Pro případ apokalypsy. Lenovo má klávesnici a myš na ruční nabíjení

1
Pro případ apokalypsy. Lenovo má klávesnici a myš na ruční nabíjení
Fotografie: Lenovo
  • Na první pohled to vypadá jako běžná sada bezdrátové klávesnice a myši
  • Můžete je však nabíjet točením kolečka, respektive kličky
  • Klávesnice má dokonce solární panel

Veletrh CES je místo, kde se představují nové produkty, které zanedlouho zamíří do prodeje. Ale své místo zde mají i kousky, jež jsou ve fázi prototypu nebo slouží spíše jako demonstrace technologických možností, kterou se daný výrobce snaží přilákat pozornost.

Mechanical Energy Harvesting Combo

Přesně to platí o sestavě bezdrátové klávesnice a myši, které na veletrhu ukazuje Lenovo. Na první pohled na nich není nic nápadného. K počítači nebo jinému zařízení je připojíte pomocí Bluetooth nebo vyhrazeného 2,4GHz vysílače. Důvod, proč se o nich zmiňujeme, je však úplně jiný. Tyto periferie zvládnou pracovat i v případě, že civilizace zanikne a s tím i všechny zdroje elektrické energie.

Myš můžete nabíjet točením kličky. Tu vytáhnete ze spodní části a zhruba po minutě rytmického pohybu máte dost energie na hodinu provozu. Podobně funguje i velké stříbrné kolečko v levém horním rohu klávesnice, s nímž si můžete točit jen tak při prohlížení webu. A nejspíše to ani nebude nutné, protože klávesnice má kromě toho i solární panel pro nabíjení ze slunce. Otázkou ale zůstává, jak budete nabíjet připojené zařízení.

Mechanical Energy Harvesting Combo

Ptáte se, proč byste měli něco takového vůbec chtít? Sami to nevědí ani v Lenovu, a tak jejich Mechanical Energy Harvesting Combo, jak se sada oficiálně nazývá, zatím do komerčního prodeje nezamíří.