Evropská komise prošetří sdílení sítí O2 a T-Mobilu, Vodafone to vítá

1

Evropská komise začala vyšetřovat dohodu o sdílení mobilních sítí mezi českými operátory O2 a T-Mobile. Antimonopolní orgán EU prozkoumá, zda spolupráce neomezuje hospodářskou soutěž a nepoškozuje inovaci.

Kooperace T-Mobile, O2 a Vodafone

Celé šetření bude zasahovat až do roku 2011, kdy oba výše zmínění operátoři podepsali první smlouvu o sdílení svých sítí a spolupráci při stavbě nových. Tehdy se jednalo pouze o 2G a 3G sítě, což potvrdila další dohoda podepsaná v roce 2013. V současné době už pod dohodu spadají rovněž sítě 4G, které se k dohodě připojily v roce 2014.

„Dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v České republice pokrývá celou oblast mobilních technologií a převážnou většinu území. Musíme zajistit, že nebude omezovat hospodářskou soutěž v oblasti infrastruktury ani inovací,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Evropská komise

Komise obdržela stížnost Vodafonu, podle níž je spolupráce firem O2 a T-Mobile v rozporu s antimonopolními pravidly EU. Vestagerová upozornila, že dohody o sdílení sítí mohou zvýšit efektivitu služeb a umožnit rozšíření sítí do nepokrytých oblastí. „Avšak za určitých okolností může sdílení sítí rovněž omezit hospodářskou soutěž na trhu,“ dodala.

Vodafone podle generálního ředitele Baleše Šarmy myšlenku sdílení sítí rozhodně podporuje, ale současně je přesvědčen, že specifická situace na českém trhu, především tržní postavení T-Mobile a O2 CZ/CETIN a způsob sdílení jejich sítí v Česku, poškozuje konkurenci, zpomaluje inovace a může zvýšit ceny služeb pro zákazníky.

„S Evropskou komisí úzce v dané věci spolupracujeme. Jsme přesvědčeni, že spolupráce v oblasti sdílení sítí neomezuje hospodářskou soutěž ani inovace, naopak přináší výhody koncovým zákazníkům,“ reagovala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Sdílení sítí je podle mluvčí O2 Lucie Pecháčkové celoevropským trendem, což potvrzují obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či ve Francii. „Vedle lepšího pokrytí nejrychlejším internetem přináší tato spolupráce úspory, které umožňují další investice do nabízených služeb a má také pozitivní dopad na životní prostředí. O2 si nicméně i nadále zachovává rozhodující síťovou infrastrukturu, která určuje kvalitu a podobu výsledné služby, a udržuje si samozřejmě i zcela nezávislou obchodní strategii,“ dodala.

Zdroje:

Diskuze ke článku
figura
Červený uplakánek si stěžuje, že si s ním růžový a modrý nechtějí hrát, poté, co jim řekl, že si s nimi hrát nebude. To je logika jak noha...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze