Aplikace Photos se odhaluje ve veřejné betě OS X Yosemite 10.10.3

4

Apple právě v těchto dnech zveřejňuje betu operačního systému OS X Yosemite 10.10.3, jejíž součástí je i aplikace Photos, respektive Fotky. Tato aplikace má nahradit dosavadní editory v podobě iPhoto a Aperture, Apple na ní tak logicky hodně sází. Jaká tedy aplikace Fotky vlastně je? Betu jsme nainstalovali a aplikaci pro vás vyzkoušeli.

V rámci konání WWDC 2014 Apple ohlásil aplikaci Photos pro Mac OS X (Yosemite), ta měla, respektive má, nahradit dosavadní aplikace iPhoto a Aperture. Aby o tom Apple všechny ujistil, v souvislosti s představením nové aplikace zároveň oznámil ukončení vývoje aplikací iPhoto a Aperture. To však nakonec nebyla až tak pravda, jedna opravná aktualizace se přeci jen objevila, a to z toho důvodu, aby byla zachována kompatibilita s OS X Yosemite.

Photos

Ale zpět k aplikaci Photos (v češtině Fotky). Po několika odkladech se aplikace zkraje začátku minulého měsíce objevila v testovací verzi OS X Yosemite 10.10.3 výhradně určené pro vývojáře, tento měsíc se pak aplikace Fotos odhaluje v rámci veřejné beta verze OS X Yosemite 10.10.3, kterou si mohou stáhnout i běžní uživatelé (stále ale v ne zcela stabilním beta provozu). Vzhledem k tomu, že Apple do nové aplikace vkládá velké naděje, neváhali jsme ani chvíli a volně přístupnou beta verzi jsme stáhli a aplikaci Fotky začali testovat.

Úvod

Aplikace Fotky se má stát zcela novým standardem. Má skloubit prohlížeč, jednoduchý editor, který však bude mít k dispozici možnost rozšiřování se o doplňky, navíc se synchronizací napříč všemi „iProdukty“. Aplikace byla navržena jako nenáročná na výkon, optimalizovaná, graficky jednoduchá, přesto ale efektní, ale hlavně – vymizet mají všechna negativní hodnocení, která se postupem doby snášela na aplikace iPhoto a Aperture. Povedlo se?

První dojmy a používání

První, čeho si po spuštění aplikace Fotky všimnete je decentní grafické zpracování, které svým vzezřením skvěle zapadá do prostředí nejnovější verze OS X Yosemite. Vše se tedy nese v duchu jednoduchosti, přehlednosti, flatového designu a „čistoty“, zkrátka vše co potřebujete pro prohlížení fotografií a základní úpravy na jednom místě. Apple se zde do maximální míry inspiroval prostředím aplikace Obrázky pro iOS, vlastně i funkce a další efekty jsou téměř ze 100 % shodné s těmi v iOS. Dalším velkým pokrokem je nárůst rychlosti. I na základním MacBooku Air 13 (2014), který jsme pro účely testování používali, byl nárůst rychlosti oproti aplikaci iPhoto jasně zřetelný. Animace jsou tak o mnoho plynulejší, přechody hladší, zkrátka radost pohledět. Uživatelé iPhoto určitě dají zapravdu, i když se chce říci, že nárůst rychlosti byl tak trochu očekávaný, iPhoto se ani za několik let svého působení nedokázalo tak odladit, aby fungovalo i na slabším hardwaru bez větších problémů. Nyní vše funguje skvěle.

Úvodní prostředí aplikace Fotky

Dalším velkým bonusem pro majitele iProduktů je možnost synchronizace. Pokud tedy mimo Mac OS X vlastníte i iPhone/iPad/iPod Touch, potěší vás synchronizace skrze iCloud mezi všemi zmíněnými produkty. Na tom Apple pracoval již delší dobu, Fotky pro Mac OS X pak už jen zapadají do celkové koncepce. Novinkou v aplikace Fotky je také složka pojmenovaná Faces (obličeje), ve které se zobrazují všechny obličeje, které aplikace rozpoznala z vašich nadílených fotografií a kde si následně můžete přidat ke konkrétním tvářím jména, a to rovnou z vašich kontaktů.

Upravujeme

Na co se však těší asi nejvíc uživatelů, jsou možnosti úprav. Ty jsou pouze v základní formě a Apple tak s největší pravděpodobností dá volnou ruku různým vývojářům, kteří budou moci do aplikace Fotky přidat různé pluginy na rozšíření funkčnosti. I tak zde ale pár základních a pokročilejších možností úprav samozřejmě nalezneme. Jedná se například o „automatickou opravu fotografií“ (vylepšení), kdy se fotografie automaticky upraví tak, aby vypadala co možná nejlépe. Zde si dovolíme malou vsuvku a zmíníme, že většinou (ne ale vždy) se spolehnutí na automatiku příliš nevyplatí a určitě je lepší upravit si fotografie ručně, což lze samozřejmě také. Ale pěkně popořadě. Další možností je oříznutí fotografií. Vybrat si můžete z několika poměrů stran, případně si můžete vybrat možnost ručně. Fotografie lze převrátit také vodorovně, svisle, lze je také pohodlně vyrovnat pomocí osy napravo od daného snímku. Samozřejmě nechybí ani základní možnost otočení o 90 stupňů směrem doleva/doprava.

Zobrazení detailních informací, ořez

Co se týče efektů, Fotky jich nabídnou celkem 8 (Mono, Tónový, Noir, Vyblednutí, Chróm, Zpracování, Přetisk a Instantní), přičemž první možností je snímek bez efektu. Efekty bohužel nelze nijak dále editovat, respektive snižovat/zvyšovat jejich úroveň. Další možnosti nastavení jsou už dosti konkrétní – jedná se o úpravy jako takové, které jsou rozděleny celkem do třech (v základu zobrazovaných) kategorií. Pro větší přehlednost si tyto úpravy představíme v následujícím výčtu:

Světlo

  • úprava expozice
  • úprava světla
  • úprava stínů
  • úprava jasu
  • úprava kontrastu
  • úprava černého bodu

Barva

  • úprava sytosti
  • úprava kontrastu
  • úprava závoje

Černá a bílá

  • úprava intenzity
  • neutrální
  • úprava tónu
  • úprava zrnitosti

U každé skupiny lze nastavit i automatickou opravu, kdy aplikace sama odhadne, co je pro daný snímek nejvhodnější. Kliknutím na možnost: „obnovit původní“ se bleskurychle snímek vrátí do původní podoby, ať provedete jakoukoli změnu. Snímek se ale opravdu vrátí do své úplně primární podoby, pokud tedy chcete vrátit úpravu o krok zpět, doporučujeme klávesovou zkratku cmd+z, která je aplikovatelná napříč celým systémem.

Aplikace Photos – efekty

Dostáváme se k další možnosti úpravy fotografií, a to k retuši. Ta funguje stejně, jako například u iPhota, případně Photoshopu. Posuvníkem si zvolíte velikost retušujícího kolečka, které pak aplikujete na objekt, který chcete vymazat. Aplikace sama vypočítá dle předlohy adekvátní zakrytí. Opět vše funguje naprosto profesionálně, bleskurychle, a to i u větších objektů, které je potřeba zaretušovat. Mladší generace retuš jistě využije k zakrytí nedostatků, fotografové amatéři pak pro zakrytí nedostatků fotografií jako takových. Poslední možností úprav je eliminace červených očí, zde to funguje naprosto stejně, jako u retuše – stačí vybrat poloměr kružnice a aplikovat na daný snímek. Spolehnout se můžete i na automatiku, která v tomto případě funguje víceméně bezchybně.

Pokročilé nastavení

Apple však umožní aktivaci dalších možností úprav fotografie, ty však musíte přidat ručně. V režimu úprav stačí kliknout na možnost přidat a objeví se další možnosti jako: histogram, zaostření, míra prokreslení, redukce šumu, vinětace a v pokročilých možnostech pak nalezneme vyvážení bílé a úprava úrovní. Apple tyto možnosti skryl tak trochu záměrně, některým uživatelům stačí pro úpravy fotografií naprostý základ (tedy oříznutí, aplikace filtru a retuš), proto jsou tyto možnosti tak trochu schované.

Photos
Všechny efekty pohromadě

Možnosti úprav jako takových jsme již popsali, to ale není vše. Typická situace: máte upravenou fotku a rádi byste to stejné nastavení aplikovali i další fotku, případně na vícero fotografií. Žádný problém. Přímo v okně úprav stačí označit (kliknutím dvěma prsty) možnost: zkopírovat úpravy, z alba vybrat další fotografii a opětovným označením vložit možnost vložit úpravy. Fotografie se následně upraví přesně dle předlohy, což leckdy dokáže ušetřit spoustu času. Za tuto možnost jednoznačně chválíme.

Beta verze OS X Yssemite 10.10.3

Nakonec si dáme trochu praxe. Líbí se vám aplikace Fotky a chcete ji i vy ve svém iMacu/Macu/Macbooku? Jednoduché, pokud máte poslední dostupnou aktualizaci, stačí navštívit následující stránky, zaregistrujte se pomocí vašeho Apple ID a následně pod bodem číslo 2. stáhněte soubor. Po jeho instalaci se automaticky otevře App Store a během okamžiku se objeví nová aktualizace, právě na verzi 10.10.3 Yosemite. Důrazně však doporučujeme provést zálohu dat, beta verze je sice dle našich zkušeností skvěle použitelná i za běžného provozu, její nestabilita se však může objevit nahodile a nevyzpytatelně.

Stažení OS X Yosemite 10.10.3 Beta

Závěr a zhodnocení

Apple s novou aplikací Photos (Fotky) dodržel vše, co slíbil. Aplikace je mnohem přehlednější, jednodušší, nabízí design, který se hodí do prostředí OS X Yosemite a navíc je funkční i na slabším hardwaru, a to bez jakýchkoliv problémů. Množství editací/úprav sice nenahradí pokročilý editor, grafici se tak stále budou držet osvědčených klasik, pro jednoduchou a hlavně rychlou správu/úpravu fotografií pro nenáročné až středně náročné uživatele však poslouží více než dobře.

Photos
Synchronizace mezi produkty značky Apple je příkladná

Potěší také ukázková synchronizace napříč všemi „iProdukty“ a celkové ucelení – většinu toho, co zvládnete na Macu zvládnete také v iOS 8, respektive na iPhonu, iPadu a nebo iPadu Touch. Apple tak znovu ukazuje že ucelený ekosystém je pro něj velice důležitým faktorem a my se už nemůžeme dočkat, až se beta verze OS X Yosemite 10.10.3 dostane ke své oficiální podobě. Za nás můžeme aplikaci Fotky jednoznačně doporučit, navíc, jakmile si ji vezmou pod křídla další vývojáři, můžeme se dozajista těšit i na další vychytávky a podrobnější nastavení.

Zdroje: cultofmac.com

Diskuze ke článku
Karel
OS X Yosemite se píše s jedním s.
Dan
Ahoj, tak mne to zatím žádnou aktualizaci nenašlo:-(, mám MBP 13 retina s posledním OS X.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze