Trendem veletrhu MWC 2024 se staly levné skládačky. Těšit se na ně ale není proč

Glosa
Trendem veletrhu MWC 2024 se staly levné skládačky. Těšit se na ně ale není proč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Na veletrhu MWC 2024 jsme si mohli prohlédnout hned několik modelů, příliš nadšení z nich však nejsme
  • Často tyto skládačky poháněl stejný čipset a vyznačovaly se podobnou výbavou

Letošní veletrh MWC 2024 se těšil velké návštěvnosti, což bylo patrné již při průchodu výstavištěm, kde bylo nutné se permanentně prodírat davy lidí v hlavních a často i postranních koridorech, abychom se dostali k exhibicím různých výrobců. Během obcházení stánků jsme si pak nemohli nevšimnout jednoho v minulém roce neexistujícího trendu – rostoucího počtu ohebných véček. Popularita skládacích telefonů je stále na vzestupu, což se v konečném důsledku projevilo i na přívětivějších cenách, a to je bezpochyby dobře.

Za ceny donedávna lépe vybavených smartphonů běžné konstrukce střední třídy lze dnes totiž pořídit i velmi slušně vybavená véčka. Například Samsung Galaxy Z Flip4 vám může říkat pane, aniž byste za něj museli dát celou výplatu, neboť je k dostání zhruba za 15 tisíc korun. Stejně tak stylová Motorola Razr 40 s veganskou kůží je v nabídce obchodů za cenu okolo 15 tisíc korun. Právě na tuto (či ještě o něco nižší) cenu se soustředí i mnoho méně známých výrobců, kteří na veletrhu vystavovali na odiv své skládačky. K tomu, co nabízí například zmíněný Galaxy Z Flip4 a obecně zajímavému poměru cena/výkon, však mají ještě hodně daleko...

Poznávacím znakem je Helio G99

Ohebných véček se na veletrhu MWC 2024 ukázalo hned několik. Pomineme-li ta nám již známá (Samsung zde pochopitelně měl svůj stánek, kde měl vystavený Galaxy Z Flip5 či Galaxy Z Fold5), byla zde i celá řada dalších foldables. Mezi nimi figurovalo například Doogee Flip X, jehož cena by se měla na českém trhu pohybovat okolo 15 tisíc korun a má být uvedeno ještě letos. Ohebné véčko zde však prezentovala také značka Nubia, konkrétně Nubia Flip 5G s kruhovým vnějším displejem a ohebným 6,9" zobrazovacím panelem či značka Energizer s modelem Ultimate U660S osazeným 6,6" obrazovkou.

Z výše zmíněných modelů se pak pouze Nubia Flip 5G může pochlubit čipsetem Snapdragon 7 Gen 1, který podporuje 5G a je vyroben 4nm procesem, zbylé telefony se spoléhají na 6nm Helio G99. Ten bohužel již 5G nepodporuje, výkonem vás rozhodně neoslní a byl představen v květnu 2022. Ani Snapdragon 7 Gen 1 u Nubie, která se u nás prodávat nebude (avšak měla by mít v přepočtu cenu 17 tisíc korun), nevyrazí dech, Helio G99 je však podle mého názoru vyloženě důvodem, proč si tato připravovaná véčka spíše nekupovat.

Energizer Ultimate U660S

Na veletrhu MWC 2024 byly podle výrobců vystavovány ještě předprodukční kusy, což je nutné brát v potaz, ovšem i tak se musím vyjádřit ke kvalitě zpracování vystavovaných produktů, která byla zkrátka podprůměrná. V podstatě všechna véčka působila dost lacině oproti zmíněnému Z Flipu4 či Razru 40, což bylo patrné nejen na použitých materiálech a designu, ale třeba také na chování pantu, který se zpravidla dost podivně viklal. Pochopitelně může dojít před prodejem (a doufejme, že dojde) k nějakému zlepšení, na druhou stranu v nás telefony rozhodně příliš dobrým dojem nezanechaly.

Na prezentovaná véčka lze snadno aplikovat rčení „Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“

Dalším důvodem, proč se této nové vlně ohebných véček možná raději vyhnout, je dnes čím dál tím více důležitější softwarová podpora. Zatímco u Galaxy Z Flip4 se můžete těšit na Android 16 a bezpečnostní záplaty až do roku 2026 (včetně), u těchto véček je délka podpory velmi diskutabilní, stejně jako samotná optimalizace systému.

Není o co stát (?)

Ačkoliv nechci vydávat žádné předčasně žádné soudy, jak povedená zmíněná véčka (ne)budou, až se objeví na trhu, už nyní mám pocit, že dorazí „s křížkem po funuse“. Již v tuto chvíli totiž mají zastaralý hardware, který výkonem odpovídá jen levným smartphonům, diskutabilní software (včetně délky podpory), nehledě na schopnosti fotoaparátů, jež zřejmě kvalitou také příliš neoslní. Ani po stránce konstrukčního zpracování a designu mě diskutovaná véčka neoslovila a lze konstatovat, že jejich jedinou zajímavostí je v podstatě pouze to, že mají skládací konstrukci a chtějí zaujmout zdánlivě příznivou cenu.

Příliš optimistický tak nejsem, ale každá konkurence je dobrá, a když nic jiného, mohli by i tito menší výrobci vyvinout tlak na větší značky, aby neustávaly v inovacích a snižování nákladů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze