Dejte si pozor, velikonoční vlna podvodů skrze SMS nabrala na intenzitě

3
Dejte si pozor, velikonoční vlna podvodů skrze SMS nabrala na intenzitě
Fotografie: Pixabay
  • Podvodníci se tradičně tváří jako dopravní společnosti
  • Snaží se z vás vymámit citlivé údaje k bankovnímu účtu
  • Intenzita podvodných praktik kolem Velikonoc narůstá

Různých kybernetických podvodů neustále přibývá. Není to tak dávno, kdy před velmi důmyslnými podvody varovala sama Policie ČR. V aktuálním velikonočním období se zvedla další vlna podvodů, kdy se někdo cizí vydává za přepravní společnost. Kyberútočníci rozesílají falešné SMS zprávy, kde jste vyzýváni k tomu, abyste dořešili různé detaily týkající se údajné zásilky. Netřeba dodávat, že zpravidla k vám žádná zásilka ani nemíří.

Jedna z podob podvodné SMS zprávy
Jedna z podob podvodné SMS zprávy

„Je to další velmi známá finta, ale v posledních dnech se její využívání významně zintenzivnilo. Podstatou je, že člověku dorazí SMS, která se tváří, jako by byla odeslána od některé z velkých přepravních společností. Vybízí adresáta „pouze“ k upřesnění adresy, aby mohl být doručen zdánlivě objednaný balíček. Vše skrze internetový odkaz. Ten ale ve skutečnosti vede na velmi dobrou napodobeninu platební brány, kde adresát vyplní v dobré víře údaje ze své platební karty,“ popisuje hlavní principy tohoto tzv. smishingového podvodu Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů skupiny ČSOB.

„Vzápětí mu přijde ověřovací SMS nebo jiný způsob potvrzení údajů, například přes Smart klíč. Tento ověřovací prvek se ovšem neváže k potvrzení změny adresy pro doručovatele, ale k potvrzení nechtěné, neplánované platby. Snadno se tak může stát, že člověk se celým procesem prokliká, aniž by odhalil to, že se mu za chvíli odečte platba z jeho vlastního účtu,“ doplňuje Vosála.

Tento druh podvodných SMS zpráv skutečně není nijak nový a lze se s ním setkávat mnoho posledních let. Kyberútočníci se navíc nevydávají pouze za přepravní společnosti, jako je DHL či PPL, ale dokonce i za finanční úřad či Českou správu sociálního zabezpečení. Vždy proto platí, si vše důkladně ověřit a rozhodně ne hned bezhlavě vyplňovat jakékoliv citlivé údaje.

„První, na co je potřeba myslet, je, zda opravdu nějaký balíček očekáváte. Pokud ne, tak takovou zprávu rovnou smažte. Všímejte si, z jakého čísla vám zpráva přišla. Často je to zahraniční nebo neznámé číslo. Stejně tak texty ve zprávě mnohdy obsahují chyby a krkolomnou češtinu a odkazy umístěné v SMS zprávách jsou svým tvarem na hony vzdálené od těch reálných. Zejména pokud se jedná o zkráceniny typu bit.ly, shorturl a další, je něco špatně. Žádné seriózní instituce je totiž pro komunikaci nepoužívají. V každém případě je potřeba zachovat chladnou hlavu a jednat v klidu, s rozmyslem,“ dodává Petr Vosála.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
Mirec5050
Mirec5050
Naposledy upraveno: 28. 3. 15:21
problémom je hlavne to,že takéto články zahltia vystrašených ľudí pomerne veľkým množstvom rád...aj keď samozrejme s dobrým úmyslom!!!...treba si zapamätať jednu jedinú vec...nech je už komunikácia s podvodníkom akákoľvek obsažná a dlhá,vždy to smeruje k jednej a tej samej veci...na konci si od vás vypýta číslo karty...stačí si zapamätať,že číslo účtu môžete dať komukoľvek(však nech vám pošle kľudne 1.000.000€),ale číslo karty N I K D Y a N I K O M U!!!!!!!
Klára Zádová
Klára Zádová
Naposledy upraveno: 28. 3. 17:42
Tak i kdyby někdo očekával balíček a SMS byla poslaná z českého čísla, tak stejně je to podvod. Jelikož by pošta či nějaká přepravní služba by nikdy nepřijala balíček od jednotlivce či firmy, pokud by nevěděla adresu příjemce. Konec konců když si člověk objednává zboží online od nějaké firmy, vždy musí vyplnit plně formulář... Kdyby tam nevyplnil svou adresu, formulář se prostě neodešle. A ano, tato SMS mi přišla před pár dny. Ihned jsem ji smazala a vůbec jsem neklikala na odkaz. Třeba bych si mohla natáhnout nějaký vir, chtělo by to po mě nějaké údaje atd...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze