Dokáže pouzdro Clicks navodit tu pravou BlackBerry nostalgii? Vyzkoušeli jsme za vás

Dokáže pouzdro Clicks navodit tu pravou BlackBerry nostalgii? Vyzkoušeli jsme za vás
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Uvnitř Clicks není baterie, ačkoliv by se to mohlo na první pohled zdát
  • Umožňuje však iPhone nabíjet plným výkonem
  • Jaké jsou naše dojmy z komfortu psaní?

S masovým nástupem moderních smartphonů může být těžké vzpomenout na časy, kdy jsme ještě psávali výlučně pomocí fyzické klávesnice. BlackBerry je přitom mnohými považováno za výrobce, který dovedl psaní na mobilní klávesnici k pomyslné dokonalosti – příjemný stisk, ideální velikost, rozmístění či podpora gest – tím vším se mohlo BlackBerry chlubit. Doba se však mění a dnešnímu psaní bezpochyby kralují dotykové klávesnice, i když na trhu stále najdeme také „hloupé“ telefony s klávesnicí fyzickou. Pro majitele iPhonů, kteří by si chtěli dopřát psaní na standardní klávesnicí, je zde pak novinka jménem Clicks, která byla nenápadně vystavena i na veletrhu MWC 2024 a již dříve jsme vás o ní informovali v separátním článku.

Zajímavá alternativa pro milovníky klasické klávesnice

Jako příznivec a bývalý uživatel smartphonů BlackBerry jsem byl hodně zvědavý na pocit ze psaní na klávesnici Clicks. Jak si můžete prohlédnout na přiložených snímcích, k vidění byla QWERTY i QWERTZ varianta, k dispozici je však Clicks zatím pouze pro iPhony 14 Pro (Max), respektive iPhony 15 Pro (Max), kde se ještě ladí některé detaily. Na stánku jsem si tak mohl rychle vyzkoušet verzi pro obě generace, přičemž Clicks pro iPhony 15 Pro byla ještě v podobě prototypu, takže zde mělo dojít k menším úpravám.

Samotná klávesnice je relativně velká, má mezerník, tlačítko Tab, Enter i CMD pro používání zkratek. V rámci prvních dojmů jsem však došel k závěru, že klávesnice tak pohodlná jako u zařízení BlackBerry bohužel není. Důvodem je samotný tvar/velikost jednotlivých tlačítek a tuhost stisku. Ačkoliv jsem u sebe v daný moment neměl žádné BlackBerry s klávesnicí, kde bych mohl rozdíl na místě posoudit, přišla mi tlačítka Clicks tužší, než by bylo vhodné pro komfortní svižné psaní. Pochopitelně je možné, že se tlačítka postupem času „rozchodí“, přiznám se však, že má očekávání byla o trochu vyšší. Za podporu zkratek si výrobce každopádně zaslouží velkou pochvalu, stejně jako za odvahu se do tohoto projektu pustit a přijít s něčím neotřelým.

Co se týče samotného pouzdra, v němž je klávesnice uložená, mohlo by se na první pohled zdát, že obsahuje také powerbanku, ale není tomu tak. Clicks čerpá energii přímo z iPhonu, stejně tak klávesnice není propojena skrze Bluetooth, ale pomocí konektoru (Lighning či USB-C). Podle zástupců společnosti je možné, že se integrovaná baterie v dalších generacích Clicks objeví, prozatím zde však není a schází také podpora MagSafe. Příslušenství s magnetickým kroužkem tak zřejmě nebude (alespoň ne příliš dobře) držet, což je rovněž jedna z oblastí, na kterou se chtějí autoři zaměřit a u příští generace podporu MagSafe přinést. Pozitivní naopak je, že „průchodka“, tedy konektor Clicks, umožňuje nabíjení iPhonu maximálním výkonem.

Klávesnici Clicks lze zakoupit v oficiálním e-shopu clicks.tech, kde si můžete pořídit model pro iPhone 14 Pro za 139 amerických dolarů (3 700 korun včetně DPH). Majitelé novějšího iPhonu 15 Pro si mohou za stejnou cenu objednat Clicks s odesláním 30. března a uživatelé iPhonu 15 Pro Max si mohou za příplatek 20 dolarů (celková cena tak bude přibližně 4 200 korun) objednat Clicks s odesláním 30. dubna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze