Čeká nás nová úroveň konektivity? iPhony 15 mají nabídnout vylepšený čip UWB

Čeká nás nová úroveň konektivity? iPhony 15 mají nabídnout vylepšený čip UWB
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Důvodem je údajně vybudování kvalitnějšího ekosystému pro brýle Apple Vision Pro
  • S informací přišel respektovaný analytik Ming-Chi Kuo

Rádiová technologie ultra-wideband (UWB) doposud čeká na masové rozšíření, ačkoliv se najde minimálně jeden výrobce, který ji vytrvale nasazuje do svých zařízení již několik let. Apple, který je v tomto ohledu průkopníkem, implementuje UWB nejen do smartphonů, ale například i do Apple Watch a nově se navíc objeví také v nedávno představených chytrých brýlích Apple Vision Pro. Právě kvůli nim se pak mají i ostatní zařízení cupertinského výrobce dočkat nasazení vylepšeného čipu. Důvodem je údajně vybudování skutečně kvalitního ekosystému pro brýle Vision Pro.


S novými informacemi tradičně přišel uznávaný analytik Ming-Chi Kuo, podle kterého se objeví vylepšený čip u celé řady iPhonů 15. Očekávaná další generace čipu má být konkrétně vyráběna pokročilým 7nm procesem namísto dosavadního 16nm výrobního procesu, což má zajistit vyšší výkon, ale také výrazně menší energetické nároky.

Nový UWB čip má využívat 7nm výrobní proces.

Doposud používaný UWB čip s označením U1 byl pak poprvé nasazen u řady iPhone 11 a kromě iPhonů jej najdeme rovněž v (Apple Watch 6 a novějších modelech), ale také v chytrém přívěsku Apple AirTag či třeba HomePodu mini nebo nejnovější generaci sluchátek AirPods Pro (v tomto případě je v pouzdru).

V praxi je pak UWB využíván pro vyhledávání v rámci funkce Najít (anglicky Find My), AirDrop a další. Nasazení nového čipu UWB má podle Kua sehrát klíčovou roli v integraci Vision Pro do ekosystému Applu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze