3D Duel: LG Optimus 3D versus HTC EVO 3D (2. díl)

3

Po několikadenním odpočinku pokračuje nelítostné klání mezi 3D telefony na našem trhu. Po prvním díle si malý náskok vypracovalo HTC EVO 3D. Optimus 3D se ztrátu bude dnes snažit smazat. Příležitost dostane ve třech různých disciplínách.

Vítám vás při zahájení druhé části srovnání 3D telefonů. Nejprve si krátce připomeneme dění v prvním díle. Rivalové své síly poměřili ve čtyřech disciplínách. Šlo o design a konstrukci, uživatelská prostředí, kvality displeje a zvuku. Maximálně tak bylo možné získat čtyři body. Stoprocentně úspěšný však nebyl ani jeden účastník. Nepatrně lépe si vedlo HTC a z prvního dílu si odneslo tři body. LG sice ztrácí, ale pouze jeden bod, což rozhodně ještě nic neznamená.

Oficiální fotografie dnešních rivalů: LG Optimus 3D a HTC EVO 3D

Základní parametry 3D telefonů

Model LG Optimus 3D HTC EVO 3D
rozměry 128,80 × 68 × 11,90 mm 126 × 65 × 12,10 mm
hmotnost 168 gramů 170 gramů
procesor Texas Instruments OMAP4430 (dual-core) 1 GHz Qualcomm MSM8260 (dual-core) 1,2 GHz
grafický čip PowerVR SGX540 GPU Adreno 220
paměť RAM 512 MB 1 GB
interní paměť 8 GB 1 GB
typ displeje LCD Super LCD
velikost displeje 4,3" 4,3"
rozlišení displeje 800 x 480 px 960 x 540 px
rozlišení fotoaparátu (2D) 5 Mpx 5 Mpx
rozlišení fotoaparátu (3D) 3 Mpx 2 Mpx
rozlišení videa (2D) 1920 × 1080 px 1280 × 720 px
rozlišení videa (3D) 1280 × 720 px 1280 × 720 px
typ a kapacita baterie Li-Ion 1 500 mAh Li-Ion 1 730 mAh
cena (cca) 11 500 Kč 13 500 Kč

V dnešním díle se soupeři představí ve třech disciplínách. Prvně se podíváme na možnosti fotoaparátu. Na něj volně naváže kolo následující, ve kterém přijde na řadu záznam videa. Chybět nebudou samozřejmě ukázky v různých podmínkách. Druhý díl zakončíme poměřením výkonu srovnávané dvojice. Tradičně použijeme několik různých benchmarků. Na vaše přání tentokrát nezůstane jen u číselných výsledků, ale na běh benchmarků se budete moci také podívat.

Nepřehlédněte

Jediné 3D telefony na trhu

5. kolo – Fotoaparáty

V pátém kole přicházejí na řadu fotoaparáty. Oba rivalové disponují snímačem s rozlišením 5 megapixelů. Nepostrádají ani automatické ostření či možnost přisvětlení. LG nabídne jednu diodu, HTC dvě. Jelikož srovnáváme 3D modely, hodí se zmínit, že v případě fotografování ve 3D je výsledné rozlišení nižší. Optimus 3D nabídne 3 megapixely, EVO 3D dokonce jen 2 megapixely.

LG Optimus 3D a HTC EVO 3D

Na druhou stranu pouze EVO 3D disponuje klasickou hardwarovou spouští na pravém boku. Ta je dvoupolohová a ideálně velká. Její ovládání si rychle oblíbíte. Na místě spouště má LG tlačítko s nápisem 3D sloužící k přepnutí do 3D režimů. Něco podobného nechybí ani EVU 3D, ale připravte se na posuvník. Bohužel posuvník klade velký odpor a chce to vyvinout celkem značnou sílu. Jiná možnost přepnutí na 3D ale v případě HTC není.

Prostředí fotoaparátu LG Optimus 3D

Prostředí fotoaparátů se celkem logicky liší. HTC nabídku ovládání orientuje k pravému okraji displeje, LG k levému. K nejčatějšímu nastavení máte přístup okamžitě. Grafika nabídek je hezčí u HTC. Důležitější je však spíše škála nastavení. Zde si oba modely zdárně konkurují. Nechybí vyvážení bílé, samospoušť či detekce obličeje. HTC přidává nastavení hodnoty ISO, LG scénické režimy. Oba pak nabízejí různé barevné efekty. HTC jich ale má zhruba dvakrát tolik. Při fotografování můžete využít i digitální zoom, který se nejlépe ovládá pomocí kolébkového tlačítka hlasitosti. Přiblížení ale není nijak dramatické a navíc výsledný snímek velmi degraduje.

Prostředí fotoaparátu HTC EVO 3D

Prozatím má lehce navrch HTC a to zejména díky hardwarové spoušti fotoaparátu. Páté kolo ale rozhodne hlavně kvalita výsledných fotografií. Srovnávat budeme exteriér a interiér v režimech 2D a 3D. Nezapomeneme ale ani na mnohými velmi využívané makro a prověříme výkonnost LED diod v noci. Zbývá ještě dodat, že při testování jsme vše nechali na automatice.

Interiér

Začneme třeba fotografiemi z interiéru. Na přiložených ukázkách si ihned povšimnete, že Optimus 3D halí snímky více do temna a EVO 3D se snaží zachovat jakýsi reálný dojem. Ve výsledku záleží, v jakém interiéru se budete zrovna nacházet. V případě více světel dokáže lepší výsledek vykouzlit LG, které svým tmavým snímkem utlumí zbytečné přepaly. HTC nic neutlumí a snímek je plný velmi světlých míst. Situace se mění budete-li někde v temnější místnosti. V tom případě už tmavé fotografie od LG nejsou žádaným produktem. V případě interiéru mi subjektivně přijde, že EVO 3D dokáže věrněji zachytit barvy.

Interiér: LG Optimus 3D (vlevo) a HTC EVO 3D (vpravo)

Exteriér

Při srovnání snímků z exteriéru mě čekalo jedno nemilé překvapení. Ačkoli v klasické recenzi HTC EVO 3D vcelku obstálo a dočkalo se pochvalných slov, tentokrát zklamalo. Proč? Někdo v HTC se zřejmě rozpomněl na růžové období a všechny snímky mají růžový nádech. LG Optimus 3D tak vcelku snadno v tomto dílčím srovnání vyhrává. Celkově však musím konstatovat, že ani jeden rival nepořizuje žádné dech beroucí fotografie. LG je klasicky tmavé a málo ostré. V ostrosti nijak nevyniká ani HTC a ještě si přidává mínusové body za svou růžovou.


Exteriér: LG Optimus 3D (nahoře) a HTC EVO 3D (dole)

Makro

V případě fotografování blízkých předmětů či detailů si telefony vedou obstojně. Text je bez problémů čitelný a dočkáte si ostrých snímků. S fotografickou elitou se sice srovnávat nemohou, ale za své výkony si ostudu neutrhnou.


Makro snímky - LG Optimus 3D (nahoře) a HTC EVO 3D (dole)

Noc

Zhoršené světelné podmínky nebo nedej bože přímo tma dělá oběma modelům velké potíže. V noci v podstatě nevyfotografujete nic. Bez blesku je vše zahaleno do digitálního šumu. S bleskem přisvětlíte onen šum. Jinými slovy, dokud se do telefonů nedostane xenonový blesk, bude fotografování v noci zapovězeno.


Exteriér v noci: LG Optimus 3D (nahoře) a HTC EVO 3D (dole)

3D fotografie

Na řadu přicházejí 3D snímky. Ty se ovšem poněkud obtížně hodnotí, neboť má každý telefon jiný displej k prohlížení fotografií. Jiný je také formát 3D snímků. Optimus 3D je ukládá jen do formátu jps. U EVA 3D máte na výběr z formátů mpo a jps. V případě použití formátu jps docílíte změněním koncovky na jpg zobrazení dvou snímků vedle sebe. Testovací 3D snímky jsme pořídili jen v exteriéru a interiéru. Logicky jsme tak vynechali makro a noc. LG vede od počátku díky většímu rozlišení a ve výsledku i z důvodu růžového nádechu u HTC. Pokud si 3D snímky porovnáme podrobněji, zjistíme, že HTC pořizuje značně neostré fotografie. LG výsledné fotografie sice halí do jakési mlhy, ale jsou mnohem ostřejší než u HTC. Vysvětlení bych hledal u velmi nešetrné komprese v případě HTC.

LG Optimus 3D - 3D exteriér (1. obrázek) (1,39 MB, jps)

HTC EVO 3D - 3D exteriér (1. obrázek) (1,49 MB, mpo)


LG Optimus 3D - 3D exteriér (2. obrázek) (1,17 MB, jps)

HTC EVO 3D - 3D exteriér (2. obrázek) (1,25 MB, mpo)


LG Optimus 3D - 3D interiér (1,37 MB, jps)

HTC EVO 3D - 3D interiér (1,36 MB, mpo)

Jsme na konci pátého kola. V oblasti fotografování ani jeden model nijak zvlášť nenadchl. Při srovnání s ostatními telefony v podobné cenové relaci se řadí spíše k horšímu průměru až podprůměru. V oblasti možností nastavení jsme vítěze také nepoznali a jelikož jde o 3D duel, opět vše rozhodnou právě tyto možnosti. Optimus 3D nabídne lepší rozlišení i lepší výslednou kvalitu. Bod tak získává LG a srovnává skóre.

Stav po 5. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
3 b. (+1)3 b.

6. kolo – Záznam videa

Oba telefony si samozřejmě poradí s nahráváním video sekvencí. Vaše filmařská díla vám uloží shodně do formátu MP4. Odlišnost najdeme až u rozlišení. Dvoujádrové telefony se vždy pyšnily schopností zaznamenávat FullHD videa – tedy v rozlišení 1920 × 1080 pxielů. Zlom přichází až s HTC EVO 3D. Bohužel ten špatný zlom. EVO 3D nenatočí video ve vyšším rozlišení, než 1280 × 720 pixelů. Optimus 3D tak okamžitě získává výhodu, neboť si s FullHD videem poradí. Pro úplnost zbývá dodat, že to platí pro 2D videa. V případě 3D videí jsou si již oba soupeři rovni a shodně jej natáčejí v rozlišení 1280 × 720. Proto jsme všechna testovací videa pořizovali právě v tomto rozlišení.

Interiér

Se záznamem při umělém osvětlení budete zřejmě spokojeni. O něco lepší se nám ale zdá výsledek Optimusu 3D, který například při pohybu zbytečně nerozmazává obraz. EVO 3D si tuto výhodu pokouší zvrátit schopností přiblížení. Nicméně výsledek zoomu vypadá otřesně a navíc je přiblížení velmi malé.

Testovací video: LG Optimus 3D - 2D interiér 720p (14,55 MB, mp4)


Testovací video: HTC EVO 3D - 2D interiér 720p (14,55 MB, mp4)

Exteriér

Lepších výsledků samozřejmě dosáhnete venku. Ideálně ještě za slunného dne. Slušná je ostrost a dobré je barevné podání. U HTC ovšem vyplula na povrch nepříjemná skutečnost. Videa jsou jakoby lehce kostičkována. Při sledování videa se zaměřte na libovolný objekt a kostiček si jistě povšimnete. Je to určitě škoda, video jinak vypadá slušně, ale tento nešvar ho dosti degraduje. Aby toho nebylo málo, tak se u HTC opět projevuje již zmíněný růžový nádech.

HTC EVO 3D vs. LG Optimus 3D – srovnání kamer

Ostření

Nezapomněli jsme ani na kontinuální zaostřování. V této kategorii bude vítěz znám velmi brzy. HTC EVO 3D přeostřovat neumí, LG Optimus 3D ano. Jak si z ukázkových videí ale můžete povšimnout, zpočátku odmítalo ostřit také LG.

Testovací video: LG Optimus 3D - 2D ostření 720p (28,11 MB, mp4)


Testovací video: HTC EVO 3D - 2D ostření 720p (28,11 MB, mp4)

Noc

Pokud už potřebujete v noci něco zachytit, zkuste raději použít video, které ve výsledku vypadá lépe než klasická fotografie. I s málem světla vždy něco uvidíte. Tentokrát je na tom lépe HTC, které podává lépe barvy. Nejlépe je to vidět na blikajícím semaforu.

Testovací video: LG Optimus 3D - 2D noc 720p (15,49 MB, mp4)


Testovací video: HTC EVO 3D - 2D noc 720p (15,78 MB, mp4)


3D video

V případě záznamu 3D videí jsou síly velmi vyrovnané. Nebýt zásadní maličkosti, mohla to být malá remíza. Jenže do hry opět vstupuje růžový nádech a celkově jsou 3D videa o fous lepší na Optimusu 3D.

Testovací video: LG Optimus 3D - 3D interiér 720p (14,16 MB, mp4)


Testovací video: HTC EVO 3D - 3D interiér 720p (14,16 MB, mp4)


Testovací video: LG Optimus 3D - 3D exteriér 720p (16,96 MB, mp4)


Testovací video: HTC EVO 3D - 3D exteriér 720p (16,96 MB, mp4)

Poznámka: V případě HTC EVO 3D se kvalita fotoaparátu liší kus od kusu. Některé při fotografování mají růžový nádech, některé nikoliv. Před koupí se tedy vyplatí vybraný kus vyzkoušet.

Náskok si v samém počátku vypracovalo LG a už jej HTC nedovolilo stáhnout. Optimus 3D si tak připisuje další bod a ujímá se vedení. Musím ale konstatovat, že kdyby HTC nemělo fotky v růžové, skončilo by šesté kolo zřejmě remízou.

Stav po 6. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
4 b. (+1)3 b.

7. kolo – výkon

Druhý díl našeho srovnání zakončíme porovnáním výkonu obou telefonů. Nejprve pár klasických čísel. Konkrétní typ procesoru naleznete v tabulce na začátku článku. Zopakuji tak jen, že oba modely disponují dvoujádrovými procesory. Optimus 3D pak nabídne takt 1 GHz, EVO 3D přidává a nabídne 1,2 GHz. Vyšší takt procesoru u HTC se snaží kompenzovat jemnější displej. Nadvláda HTC začíná při porovnání paměti RAM. Papírově nabízí 1 GB RAM, zatímco LG jen 512 MB RAM. Jaké hodnoty jsme naměřili? Teoreticky je na HTC k dispozici 808 MB RAM a u LG 441 MB RAM. Pokud restartujete telefony a necháte naběhnout systém, dočkáte se těchto hodnot: Optimus 3D zbude 202 MB RAM a EVU 3D 421 MB RAM.

Dále jsme provedli i pár testů za pomoci čtyř různých benchmraků. Jak už je zvykem, zvolili jsme programy Quadrant, Linpakc, Smartbench 2011 a CF-Bench. Výsledky si můžete prohlédnout v tabulce a samotný průběh na videu. Číselně Optimus 3D pokaždé vyhrál. Většinou šlo ale o minimální rozdíly a v plynulosti testu jsou si oba rivalové rovni. Při běžné práci s telefonem se rozdílů také takřka nedočkáte. Subjektivně se mi ale plynulejší zdálo HTC.

LG Optimus 3D HTC EVO 3D
Dostupná paměť RAM 441MB 808 MB
paměť RAM po naběhnutí OS 202 MB 421 MB
Quadrant 2750 bodů 1959 bodů
Linpack 65,248 MFLOPS 50,221 MFLOPS
Smartbench 2011 (gaming) 2781 bodů 1663 bodů
CF-Bench 5288 bodů 4987 bodů

HTC EVO 3D vs. LG Optimus 3D – benchmarky

Bod tedy nakonec přiřknu HTC. Není to ale jen proto, že se mně osobně něco zdá. Jde především o to, že při běžné práci oceníte spíše paměť RAM a ta je u HTC podstatně větší. Procesor mají oba modely dostatečně rychlý.

Stav po 7. kole:

LG Optimus 3DHTC EVO 3D
4 b.4 b. (+1)

Závěr druhého dílu

Dostali jsme se na závěr druhého dílu duelu mezi 3D telefony na našem trhu. Máme za sebou už sedm kol a před posledním díle je situace více než vyrovnaná. LG se s HTC neustále přetahuje o první pozici a stále není nic rozhodnuto. Rozuzlení situace tak doufejme přinese závěrečný třetí díl. V něm se podíváme na klasičtější funkce a ke slovu konečně přijde také výdrž. Pokud máte jakýkoliv tip na funkci, kterou bychom neměli opomenout porovnat, neváhejte a napište nám pod tímto článkem nebo na našem Facebook profilu.

Nepřehlédněte

LG Optimus 3D zapůjčila společnost Sunnysoft, která jej také uvedla do prodeje www.sunnysoft.cz.

Diskuze ke článku
michal
U LG Optimusu 3D mě nejvíc znepokojuje RAM , uvítal bych pokus , spustit maximum možných aplikací a sledovat chování telefonu při nedostatku RAM !
U HTC by mě zajímalo zda nebude nějaké omezení při instalování různých aplikací díky nestandardnímu rozlišení displeje , např. meteoservis nebo aplikace České pojišťovny a jiné.
Tento test mě enormně zajímá protože na základě tohoto testu se chystám zakoupit jeden či druhý telefon . Předem děkuji
Trey Sand
Hele kolem nedostatku tam nevím. Jde o to jak ten mobil budeš používat já ho mám přes měsíc a s nedostatkem ramky jsem se nilkdy nesetkal :-) nevím jestli víš jak s ramkou pracuje android ale jemu běží stovka aplikací na pozadí který ty nemužeš vypnout (jenom přes nějakou externí aplikaci) a když se zaplní tam tak si je anroid vypne sám :-) takže nějaký nedostatek ramky u LG opravdu řešit nejde :-) pokud by jsi měl další otázky tak mě mužeš kontaktovat na http://www.facebook.com/DJ.TreySand nebo email dj.treysand@gmail.com :-) rád poskytnu info :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze