Facebook nabízí Ukrajincům možnost uzamknout jejich profily

1
Facebook nabízí Ukrajincům možnost uzamknout jejich profily
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Uživatelé na Ukrajině mohou zablokovat svůj účet jedním kliknutím
  • Neprozradí tak o sobě žádné informace ani o svém okolí

I Facebook, největší sociální síť světa, reaguje na aktuální dění na Ukrajině. Nově mají tamní uživatelé přístup k rychlému uzamčení profilu. Když je jejich profil uzamčen, lidé, kteří nejsou jejich přáteli, si nemohou stáhnout nebo sdílet jejich profilovou fotografii nebo vidět příspěvky na jejich časové ose.


Toto opatření slouží k tomu, aby člověk, který se dostane do problémů, s sebou zároveň nestáhl svoje známé nebo rodinu. Hodit se to může zejména novinářům, aktivistům, politikům a dalším osobám, které mohou být vystaveny vyššímu riziku, že se stanou terčem útoku.

Společnost Meta, která sociální síť spravuje, také vytvořila speciální tým, který sleduje dění na Ukrajině. „V reakci na rozvíjející se vojenský konflikt na Ukrajině jsme zřídili centrum speciálních operací, které reaguje v reálném čase," uvedl Nathaniel Gleicher, vedoucí bezpečnostní politiky společnosti Meta. „Pracují v něm odborníci (včetně rodilých mluvčích), abychom mohli situaci pečlivě sledovat a jednat co nejrychleji.“ Není to poprvé, co Facebook tuto funkci nabízí, naposledy to bylo v létě 2021 v Afghánistánu.

Diskuze ke článku
Marek Smidak
Marek Smidak
“ Když je jejich profil uzamčen, lidé, kteří nejsou jejich přáteli, si nemohou stáhnout nebo sdílet jejich profilovou fotografii”. Co to přesně znamená? Že cizí člověk vůbec profilovou fotku nevidí nebo ji vidí, ale nemůže ji stáhnout a sdílet, jak je napsáno?
Protože jestli je to jak píšete (tedy profilová fotka je nadále viditelná, jen s ní nejde dál pracovat), pak asi stačí udělat screenshot… nebo ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze