ČVUT vytvořilo pokročilou navigaci nevidomých, pomáhal i T-Mobile

1

Navigační systémy pro nevidomé jsou tu již nějakou dobu, ovšem to nezabránilo vědcům z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze představit unikátní řešení navigace nevidomých pomocí hole, která je propojená se smartphonem a navigačním střediskem. Tak napomáhá v reálném čase nevidomému usnadnit orientaci v prostoru. Že si to nedokážete představit? To my ze začátku také ne.

Celé řešení se nazývá „Pokročilá navigace nevidomých“ a vyvinuli jí odborníci z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Využívají ji globální navigační satelitní systémy (GNSS) pro určení přesné polohy nevidomého včetně jejího zobrazení na mapě a mobilní sítě pro přenos dat.

Pokročilá navigace nevidomých

Pokročilá navigace je založena na speciální slepecké holi, na jejíž rukojeti je panel s ovládacími tlačítky – pomocí nich lze hůl propojit s chytrým mobilním telefonem a přes mobilní 2G/3G/4G, a poté s navigačním webovým portálem, k němuž budou mít přístup jak profesionální navigační centra, tak i rodiny uživatelů. Nevidomý pak sám rozhodne, zda ho při cestě má navigovat rodina, či pracovník navigačního centra.

Poté se může s navigátorem telefonicky spojit a ověřit si svou polohu. To vše pomocí ovládacího panelu s tlačítky umístěného na holi. Díky online přenosu obrazu z kamery svého mobilního telefonu má možnost zeptat se i na detailní informace, jako například „Který zvonek na dveřích…“ nebo „Která ordinace je…“, aby bylo možné celou navigaci využívat, projdou si nevidomí a jejich rodiny školením, které jim vysvětlí, jak technologii využívat, a jak zacházet s holí.

Pokročilá navigace nevidomých

Hůl má na sobě 5 ovládacích tlačítek, která slouží k přenášení do navigačního střediska, přečtení stavu hole (hlasová zpráva), k zapnutí a vypnutí kamery, k hlasové komunikaci a potvrzení. Samotná hůl má Li-Pol akumulátor, který vydrží až 16 hodin, poté je nutno hůl dobít. Do budoucna se uvažuje i nad bezdrátovým nabíjením, aby měl nevidomý maximálně usnadněné použití.

Nová generace těchto holí byla vyvinuta v letech 2013 až 2015 v rámci projektu Technologické agentury České republiky. Spoluřešitelem v oblasti indoor navigace byla ČVUT Immobiliser Central Europe. Vývoj podporovala firma Svárovský a T-Mobile, který nabídne nevidomým datové přenosy bezplatně.

Pokročilá navigace nevidomých

S uvedením pokročilé navigace do praxe se počítá ve druhém čtvrtletí roku 2016 a řešení bude nabízeno prostřednictvím TyfloCenter. Jako na kteroukoli nezbytnou pomůcku pro hendikepované, by měl nevidomý nárok na novou hůl bezplatně každých 5 letech.

Toto unikátní řešení ukazuje, jak může technologie obrovským způsobem pomáhat, a doufáme, že se takovýchto projektů objeví více.

Zdroje: Tisková zpráva