Českem se šíří sofistikovaný podvod, varuje policie. Pozor na hovory a SMS

1
Českem se šíří sofistikovaný podvod, varuje policie. Pozor na hovory a SMS
Fotografie: Pixabay
  • Podvodníci se vydávají za pracovníky Ministerstva financí ČR
  • Vše probíhá sofistikovaným hlasovým hovorem
  • Cílem je vylákat z vás citlivé údaje

V současné době je skoro nemožné nezaznamenat nějaký druh podvodu, kdy se z vás pachatelé snaží vylákat peníze či citlivé údaje, pomocí kterých se mají v úmyslu dostat k vašim finančním prostředkům. Před novou hrozbou dnes varuje Policie ČR, která informuje, že jde o poměrně velkou vlnu podvodů, kdy se pachatelé vydávají za zaměstnance Ministerstva financí, případně Finanční správy ČR.


Tentokrát využívají sofistikovaný hlasový automat, který vás informuje o přeplatku na dani. Automat vás vede pomocí vaší aktivity skrze klávesnici až k tomu, kdy vám dorazí na telefon SMS s odkazem na podvodné internetové stránky. Cílem podvodníků je, nepřekvapivě, vylákat z vás citlivé informace, případně přístupové údaje do bankovnictví.

Ministerstvo financí ČR a Finanční správa ČR však ke komunikaci nikdy nevyužívají hlasových automatů a do případných SMS zpráv nikdy nevkládají odkazy na jakékoliv internetové stránky. Již jen toto samo o sobě postačí k tomu, abyste podvod odhalili v jeho počáteční fázi a podvodníkům na jejich praktiky nenaletěli. Pokud byste na takový hovor tvářící se jako Finanční správa ČR s hlasovým automatem narazili, okamžitě jej ukončete a nijak na něj nereagujte. Totéž platí o SMS zprávách. V jejich případě, pokud bezpečně neznáte daný kontakt, se nikdy nedoporučuje klikat na odkazy.

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
ale to je furt ten samy pel mel... apelace at lidi pouzivaji mozek a nejsou blbý jak necky u půdy... a nachyta se jich opet kvanta, to je stejny jak chtit zabranit dopravnim nehodam, nelze :o)))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze