Datamania se naučí 5G, ale zadarmo to nebude

3
Datamania se naučí 5G, ale zadarmo to nebude
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • Někteří uživatelé dostávají avízo o změně podmínek
  • Služba dostane přístup do 5G sítě, vzroste ale poplatek
  • Ke změně by mělo dojít začátkem června

Mezi poměrně tristní nabídkou předplacených datových služeb vyčnívá Datamania. Limitovaná edice od O2 je dostupná pouze ve vybraných obdobích, obvykle o prázdninách, a její cena 300 Kč za 100 GB na měsíc má několik háčků. Zásadní je, že se s kartou nepřihlásíte do žádné zahraniční sítě. A až doposud jste si nemohli užívat výhod nejmodernější sítě 5G. Ale to se má nejspíše brzy změnit.

Jak si povšimli uživatelé této služby na Facebooku, operátor některým z nich doručil zprávu o změně podmínek. Z ní vyplývá, že od 8. 6. 2023 bude možné využít služeb 5G sítí. Zároveň s tím ale vzrůstá cena balíčku z původních 300 na 349 Kč za nezměněný objem dat.

Operátor nicméně novinku ještě oficiálně nepředstavil, není proto jasné, jestli tato změna postihne jen ty, kteří jsou v pokryté oblasti a mají příslušné zařízení, nebo všechny plošně. Fakticky se ale jedná o zdražení. 5G nabízené českými operátory funguje v drtivé většině na tzv. „Non-Standalone Architecture“, kdy 5G jenom zastřešuje provoz sítí starších generací. V praxi tak zjistíte jen malý rychlostní rozdíl mezi 5G a LTE-A, zatímco padesátikorunový příplatek je poměrně výrazný. I tak se ale jedná bezkonkurenční nabídku pro občasné použití, rozhodně na poměry specifického českého trhu.

Diskuze ke článku
Petr Šilhan
Petr Šilhan
Jí teda datamanii nemám, ale rozdíl mezi 5G a LTE jsem poznal. LTE je rychlejší.
Pc Wifi
Pc Wifi
"zatímco padesátikorunový příplatek je poměrně výrazný"

co to ? kde mi kdo da za 300-350kc objem 100GB ? nikde a nikdo. Tu pomluvu nechapu vubec... ale nebylo by spatne aspon 2-4GB v roamingu v EU :o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze