Češi se bojí na internetu hlavně o soukromí, děti a peníze

4

Obavy českých uživatelů o bezpečí svého soukromí, identitu, osobních dat, financí a bezpečí dětí na internetu stále rostou. Nepřidají tomu ani nedávný únik nahých fotografií celebrit nebo stále častější phishingové útoky cílící na online bankovnictví. Zjistila to společnosti Kaspersky Lab, která vydala aktualizovanou verzi bezpečnostního softwaru Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015.

Při příležitosti jeho představení zveřejnila některá zajímavá čísla, jak si stojí čeští uživatelé s bezpečností na internetu. Z výzkumu, který provedla se společností B2B International vyplynulo, že 64 procent dotázaných uživatelů se připojuje k internetu z různých přístrojů.

Není přitom možné říci, že nebezpečné by byly pouze operační systém Windows. Doby, kdy se kybernetičtí zločinci zaměřovali pouze na Windows, jsou už dávno pryč a žádný z operačních systémů není možné označit za zcela bezpečný. Příkladem může být botnet Flashback který napadl mimo jiné více než 700 tisíc počítačů s OS X, a zbořil tak zažitou představu o bezpečnosti počítačů od Applu před viry. Podle Kaspersky Lab se denně objeví na 315 tisíc nových vzorků škodlivého softwaru.

Kaspersky Lab

Stejně tak však roste i množství malwaru cílícího na mobily, zejména na ty s Androidem. Každý měsíc zaznamenají laboratoře Kaspersky Lab na 20 tisíc nových vzorků. Ani phishingové útoky nešetří žádnou platformu či zařízení. Měsíčně Kaspersky Lab odhalí více než 137 tisíc nových phishingových stránek, které mají útočníkům pomoci získat od důvěřivých obětí citlivá data či finanční údaje.

Tedy přesně to, z čeho mají čeští uživatelé na internetu největší strach. Téměř polovina z nich se bojí toho, že by mohli být neviditelně sledování skrz jejich vlastní zařízení. O něco více, přesně 53 procent uživatelů se domnívá, že online hrozby pro jejich děti rostou a 58 procent si myslí, že jejich peníze mohou být ukradeny přes internet.

Dětí se na internetu chovají nezodpovědně

O nebezpečném chování dětí na internetu vypovídá i rozsáhlý výzkum, který byl v roce 2011 proveden v 25 evropských zemích a na kterém se podílela v České republice brněnská Masarykova univerzita. V každé zemi bylo vyzpovídáno 1000 dětí ve věku 9 až 16 let. Podle tohoto výzkumu je 95 procent dětí starších 12 let online a 99 procent z nich používá digitální technologie. Zároveň si však děti mnohdy neuvědomují hrozby internetu, mají falešný pocit bezpečí a chovají se iracionálně.

Například 10 procent českých dětí se sešlo s cizincem, kterého poznaly na internetu, což je řadí ze sledovaných zemí na páté místo. Na stejné pozici jsou i v otázce sexuálního obsahu. Sexuální obrázky vidělo na internetu 28 procent z nich a 21 procent vidělo nebo obdrželo sexuální zprávu.

Ochrana pro počítač i smartphone

Kaspersky Lab nabízí v rámci Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015 ochranu před těmito hrozbami nejen pro Windows, ale i pro OS X a pro Android. S jednou licencí, tak můžete ochránit nejen svůj počítač, ale i smartphone nebo tablet. „Dnes se lidé zřídka připojují k internetu jen pomocí jediného zařízení. Musí proto znát všechny možné hrozby a vědět, jak se před nimi chránit. Kaspersky Lab vyvinula řešení pro více platforem, které jim s jedinou licencí umožňuje snadnou správu ochrany na zařízeních s Windows, OS X či Androidem,“ řekl regionální manažer Kaspersky Lab Jan Sekera.

Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015

Nová verze přitom nabízí řadu nových technologií, které zvyšují úroveň ochrany před šifrovacím malwarem, zabrání sledování skrz webkameru a ochrání před riziky při připojení ke zranitelným sítím.

Funkce Webcam Protection (zabezpečení webkamery) monitoruje aplikace snažící se o připojení k webkameře, varuje před pokusy o přístup a v případě potřeby ho zablokuje. Modul Systém Watcher zase analyzuje všechny procesy spuštěné v operačním systému a obsahuje také funkci zálohování dat. Pokud odhalí podezřelý program pokoušející se změnit uživatelská data, okamžitě vytvoří zálohu souboru, kterou není možné změnit. Ochrání tak před kryptomalwarem, který zašifruje soubory uživatele a za dešifrování chce od oběti výkupné.

Modul Wi-Fi Security Notification ověřuje přístupové body Wi-Fi a upozorňuje uživatele na možné hrozby. Vylepšení ochrany peněžních transakcí Safe Money blokuje přístup aplikací třetích stran do schránky webového prohlížeče, která může dočasně obsahovat citlivá data, a chrání i před odezíráním obrazovky.

Specialitami verze pro Android je ochrana proti malwaru, internetovými útoky a phishingovými webovými stránkami. Stejně tak i ochrana proti krádeži, která umožňuje vzdálený přístup ke speciálním funkcím zabezpečení na ukradeném zařízení. V rámci ochrany soukromí můžete určit, co mohou ostatní na vašem chytrém telefonu zobrazit a k čemu mají přístup. Zabudovaný je i filtr hovorů a zpráv.

Stáhnout Kaspersky Internet Security

Google Play (zdarma)

Zdroje: shop.kaspersky.cz, TZ Kaspersky Lab, MUNI - Children Online: Risks versus Safety

Diskuze ke článku
lojza
antivir do mobilu, nejlepsi cesta jak si zasrat RAM a zpomalit si ho... stolni pc kde je vykon nespocetne vetsi tam se to ani neresi... aby se clovek nebal kde co ne-chytne, musel by prestat pouzivat veskera zarizeni, to je jediny ucinny zpusob.
Jaroslav G. Maschek
Jaroslav G. Maschek
Kluci je " phishing " ne phising. Lepší by bylo napsat fišing.
luke
doporučuji zkusit
www.goldmail.cz/gm/?u=2088420193526bf2eb46e97

jejich reklamní emaily chodí do spamu, takže nijak nezavazí , a stačí jednou za týden najet na jejich stránky, tam ty maily odklikat, což zabere cca 10 minut :) ze začátku mi platili 1kč za email, potom 2kč za email, a teď jsem na 4kč za email , což jsou sice drobný, ale pár stovek to měsíčně hodí :) navíc dávaj za registraci hned 150,-

www.goldmail.cz/gm/?u=2088420193526bf2eb46e97

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze