Dvoujádro od HTC v redakci: první dny s modelem Sensation

Redakčnímu testu se v těchto dnech podrobuje HTC Sensation. První model výrobce nabízející dvoujádrový procesor a také jemný qHD displej. Kromě toho je samozřejmostí maximální výbava a inovace se dočkalo i prostředí Sense. Jaké jsou dojmy z prvních dnů používání?

HTC Sensation - oficiální fotografie

Čtěte: Recenze HTC Sensation – Senzace na Androidu?

Ačkoli se nejprve zdálo, že HTC nezajímají kroky Samsung a LG s dvoujádrovými telefony, opak byl pravdou. Třetí „dual-core“ telefon do party je právě od HTC a pyšní se honosným názvem Sensation (česky Senzace). Automaticky se nabízí otázka, zda se opravdu jedná o takovou senzaci či nikoliv. Papírově to vypadá více než dobře. Telefon je poháněn dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,2 GHz a nechybí ani výkonná grafika Adreno 220. Opravdovým luxusem je pak SuperLCD displej s úhlopříčkou 4,3 palce a jemným rozlišením 960 x 540 pixelů. Taktéž fotoaparát vypadá dobře. 8 megapixelů, LED dioda a možnost záznamu FullHD videa. Bohužel se HTC nepovedlo vše tak, jak by si zřejmě přálo. Dobývání příčky nejvyšší bude mít model Sensation velmi obtížné.

HTC Sensation – videopohled

Vlajková loď roku 2011 - HTC Sensation

Typické HTC už od pohledu

Příslušnost ke značce HTC dává model Sensation najevo od prvních chvil. Velký displej, senzorová tlačítka a podlouhlý reproduktor nad displejem. Malá designová zajímavost však Sensation trochu odlišuje. Lesklá část ve které je zasazen displej, tlačítka a logo výrobce je lehce zapuštěna, přičemž v krajích se zvedá ke kovovému rámu. Jde o maličkost, nicméně to vypadá zajímavě a dobře. Nakousl jsem materiál, ze kterého je zhotoven základní skelet telefonu. Opět jde samozřejmě o bytelný kov. Neopomenu zmínit ani velikost telefonu, které činí 126,1 x 65,4 x 11,3 milimetrů. Potěší zejména šířka telefonu. I přes 4,3 palcový displej se celkem pohodlně drží v jedné ruce. Což je oproti modelu Desire HD příjemná změna.

Záda telefonu se tradičně nesou v neobvyklém duchu ala HTC

Záda telefonu se opět nesou v duchu HTC. Kovový kryt je protíná ve středové části, zatímco zbylé „trojúhelníky“ jsou z tvrdé gumy. Kdo však čekal, že se například ten spodní snímá, mýlil by se. HTC tentokrát zvolilo neobvyklý způsob. Ve spodní části zmáčknete tlačítko, čímž uvolníte pojistku a celý telefon vyjmete ze zadního krytu. Podobný princip jsme mohli vidět například u modelu Gratia. U Sensation je však propracovanější a celá unibody konstrukce je pevná a vrzání se netřeba obávat.

Novinky: procesor, displej, Sense

Inovací, na které Sensation láká, je samozřejmě hned několik. Přeci se jedná o vlajkovou loď výrobce pro rok 2011. Začnu tedy procesorem. Dvoujádra dnes jsou „in“ a pozadu nemohlo zůstat ani HTC. Ačkoliv nabídne Sensation stejný takt procesoru jako Samsung Galaxy S II, maximální výkon bude mít menší. Důvod? Tím nejhlavnějším bude jemnější displej. Při běžném používání to však nepoznáte. Sensation reaguje na vaše povely bleskově. Jemnější displej přináší hezčí podívanou a na jedné obrazovce vidíte více informací.

Inovované prostředí Sense

Obměny se dočkalo prostředí Sense. Nová je například „odemkyací“ obrazovka. Je konec stahování části dolů. Nyní je třeba odsunout kolečko z dolní části kamkoliv jinam. Zároveň si lze umístit čtyři ikony často používaných funkcí. Do nich se pak dostanete bez odemčení telefonu. Omlazením prošel i pohotovostní displej, respektive jeho animace. Procházení je ve stylu 3D a pokud se při tom opravdu rozvášníte, donutíte nabídky vytvořit „menší vír“.

Zklamání však přináší fotoaparát a velmi pravděpodobně půjde o největší slabinu celého telefonu. Zejména po modelu Incredible S, který fotil velmi dobře, působí snímky Sensationu jako nepovedený vtip. Více se o fotografických schopnostech HTC Sensation dočtete v samostatném článku.

Čtěte: Recenze HTC Sensation – Senzace na Androidu?

Prostředí fotoaparátu a videozáznamu

Čtěte: Podívejte se, jak fotí zbrusu nové HTC Sensation

Veškeré další informace se dočtete v podrobné recenzi, kterou pro vás chystáme. Jakou funkci máme vyzkoušet? Co by vás zajímalo? Máte-li jakékoliv dotazy ohledně vlajkové lodi HTC Sensation, ptejte se nás v diskuzi.

Technické parametry HTC Sensation

Kompletní specifikace
Konstrukce126,1 × 65,4 × 11,3 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 520 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, ?
Diskuze ke článku
Stuchlík Jiří
Prosím porovnejte kvalitu fotoaparátu v recenzi Sensation & Desire HD
JayJay
ja by som chcel vediet kolko zostane volnej ram pri beznom pouzivany telefonu ... za odpoved dakujem
mikis
Zajímala by mne realná vydrž baterie, vydrží telefon při průměrné záteži aspoň jeden den? Cetl jsem že u Desire HD byl tohle docela velký problém a tady je displej stejné velikosti ale s vyššim rozlišením, tak mě zajíma jaký to má vliv na baterii?
Mona
Chtěla bych se zeptat, jak je na tom Sensation s rozlisenim obrazu v porovnanim s iPhone 4. Pod čísly si nedokažu nic moc představit. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze