iOS 9 oficiálně už dnes. Stahujte od 19:00 pro iPhony i iPady

52

Nová verze operačního systému iOS 9 byla představena již před několika měsíci, zatím však byly dostupné pouze testovací beta verze. Nyní se konečně schyluje k uvolnění finální verze iOS 9, které proběhne dnes večer. Update přinese mnoho novinek a bude dostupný i pro starší zařízení iPhone 4s nebo iPad 2.

Nejnovější verze iOS 9 má za sebou zhruba 3 měsíce testování a Apple nyní usoudil, že je čas na vydání finální verze. Ta bude uvolněna klasicky pomocí OTA updatu, který bude uživatelům nabídnut přímo v jejich zařízení.

iOS 9

Nový iOS 9 je v mnoha ohledech velmi významným updatem. Apple se totiž u něj zaměřil z velké části na optimalizaci, díky čemuž se mu podařilo například zmenšit velikost samotného systému na cca 2 GB oproti 4,5 GB u předchozí verze iOS 8. Mezi další novinky patří například práce ve více oknech pro tablety iPad, vylepšené aplikace Poznámky a Mapy nebo nová aplikace News. Kompletní přehled novinek najdete v našem předchozím článku, stejně tak i první dojmy z iOS 9:

Nové kousky se také naučila hlasová asistentka Siri, detaily o nich najdete v tomto článku. Velký význam má však tato aktualizace pro majitele starších zařízení Apple, protože iOS 9 bude dostupný i pro modely iPhone 4s nebo iPad 2, které jsou na trhu již téměř 4 roky! Je třeba u nich počítat s určitými omezeními, která jsou dána především slabším hardwarem, ale přesto je chvályhodné, že Apple udržuje i tato starší zařízení stále v paměti.

Dnes večer by mělo začít postupné uvolňování updatu iOS 9 pro všechna zařízení ze seznamu níže. Máte některé z nich? Podělte se s ostatními čtenáři o vaše zkušenosti s novým iOS 9 v diskuzi pod článkem.

iOS 9: přehled novinek

Update na iOS 9 bude dostupný pro následující zařízení:

WatchOS 2 pro Apple Watch – první pohled

Diskuze ke článku
Pietor
Má někdo zkušenost s iOS 9 beta? Jak Funguje? Je opravdu velikostně menší než iOS 8?
Nechtěl bych dopadnout jak minulý rok kdy jsem měl asi zůstat u iOS 7 a i tak asi zůstanu aspoň týden na iOS 8.4.1. Díky za odpověď.
FILIPSN007
Já mám zkušenost z Bety. Rozhodně nedoporučuji instalovat. Jsou zde bugy, které se nevyřešili od začátku bety. Nový multitasking se seká, vyhledávání podle písmenka v kontaktech a v hudbě nefunguje korektně, lze listovat pouze do písmenka V, někomu to jde trochu dále. Spotlight se seká. Největší problém vidím v oznámeních, stává se že mobil zvukově neupozorňuje. iOS9 není tak rychlé jak iOS8.4. Vše co jsem teď napsal jsou typické problémy, které jsou napříč všemi verzemi iPhonu. Další větší problém je u iPhonu 5. generace, po 2 hodinách užívání zůstane tak 29% baterie a to i na zařízeních na kterých byla provedena čistá generace. Těch problémů je nezpočet. Já osobně update nedělám, 9.1 beta údajně funguje lépe, ale tu jsem zatím nezkoušel. To že se zaměrí na optimalizaci, byl pěknej blábol.
Kocik
Lidi jak je mozny , ze kdyz zapracuje Apple na optimalizaci u svyho iOS. Tak dokaze zmensit velikost systemu ze 4,5Gb na 2Gb a kdyz Samsung zapracuje na optimalizaci svyho TouchWiz na Galaxy S6, tak se velikost systemu zvetsi ze 3Gb na 4Gb? Tady se ma Samsung co ucit. Hlava me to nebere kde teda Samsung optimalizoval :-D a ano jsem vlastnikem Galaxy S6 :-D
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Zajímavé, že já s Beta 9.1 nemám žádný problém :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze