicky ve stylu Androidu – tedy záložky, HTC jej nahradilo logicky svým prostředím Sense. V podstatě je vám ale u každého nabídnuto totéž. Snad jen HTC nabídne větší možnosti filtrování vašich skladeb. Při samotném přehráváním máte po ruce rychlé volby jako například opakovat či hrát náhodně. Snadno se dostanete také k hlubším nastavení, kde oceníte ekvalizéry. U obou telefonů nabízejí spoustu přednastavených režimů, ale volnou ruku vám nedají. Při procházení mě u LG překvapila chyba u překladu. Bez připojených sluchátek se při výběru položky Ekvalizér vypíše hláška „Ekvalizér u sluchátek nelze“.

Hudební přehrávače: LG Optimus 3D (vlevo), HTC EVO 3D (vpravo)

K hudbě přísluší také FM rádio. Taková už poměrně samozřejmá funkce. HTC EVO 3D vám rádio po zapojení sluchátek pustí, naladí stanice a přečte si o nich informace díky technologii RDS. LG nyní citelně ztrácí, neboť mu rádio zcela chybí.

Videopřehrávač na první pohled nabídne jen Optimus 3D. Alespoň takovou položku naleznete v menu aplikací. Videa však přehraje i HTC, jen si je vyvoláte skrz galerii. Schopnosti přehrávání ovšem nejsou nijak úžasné. Samozřejmostí jsou soubory avi s kodeky DivX. Optimus 3D si také bez problémů poradí s FullHD filmy ve formátu avi. Pozor ale na formát mkv, který nepřehraje ani jeden z rivalů. Pokud vás zaujalo HTC, zamrzí, že si neporadí s FullHD filmy. Poslední tečkou je pak nepodpora externích titulků. Jinými slovy, pokud si nahrajete seriál a k němu stejně pojmenovaný soubor s titulkami, tak vám titulky HTC ani LG nezobrazí. Pro vše tak musíte zabrousit do Marketu a vybrat si vhodnou aplikaci.

O porci zábavy se starají také hry. EVO 3D má v základu jen jednu jedinou hru. Jde o kuličku reagující na pohybové čidlo. Jde však o nějakou zjednodušenou verzi hry, která není ani „klasicky“ 3D, natož aby využívala 3D displej. Zde je Optimus 3D jasným králem. Už od výrobce má ve své paměti nahrány tři špičkové hry od Gameloftu, které navíc využívají 3D displeje a například u Let´s Golf 2 to vypadá opravdu perfektně. Nic vám ovšem nebrání 3D efekt vypnout a užít si hry klasicky na 2D displeji.

Na závěr devátého kola se ještě mrkneme na úložiště obou telefonů. Další tvrdá rána pro HTC. Jeho paměť 1,1 GB vypadá v porovnání s 8 GB u LG takřka komicky. Situaci se borec z Tchajwanu snaží zachránit přítomností 8 GB paměťové karty v základním balení, ale slot na karty má i LG a porovnáme-li maximální možné úložiště, LG vyhraje.

Deváté kolo sice nejprve vypadalo vyrovnaně a v jednu chvíli mělo LG i namále. Chybějící rádio opravdu není dobrou vizitkou. Reputaci si ale spravilo především herní nabídkou a větší interní pamětí. Pokud vám to přijde málo, vězte, že o vítězném bodu rozhodlo přítomnost HDMI konektoru, který dává zábavě zcela nový rozměr. Abych to shrnul, po devátém kole máme znovu bodovou shodu.

Stav po 9. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
5 b. (+1)5 b.

10. kolo – Klasické funkce

Do desátého kola jsme se rozhodli smrsknout funkce pro telefonování, zprávy a organizaci času. Jde o funkce léty prověřené a vyskytující se snad v každém dnešním telefonu – proto pojmenování klasické funkce. A proč jsme je smrskli, když pro mnoho z vás jsou tím nejdůležitějším? Z jednoho prostého důvodu. V obou telefonech tiká Android a odlišnosti většinou hledejte jen v grafice a nikoli nabídce funkcí.

Neoddiskutovatelnou výhodou hrající pro HTC je jemnost displeje. Číselně to na velký rozdíl nevypadá, ale v menu rozdíly pocítíte. Najednou vidíte na jednom displeji mnohem více informací, což lze ocenit například v seznamu kontaktů. Oba telefony nabízejí mnoho doplňujících informací ke kontaktu, nedělá jim problém synchronizaci se vším možným. Duplicitní kontakty se pak po vašem souhlasu sloučí a ve všem nastane pořádek. Kvalita hlasové hovoru je srovnatelná, druhou stranu vždy slyšíte zřetelně a stejně tak ona vás. Upozorním na jedno úskalí videohovorů. Ať už je budete využívat u mobilního operátora nebo například přes Skype, počítejte s tím, že u LG Optimus 3D nefunguje přední kamerka. Proč? Za vším hledejte starou verzi Androida. U HTC potěší prostředí Sense, které mnohem pohodlněji a inteligentněji páruje kontakty se sociálními sítěmi a vše jde snadno.

Telefonní funkce: LG Optimus 3D (vlevo), HTC EVO 3D (vpravo)

Textová komunikace je také zvládnuta velmi dobře. Příchozí zprávy se sdružují do konverzací, čímž vše zpřehledňují. Psát můžete na výšku i na šířku, v obou případech je vám standardně nabídnuta QWERTY klávesnice. Díky velkým displejům se na obou píše dobře, ale na HTC ještě o kousíček lépe. HTC chválím také za lepší využití klávesnice a o něco větší tlačítka. Oba rivalové vás přehledně informují o počtu naspaných znaků. Zcela shodná je pak komunikace prostřednictvím e-mailů nebo Gtalku. Snad jediným rozdílem je pojmenování. Sekundární e-mailová aplikace se u LG jmenuje E-Mail, u HTC Pošta.

Zprávy a klávesnice u LG Optimus 3D

Zprávy a klávesnice u HTC EVO 3D

Vyrovnaná partie panuje i v oblasti organizačních funkcí. Budík či kalendář je dnes samozřejmostí. Náhledy v kalendáři jsou celkem čtyři – měsíční, týdenní, denní a úplný seznam. Zde si ovšem dovolím vyzdvihnout prostředí Sense, díky kterému je kalendář nejen graficky hezčí, ale především přehlednější. Velmi podobně vybavená je i kalkulačka. Ani jeden telefon se neomezuje jen na základní matematické operace. Tentokrát naopak Sense pokárám, neboť kalkulačka vypadá jako nějaký nedodělek. LG nakonec přidává ještě pěkně zpracované poznámky. U HTC byste si museli nějakou podobnou aplikaci doinstalovat z Marketu.

Organizační funkce: LG Optimus 3D (první tři) a HTC EVO 3D

Desáté kolo si netroufám rozhodnout a volím tedy zlatou střední cestu, nebo chcete-li únikové řešení. Oběma rivalům uděluji po bodu. Výbava je totiž shodná a brát jako zásadní plus prostředí Sense nemohu. Mnoho z vás jej kvůli náročnosti na telefon jistě v lásce, i přes jeho přednosti, nemá.

Stav po 10. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
6 b. (+1)6 b. (+1)

11. kolo – Datové funkce a konektivita

Začíná poslední a rozhodující kolo. O vítězi rozhodnou datové technologie a možnosti propojení. První na přetřes přijde GPS. Při testu nalezení naší aktuální polohy za pomocí A-GPS zcela propadl Optimus 3D. EVO 3D naší polohu našel do půl minuty, zatímco LG tápalo ještě po pěti minutách. Test probíhal uvnitř domu u okna. To sice podmínky trochu stěžuje, nicméně HTC si i tak poradilo. Rovněž v běžných podmínkách trvalo LG nalezení satelitů znatelně déle.

U bezdrátových technologií ještě zůstaneme a zabrousíme k Wi-Fi. Oba rivalové se pyšní standardy b/g/n. Mnohem důležitější je ale citlivost na signál. A zde opět Optimus 3D ztrácí. V místech kde je signál na hranici jedné čárky LG často signál zcela ztratí a automaticky se nepřipojí. Naopak HTC se Wi-Fi vysílače drží zuby nehty a i při slabším připojení dokáže zprostředkovat internetové připojení.

Papírově si srovnáme i bezdrátovou technologii Bluetooth. LG Optimus 3D nabídne starší verzi 2.1, HTC EVO 3D už novější 3.0. Při běžném používání, kdy si budete navzájem posílat soubory, ale rozdíl příliš nepoznáte.

V oblastí mobilních sítí si oba rozumí se standardy GSM a UMTS. Notují si i v oblasti podpory frekvenčních pásem. S oběma si tak zavoláte v podstatě z kteréhokoliv koutu světa. Datové technologie čítají obstarožní dvojici GPRS a EDGE, ale samozřejmě také HSPDA a HSUPA. Aby bylo srovnání zamotanější, nabídnou oba telefony stejné rychlostní třídy. Download je omezen na 14,4 Mbps a upload vám poběží maximálně 5,76 Mbps.

Na konec přichází na řadu kabelové spojení. Naprostou samozřejmostí je microUSB konektor a datový kabel v základním balení. LG Optimus 3D ovšem vytahuje trumf v podobě HDMI konektoru. Kabel sice nedostanete, ale není problém jej přikoupit. Velmi snadno tak Optimus 3D spojíte s vaší televizí, na kterou se přenese obraz i zvuk. EVO 3D na tuto ránu nemá jak odpovědět. HDMI postrádá a jeho řešením je pouze redukce přes microUSB konektor.

LG Optimus 3D nabídne i HDMI konektor

Jedenácté kolo bylo poslední a mělo rozhodnout. Jenže jakoby dvě jedničky v číslovce předurčily, jak vše dopadne. Ano, i v tomto kole uděluji oběma soupeřům po jednom bodu. LG sice uštědřilo konektorem HDMI HTC velkou ránu, nicméně HTC se již na začátku vypracovalo slušný náskok.

Stav po 11. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
7 b. (+1)7 b. (+1)

Vyhlášení: je to na vás

Náš třídílný duel je u konce. 3D telefony se utkaly v celkem 11 kolech, kde měli možnost vždy získat po jednom bodu. Výsledek asi nepotěší ty, kteří čekali jasného vítěze. Jak LG Optimus 3D tak HTC EVO 3D získal po sedmi bodech. Jedná se opravdu o tak shodné telefony? Proč nedokázal ani jeden zvítězit? HTC si několikrát přeci vypracovalo náskok, ale pokaždé o něj přišlo. Mnohdy i zbytečně. Pojďme se nyní za duelem stručně ohlédnout.

LG přichystalo celosvětově první 3D telefonů a dalo si na něm patřičně záležet. To potvrzuje bohatý obsah, který na 3D poutá. HTC takové plány nemělo a reagovalo zřejmě až ve chvíli, kdy zjistilo, že LG takový telefon chystá. EVO 3D je tak po stránce „trojrozměrnosti“ velmi chudé. Ovšem to by pak mělo vyhrát LG, nebo ne? Ano mělo, jenže je tu hned několik ale.

Korejské LG totiž jaksi zapomnělo na další, neméně důležité věci. Výkon, operační systém a výdrž. Tři hlavní kategorie, ve kterých LG zaváhalo a přišlo tak o možné vítězství. Opačná situace panuje u HTC. To sice ztrácelo u 3D obsahu a 3D fotografií, ale vše spolehlivě dohnalo výkonem, novým operačním systémem a hlavně velkou výdrží na dnešní poměry.

LG Optimus 3D

Čtěte: Recenze LG Optimus 3D – řekněte WOW!

Jelikož duel skončil smírnou remízou, pokusím se přeci jen doporučit, jaký z 3D telefonů by pro vás mohl být tím pravým. Pokud chcete opravdu 3D telefon, kterým se budete moci pochlubit a využívat možnosti 3D na maximum, sáhněte po Optimus 3D. Dostanete bohatý 3D obsah zabalený ve velmi dobře vybaveném telefonu a dokonce ještě oproti EVU 3D ušetříte takřka dva tisíce korun.

HTC EVO 3D

Čtěte: Recenze HTC EVO 3D – Svět třetího rozměru

HTC EVO 3D berte tehdy, chcete-li perfektně vybavený telefon, u kterého oceníte výkon, nový Android a především dvoudenní výdrž v plném zatížení. Jako malý bonus dostanete možnost pořizovat 3D obsah a následně jej prohlížet na 3D displeji.

Nepřehlédněte

LG Optimus 3D zapůjčila společnost Sunnysoft, která jej také uvedla do prodeje www.sunnysoft.cz.

Diskuze ke článku
Trey Sand
Dobrý den,
Bohužel jsem našel v článku chybu nebo spíš to nebyla vaše vina. Ale vlastním LG optimus 3D a když tam hodím titulky ve stejném názvu jako film tak se mi přehrajou :) akorát to neumí českou diakritiku. Ale když zmáčku kontextové tlačítko tak tam normálně vyskočí poměr stran a uplně vlevo jsou titulky a tam je možnost zapnout a nastavení fontu a jazyka :-) čeština tam zatím nejde.
Trey Sand
a ještě jedna chyba - přední kamera u LG funguje ... Stačí mít novou verzi skype a jede jako hodinky.
Zilas
titulky u LG přehrávače jdou v cz i s háčky a čárkami ale musí být uloženy v kódování unicode ;-)
Vzkoušeno na LG o2X. Jinak po aktualizaci firmware už lze přehrávat i .mkv v 720p.
Trey Sand
Díky zilas :-) myslel jsem si to ze to bude v kodovani :-) a o tom mkv jsem taky chtel napsat ale uz nebyla sila :-) mam rad proste recenze kde jsou vsechny aspekty spravne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze