Telefónica O2 a T-Mobile uzavřely smlouvu o sdílení 3G sítě

Společnosti Telefónica O2 Czech Republic a T-Mobile Czech Republic dnes podepsaly smlouvu o sdílení 3G sítě. Další výstavba a tím pádem rozšiřování pokrytí bude probíhat společnými silami, což by mělo znamenat zejména urychlení prací.

O2 logo T-Mobile logo

Dlouze se rozepisovat na téma mobilní internet v České republice zřejmě nemá smysl. Moc dobře víme, že ačkoliv naši operátoři šli do sebe, jsme na tom co se týče pokrytí sítěmi třetí generace velmi bídně. Minimálně všechny státy sousedící s ČR mají mnohem hustěji pokryté území. V současné době si rychlá data můžeme užívat pouze ve větších městech. Jakmile se dostaneme za jejich hranice, padá rychlost na hranici EDGE. Rok 2011 však vypadá, že v nastoleném rozšiřování bude pokračovat a to ještě intenzivněji. Dva největší operátoři se totiž rozhodli spojit své síly při budování 3G sítě.

Milan Vašina (generální ředitel T-Mobile Czech Republic) a Luis Malvido (předseda představenstva a generální ředitel společnosti Telefónica O2 Czech Republic)

Společná Dohoda se týká dosud nepokrytých oblastí a přináší tak vysokorychlostní mobilní data i do dalších měst. Společný postup bude znamenat urychlení výstavby a zároveň výrazně rozšíří 3G pokrytí obou operátorů. Dohoda byla uzavřena na dobu určitou, konkrétně jde o šesti leté období spolupráce. Celkem by měla být společná infrastruktura tvořena necelým tisícem vysílačů; každý operátor se zavázal vybudovat 490 z nich. Zatímco O2 bude pokrývat oblasti ve východní polovině republiky, T-Mobile bude mít na starosti výstavbu v západní části Česka.

Aktuální 3G pokrytí: vlevo O2 (tmavě modrá místa, vpravo T-Mobile (růžová místa)

V současné době probíhá komerční test ve dvou městech - Dobříši a Humpolci. V případě pozitivních výsledků bude ve 2. čtvrtletí letošního roku zahájen pilotní komerční provoz. O prvních sdílených lokalitách budou oba operátoři společně včas informovat. Nezbývá než doufat, že se oba operátoři do práce pustí se zápalem a my se již brzy budeme moci chlubit hustším pokrytím sítě třetí generace.

Zdroj: TZ O2 a T-Mobile

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze