Čeká nás doba prototypová. Chce to pevné nervy a hodně trpělivosti

Glosa
15
Čeká nás doba prototypová. Chce to pevné nervy a hodně trpělivosti

Začíná se odpočítávat poslední čtvrtina roku 2019, ale už nyní je jasné, že na rozdíl od předcházejících let výrobci pochopili, že už bylo dost dotykových placek, které vypadají jedna jako druhá. První iPhone sice způsobil revoluci, ale do pasti jednoduché výroby a tedy i nízkých nákladů se postupně nachytali všichni výrobci. Vyškrábat se z tohoto příkopu nudnosti bude stát spoustu úsilí.

V tomto počínání můžeme pozorovat tři hlavní proudy. První z nich je nejznámější a nejpozorněji sledovaný. Vyrobit z ohebného displeje ohebný telefon totiž není tak jednoduché, jak to zní, o čemž by Samsung mohl vyprávět. Stejně tak jeho konkurence nikam nepospíchá a asi dobře ví proč.

Druhá větev obrody sází na minulost, kdy byla fyzická klávesnice neodmyslitelnou součástí těch nejlepších telefonů. Cosmo Communicator a F(x)tec Pro1 přicházejí ze zcela rozdílnou koncepcí, ale jedno mají společné – neustálé odklady. Ještě patrnější to bylo u předchůdce Cosmo Communicatoru, který nesl jméno Gemini. Protože byl jeho vývoj financován skrze crowdfundigovou kampaň, mohli jsme alespoň částečně nahlédnout pod pokličku a sledovat, jak vývojáři zápasí se zdánlivě obyčejnými problémy týkajícími se zejména kloubu a klávesnice.

Zdá se to k nevíře zvláště s ohledem na to, že podobně konstruované přístroje jsme tu měli už v devadesátých letech pod značkou Psion. Podobnou regresi ale můžeme sledovat ve více oborech lidské činnosti. Například cesta lidí na Měsíc by po půl století měla být snadná a jednoduchá, ale zatím to vypadá na ještě větší problém.

Poslední větev netradičních konstrukcí se šalamounsky veze na vlně zájmu o ohebné displeje, ale vyhýbá se jim. Trochu to nakouslo LG a skládací cestou se vydá Microsoft – jak u počítačů, tak u mobilního telefonu.

Co je však ještě zajímavější než samotná konstrukce obou zmíněných přístrojů, je časový rámec, který si Microsoft určil k jejich dokončení. Když na tiskové konferenci zazněl termín „holidays 2020“, marně jsem si lámal hlavu tím, jaké svátky tím myslí. Místní novináři sice dobře pochopili, že se jedná o „holiday seasons“, tedy naši obdobu vánočních prázdnin, ale zase si nebyli jisti, jestli se nepřeslechli v roce.

Pravda je taková, že Surface Duo i Neo se dostanou na trh až před příštími Vánocemi, tedy za více jak rok. Marně pátrám v paměti a přemýšlím, kdy jsem naposledy, jestli kdy vůbec, viděl takto velkou mezeru mezi představením produktu a jeho uvedením na trh.

Návrhy, vizualizace, prototypy, makety…

Všechny tři uvedené snahy o změnu mají mnoho společného. Jsou na míle vzdálené zažitým způsobům, kdy někdo na pódiu zamává malou krabičkou a odstartuje předobjednávky nebo rovnou zahájí prodej. Namísto toho dostáváme jen návrhy, vizualizace, makety z 3D tiskáren a blíže neurčené termíny nebo jejich odklady.

Trochu mi to připomíná situaci s výstavbou dálniční sítě. Jihovýchodu Prahy (a spoustě dalších míst) zoufale chybí dálniční okruh. Měl už stát několik desetiletí, ale zatím máme pouze vizualizace. Ta poslední je skutečně špičková a nebýt doprovodné grafiky, snadno byste si ji spletli s leteckými záběry. Jenže to vám cestu nijak neulehčí.

A takových případů by se našla celá řada. Počítačové hry vydávané v předběžném přístupu. Počítačové hry označené jako finální verze, které ale vypadají jako v předběžném přístupu. Neustále překopávané a laděné Windows 10…

K tomu si přičtěte rozčarování z projektů, které nikdy nedojdou do cíle a je jasné, že následující období bude vyžadovat hodně trpělivosti. Na ukrácení dlouhé chvíle doporučuji četbu od Samuela Becketta – Čekání na Godota.

Diskuze ke článku
G
Už bolo na čase.
XYZ
Souhlasím s tím, že výrobci si ze zákazníků začali dělat betatestery. Doteď to bylo hlavně u softwaru. Windows 8/10 se s každým updatem tváří, že odteď už to bude to pravé ořechové (až do dalšího updatu). Google pořád vydává nové a ruší staré komunikátory (i další služby). No a jako novinka přichází betatesting i u hardwaru. Samsung vypustil drahý Fold mezi pár novinářů a když se jim hned rozbil, tak ho začali přepracovávat. Všichni nás zasypávají praštěnými koncepty a doufají, že jim dáme peníze a nebudeme snad ani chtít finální výrobek.
Blue Sun
Už se těším, jak hromada lidí zase skočila Microsoftu na lep, že jim dodá super duper mobilní telefónek, se kterým budou machrovat před všemi těmi blbci s Androidem a iOvcemi. Jenže jak to vždycky skončí, všichni dobře víme. To si zase budou fans trhat vlasy a naříkat, jak je Microsoft zradil a jak už si od něj nikdy nic nekoupí.
End
Stejně se mi jeví zatím nejlepší smysl to co má LG u V50/G8x a Microsoft než ten nepovedený vtip fold.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze