Jaký je Android O? Přinášíme vám naše dojmy z jeho používání

1
Jaký je Android O? Přinášíme vám naše dojmy z jeho používání
  • Strávili jsme dva týdny s prvním Developer Preview chystaného Androidu O
  • Nevetší změnou si na první pohled prošla opětně nabídka nastavení
  • Drtivá většina novinek se odehrává pod kapotou, nebo stále ještě chybí
  • Developer Preview se ukázalo jako překvapivě stabilní a nemusíte se jej tedy bát vyzkoušet sami

Android O – developer preview

Android O a chystané novinky v něm jsme si již podrobně přestavili v našem článku při jeho vydání, ale nyní je čas vám předat také nějaké ty praktické zkušenosti z jeho používání. Nebudeme si tak vyjmenovávat doslova každou novou funkci či změnu, ale spíše se podíváme, co všechno zatím funguje, nefunguje a zda tu nejsou nějaké novinky, které jsme dříve neznali.

Úvodní nastavení systému

Tvář bez větších změn

V první řadě začneme vizuálními změnami, kterých tu na první pohled mnoho nenajdete. Na našem Nexusu 6P zůstal zachován starý dobrý Google Launcher a domovská obrazovka, aplikace, ikony, šuplíček všech aplikací či podoba multitaskingu se vůbec nezměnily. Bohužel tu tedy stále ještě není nový Pixel Launcher, který si Google pořád tvrdohlavě nechává jako prodejní argument pro koupi nových Pixelů. Menší změnou si však prošla třeba taková notifikační lišta. Ikonky a animace se nám občas trošku pozměnily či zrychlily a lišta nabídne po vytažení nyní o trochu více informací v horním pruhu.

Nezměněné prostředí

S lištou souvisejí také samotné notifikace, které jsou opět více přizpůsobitelné. Nově můžete dát do režimu nerušit jen notifikace od konkrétní aplikace a nemusíte tak zapínat klasický režim nerušit, který platí kompletně pro celý systém. Dobu tohoto režimu můžete přitom stanovit na 15, 30 nebo 60 minut. Více různých notifikací se nyní rovněž zmenšuje do krásně tenkého pruhu, takže třeba upozornění, že máte aktivní okénko chatu od Facebook Messengeru nebo připojená sluchátka už nezabere zbytečně tolik místa. Díky tomu jsou notifikace přehlednější a zejména to mnohem lépe vypadá.

Google si stále neví rady s nastavením

Bezesporu největší změnou si prošlo nastavení. To má zase novou ikonografii a kompletně předělané rozložení – stejně jako tomu bylo v Nougatu. Nyní je opět výrazně zjednodušené a kategorie jsou jinak rozvrženy, takže nenajdete vše tam, kde dříve, což vyžaduje chvilku zvykání. I tak se mi však osobně tato podoba nastavení líbí zatím zdaleka nejvíce a především uvnitř kategorií vypadají nabídky uhlazeněji. A hlavně! Dávají vždy perfektní smysl. Vše je přesně tam, kde logicky očekáváte, jelikož spousta nastavení se nám přeskupilo do jiných kategorií.

Přehled většiny nastavení

Například pod aplikacemi je nyní naprosto vše – od informací o nich až po jejich oznámení, oprávnění či nastavení výchozích voleb. Kategorie baterie se rovněž velmi výrazně změnila, a to rozhodně k lepšímu. Nabízí mnohem více informací a vše týkající se výdrže je hezky u sebe. Nové rozvržení zkrátka dává větší smysl a po nějakém tom dnu používání se tu vyznáte dokonce lépe než v předešlých verzích.

Google však nejen přidával, ale tak odebíral. Třeba postranní menu v nastavení, které se zobrazilo po swipnutí z levé strany, je pryč. Ještě se ani pořádně neohřálo a Google už jej odstranil. Osobně jsem toto menu celkem často používal, ale musím uznat, že s novým a lepším rozvržením nastavení tak trochu postrádá smysl. Naštěstí však zůstalo vyhledávání pomocí lupy vpravo nahoře, které funguje stále skvěle. Především však zmizelo hloupé rozdělení nastavení na dvě části, kde jedna obsahovala klasické možnosti a druhá byla jen pro podporu. Nyní má podpora vlastní kolonku vespod nastavení. Někdo v Googlu asi konečně dostal rozum a uvědomil si, jak hloupé a bezvýznamné toto rozvržení bylo.

Spousta užitečných drobností

Jako vždy nalezneme nejvíce skrytých novinek v možnostech pro vývojáře a v nástroji pro ladění uživatelského prostředí, které nyní sídlí společně pod kolonkou Systém. Bohužel však mají funkce z těchto položek ve zvyku často bez varování mizet a ve finální verzi Androidu se jich ne vždy dočkáme. Doufejme, že tentokrát tomu tak nebude, jelikož se zde objevily skutečně šikovné funkce.

Nově můžete sami zvolit funkci pravé a levé zkratky na zamykací obrazovce. Nastavit si je můžete na vaše oblíbené aplikace nebo třeba konkrétní funkce – jak v rámci systému, tak i konkrétní aplikace. Zkratka vlevo tak může být pro vyhledávání v systému, nebo například může přímo vytvořit novou poznámku v Keepu. Zatímco zkratka vpravo poslouží stále pro otevření fotoaparátu, nebo si ji lze „naprogramovat“ pro otevření kalendáře. Možností je tu nespočet a všechny jsou vám kompletně k dispozici.

Ukázky popisovaných funkcí

Dále je možné si vybrat, co chcete zobrazovat ve stavovém řádku, ale zcela nová je možnost úprav navigačního panelu – neboli softwarových tlačítek. Změnit můžete lehce jejich polohu, což se může hodit zejména u větších zařízení, jako je náš Nexus 6P. Možnosti jsou: normální, vpravo, vlevo nebo kompaktní umístění (tlačítka se smrsknou doprostřed k sobě). Zároveň lze také nastavit, kde se budou v tomto panelu zobrazovat zvláštní typy tlačítek, jako je třeba klasické extra tlačítko při otevření klávesnice.

Ve vývojářských nastaveních můžeme poté narazit také na výběr nových Bluetooth kodeků, které bude Android O podporovat, u nichž je možné si nastavit vše. Pokud se podíváme do aplikací a klepneme na nějakou, uvidíme rovněž novou možnost vypnout či zapnout odznáčky s počtem notifikací na ikoně ve stylu iOS. Nyní bude tuto funkci podporovat Android nativně, takže už nebude potřeba stahovat například nějaký launcher.

Mnoho nových funkcí se skrývá v možnostech pro vývojáře a v nástroji pro ladění UI

Pixely dostaly podle všeho rovněž možnost změnit téma v nastavení obrazovky, ale jak můžete vidět, náš Nexus nic takového nemá. Zatím se má jednat pouze o výběr mezi světlým a tmavým režimem. Novinkou jsou také takzvané notifikační kanály, díky kterým bude mít například Facebook možnost ukazovat speciální notifikace pro nový komentáře a jiné zase pro like či příspěvek. Tyto kanály bude možné opět nezávisle na sobě nastavovat, avšak prozatím je žádná aplikace nevyužívá, takže jsme si s touto funkcí pohrát nemohli.

Čeká nás toho mnohem víc

Zbytek novinek už jsme si bohužel vyzkoušet úplně nemohli, jelikož jsou buď schovány hluboko pod kapotou systému, nebo tu zkrátka ještě nejsou. Předně mění Android O způsob, jakým fungují procesy aplikací na pozadí. Aplikace budou mnohem více omezovány v jejich aktivitách, což by mělo mít za následek větší výkony, ale zejména znatelně delší výdrž baterie.

Přijít mají také adaptivní ikony, což je v podstatě jen grafický standard pro ikony, aby mohly být hranaté, kulaté nebo kdo ví jaké a vypadaly pořád pěkně. Zároveň bude možné přidat těmto ikonám nově také animace. Obraz v obraze, který známe například z aplikace YouTube, se nyní dostane do celého systému, ale vývojáři jej budou muset sami začít využívat ve svých aplikacích.

Zlepšení se dočká také nativní podpora hardwarových klávesnic. Vytvořena byla nová API pro automatické doplňování, které značně usnadní používání této funkce v jiných aplikacích. Rovněž barevná škála se dočká v Androidu O rozšíření a vývojáři budou moci nyní v aplikacích používat vlastní fonty a v některých případech i barvy notifikací. Bez ohledu na to, co aplikacím přikazuje telefon.

Taková novinka může být skvělou zprávou, nebo se může rychle proměnit v noční můru. Uvidíme, jaká možnost se nakonec stane pravdou. Doplníme rovněž, že se Android dočkal opět zásadních optimalizací, což by mělo systém učinit zase o poznání rychlejším, a tak nějak celkově lepším.

Bezproblémové používání

Závěrem si řekneme pár slov také o každodenním používání a zda se dá vůbec O používat v primárním telefonu. Google samozřejmě všude mnohokrát varuje, že se v žádném případě nejedná o stabilní verzi, která by byla určena pro běžné používání. Inu, já jsem se tím neřídil, a tak se Nexus 6P s Androidem O stal na dva týdny mým hlavním telefonem a musím říct, že jsem velmi příjemně překvapen. S bugy jsem se zatím vůbec nesetkal a prostředí běhá nádherně plynule bez jediného zaváhání. Všechny výše zmiňované funkce přitom fungovaly znamenitě a nikdy s nimi nebyl nejmenší problém.

Android O

Jde vidět, že se Google poučil a vše běží mnohem lepé než v prvním Developer Preview Nougatu. Fotoaparát, zvuk, GPS, signál, hovory – vše funguje, jak má. V případě Wi-Fi jsem se dokonce dočkal zlepšení, jelikož Nougat si s mou domácí Wi-Fi dodnes tak nějak nerozumí a občas se odpojuje. Android O tento problém napravil a nyní funguje připojení perfektně jako kdysi na Marshmallow. Výdrž baterie nezaznamenala bohužel viditelnou změnu, snad se zlepšení ve finální verzi skutečně dočkáme.

Sem tam mi sice vyskočilo okno se zprávou, že XY přestalo fungovat, ale to se dělo zásadně při šťourání ve vývojářských možnostech a v nástroji pro ladění uživatelského prostředí. A to dává smysl, jelikož zde najdeme většinou ty nejméně stabilní možnosti, které mohou hned v další preview verzi zmizet a už se nikdy neukáží. Třeba takové aplikace či jiné části systému mi však nikdy nespadly. Jen občas trvalo delší dobu zapnutí některých předinstalovaných aplikací, nebo se telefon zadýchal při náročném používání, ale v betě se tyto chybky snadno odpouští.

Developer Preview je možné nainstalovat na zařízení Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X a Nexus Player. Pokud tedy vlastníte některé z nich a přemýšlíte o instalaci Androidu O, směle do toho. Dle mých zkušeností s ním nebudete mít skoro žádné problémy, byť se zde zatím nenachází tolik zajímavých funkcí, které by si musel každý co nejdříve vyzkoušet. Pokud se vám tedy nechce do komplikované ruční instalace, což je zcela pochopitelné, nemusíte mít starost. O nic významného nepřicházíte a můžete si klidně počkat na OTA beta verzi Developer Preview, která by se měla ukázat někdy v květnu během letošního Google I/O.