Bývalý inženýr Nokie prozradil, proč telefony s Windows Phone neuspěly

51
Bývalý inženýr Nokie prozradil, proč telefony s Windows Phone neuspěly
  • Mohla za to reputace Microsoftu a jeho produktů
  • Došlo k podcenění konkurence, zejména pak Googlu
  • Zpoždění z úvodní fáze se pak už jen zvětšovalo

Na reddit.com se objevil poměrně dlouhý a zevrubný příspěvek, v němž bývalý inženýr Nokie popisuje situaci ve firmě před a po jejím převzetí Microsoftem. To, co se na začátku jevilo jako spojení dvou opravdu silných jmen a automatický předpoklad úspěchu, skončilo po mnoha peripetiích a problémech neslavně.

Prakticky každý má nějaký názor na to, proč se tak stalo. Uživatelé nejčastěji vzpomínají na nesplněné sliby ohledně aktualizací nebo podpory telefonů a také slabou nabídku aplikací v porovnání s konkurencí. Nyní je však zajímavé podívat se na problém z druhé strany. Z jeho textu jsme vybrali klíčové body.

  • Podcenění Googlu. Na začátku nevypadal Google jako silný protihráč a pozornost směřovala k Applu. První smartphony s Androidem vypadaly vedle tehdejších smartphonů spíše jako hračka, ale Google výborně odhadl, že těžiště se bude posouvat od přístrojů ke službám. Jeho výborně fungující mapy, vyhledávání, YouTube, Gmail a další brzy nabídku Microsoftu zcela zastínily.
  • Pokusy s mobilními telefony přišly nedlouho po Windows 8. Při zpětném pohledu lze pochopit, že Microsoft se snažil o radikální krok, který by ve výsledku sjednotil operační systémy napříč všemi zařízeními. Ale lidé na desktopech byli a jsou velice konzervativní a takovou změnu nikdy plně nepřijali. Z toho pramení i současná schizofrenie, kdy by chtěl Microsoft rád něco nového a moderního, ale zároveň chce průběžnost, kontinuitu a zpětnou kompatibilitu. Nicméně stigma týkající se „dlaždic“, „metra“ a „moderních aplikací“ nikdy zcela nevymizelo.
  • S tím souvisí i pověst Microsoftu. S Windows snad každý vytrpěl svoje, ať už jde o jejich pomalost, pády, ztráty dat a další nepříjemnosti. I když za to Microsoft mnohdy nemohl, nová a nezatížená jména měla v tomto souboji navrch.
  • Loajalita.Přechod na jinou platformu je těžký sám o sobě a čím jste na ní déle, tím je to horší, třeba jen kvůli nutnosti nakupovat aplikace znovu. Jakmile Microsoft zakolísal při úvodním naskakování do vlaku, už nikdy neměl možnost toto zpoždění dohnat.
Nokia Lumia 730 a Lumia 735

Své pozorování doprovází závěrem, že selhání mobilních Windows je ztrátou pro celý segment mobilních telefonů. Android Studio, které používají vývojáři pro tuto platformu, bylo podle něj výrazně horší než Visual Studio od Microsoftu a tento náskok stahuje jen pomalu.

Diskuze ke článku
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
Koníku, nebylo by lepší zapracovat na češtině, než se pustíš do diskuze?
kokotoska
libilo se mi ze snad kazdy win mob telefon uz v zakladu aspon u tmobile umel VoLTE. zadne cekani na aktivaci v dalsi verzi soft updatu, proste to vyslo a uz to umelo. jinak sem telefon s win mel v ruce asi hodku a proste ovladani nesedlo... ted je uplne jasne, ze pokud si MS nezajisti podporu vyvojaru appek, tak je jakykoliv navrat predem ztraceny kdyby do toho 100 miliard babek nacpali... at radejc ladi win10, tam je chyb jak maku k oprave.
MasoxCZ
Měl jsem Lumii 950XL, a díky RDP klientu a Continuum docku jsem v podstatě nepotřeboval PCčko (byť cca 20 let mám služební noťasy). BohuHELL tehdy WM10 byly taková tragédie, že to jinak než jako tenký klient používat nešlo. Co 3 dny velká aktualizace, která něco opravila a něco rozbila, ustavičně se vracející dávno a několikrát opravené chyby, běžně 14 dní v kuse nefungující pošta, min jednou týdně zámrz s nutností vyndat baterku, a cena kterou měli naopak oni zaplatit lidem za testování a nervy.
Joe Black
Joe Black
Captain obvious zasahuje při neděli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze