Facebook pomůže Afgháncům rychleji uzamknout své účty

Facebook pomůže Afgháncům rychleji uzamknout své účty
Fotografie: Firmbee, unsplash.com
  • Informace z Facebooku by mohly některým obyvatelům Afghánistánu v současné situaci hodně přitížit
  • Sociální síť proto značně zjednodušila uzamčení profilu
  • Podobné kroky chystá i pro Instagram

Světová média už několikátý den plní záběry z Afghánistánu, kde vládu převzalo hnutí Tálibán. Skloňují se hlavně obavy o osud spolupracovníků koaličních vojsk, ale v bezpečí nejsou ani řadoví obyvatelé, zvláště pak ženy. Pro ty platí v islámském prostředí hodně přísná a specifická pravidla, která označují za vážný prohřešek i činy, které v naší kultuře považujeme za zcela samozřejmé.


Samozřejmě existuje obava, že bohatý společenský život zrcadlený na sociálních sítích by pro nejednu ženu mohl znamenat i rozsudek smrti. Proto Facebook připravil pro uživatele v Afghánistánu speciální tlačítko, kterým rychle mohou zamknout svůj účet. Znamená to, že jejich profilová fotografie i všechny další jinak veřejné informace budou od té chvíle viditelné pouze přátelům. Facebook také neumožní stahování informací o daném účtu a zneviditelní jej i při vyhledávání.

Podobné řešení plánuje firma i pro Instagram, tam prozatím upozorňuje uživatele na možné nebezpečí pomocí oznámení a nabízí jim rady, jak více ochránit svůj účet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze