Telefónica a T-Mobile: podepsána dohoda o sdílení sítí

2

Dva největší čeští mobilní operátoři Telefónica Czech Republic a T-Mobile Czech Republic podepsali smlouvu o sdílení stávajících mobilních sítí druhé a třetí generace. Obě firmy si od toho slibují především snížení nákladů, a také zlepšení pokrytí ČR a v důsledku tak zkvalitnění poskytovaných služeb.

O dohodě jednaly obě firmy od loňského srpna. Již příští týden by měly proběhnout první laboratorní testy sdílení, kdy se bude ověřovat především funkčnost technického řešení. Komerční provoz sdílení sítí 2G a 3G by měl být spuštěn v prvních lokalitách v průběhu prvního pololetí 2014. Postupně bude rozšiřován na celé území České republiky, ovšem se dvěma výjimkami. Dohoda o sdílení sítí nezahrnuje Prahu a Brno, kde budou oba operátoři i nadále provozovat oddělené sítě.

Telefónica O2 přináší více svobody datovému roamingu

"Aktuální vývoj v řadě evropských zemí nám ukazuje, že sdílení sítí mezi operátory je budoucností celého telekomunikačního sektoru. Těší nás, že můžeme stát na čele tohoto vývoje," říká Luis Malvido, generální ředitel společnosti Telefónica Czech Republic. "Dohoda se společností T-Mobile přinese zákazníkům obou operátorů lepší pokrytí hlasových a datových služeb, čímž obě strany dohody mohou jen získat," dodal.

T-Mobile - budova

"Jsme rádi, že se nám tuto důležitou smlouvu podařilo uzavřít; sdílení sítí pokládáme za velmi důležitý strategický krok. Naše služby tak budou přístupnější většímu počtu zákazníků a náš provoz efektivnější. Důležitým hlediskem je také pozitivní dopad na životní prostředí," uvedl Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile. "

Projekt sdílení sítí mezi O2 a T-Mobilem přitom není nic nového a navazuje v podstatě na sdílení sítě třetí generace v letech 2011 - 2012, což tehdy pomohlo k rychlejšímu rozšíření 3G i do menších měst. V tuto chvíli tak oba operátoři sdílí necelou tisícovku 3G základových stanic. Kolik jich budou sdílet v rámci právě uzavřené dohody, ukážou až výsledky laboratorních testů.

Zdroje: telefonica.cz