Brno–střed vyzvalo operátory k poskytnutí tarifu občanům za 300 Kč

12

Radnice Městské části Brno-střed vyzvala všechny tuzemské mobilní operátory k podání nabídky na dodání levného tarifu s neomezeným voláním, SMS a MMS a nepovinným balíčkem 5 GB dat navíc. Doposud takto města a obce vyzývaly jen dodavatele plynu či elektřiny.

Brno-střed

Radní Brna–střed vycházejí z toho, že existují propastné cenové rozdíly mezi nabídkou pro české domácnosti na straně jedné a korporace či státní správu na straně druhé. „Rádi bychom, aby občané Brna-střed mohli neomezeně volat, posílat SMS a využívat minimálně 5 GB dat za cenu do 300 korun měsíčně včetně DPH,“ říká radní pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík. Tři největší čeští operátoři obdobnou nabídku prodávají zatím v rozmezí od 1 098 do 1 499 Kč, a to při úvazku na 2 roky. Nejlevnější cenu v tomto případě drží Vodafone s tarifem RED LTE Super, kde zákazník získá neomezené volání, SMS zprávy a 4 GB dat za 999 Kč a za dalších 99 Kč si dokoupí 1 GB dat. Firmám či orgánům veřejné správy je ovšem nabízí za ceny výrazně nižší či se slevami ze základního ceníku ve výši až 90 %.

TIP! Evropská komise prošetří sdílení sítí O2 a T-Mobilu, Vodafone to vítá

Brno–střed jde cestou veřejné výzvy podle občanského zákoníku. Operátoři mají měsíční lhůtu, která vyprší 7. prosince 2016, na podání nabídek, kterou vyhodnotí nejprve výběrová komise a poté se jí bude zabývat Rada MČ. Vybrána bude nejlevnější cenová nabídka. Radnice však nemusí žádnou nabídku přijmout, pokud se jí nebude po cenové stránce líbit. Radnice chce využít toho, že bezmála 90 tisíc obyvatel Brna–střed s vyšší kupní silou, soustředěných na velmi malém území může být pro operátory lákavou obchodní příležitostí.

Kooperace T-Mobile, O2 a Vodafone

Ve výzvě hledá radnice Brna–střed dva tarify: základní s neomezeným voláním, esemeskami a ememeskami. Druhým tarifem je balíček 5 GB dat, který je možné dokoupit jednou či vícekrát za stejnou cenu k základnímu tarifu. Nabídka, pokud se radnice s vybraným operátorem dohodne, bude platit po dobu dvou let. Úvazek mezi občanem Brna–střed a operátorem by byla na jeden rok.

„Výzvou chceme také otevřít diskuzi o tom, že čeští spotřebitelé dostávají za hodně peněz velmi málo služeb,“ říká radní Bartík. V sousedním Polsku nabízí T-Mobile tarif Oferta 1 s neomezeným voláním (SMS a MMS za 1,20 Kč) a 5 GB dat v přepočtu za 250 korun měsíčně při dvouletém úvazku. Při úvazku na půl roku je tarif Oferta T1 s neomezeným voláním, SMS i MMS a se 2 GB dat je to ještě levnější – necelých 190 Kč. Rakouský Vectone mobile nabízí 1 000 minut volání a 1 000 SMS a k tomu 3 GB dat za 9,90 euro měsíčně, přičemž první tři měsíce lze ještě využít slevu 2 eura. A lotyšský Bité nabízí neomezené volání a 5 GB dat za 12,50 euro měsíčně.

Zdroj: tisková zpráva městské části Brno–střed

Diskuze ke článku
Chuan Perverez
A nepřijde jim to diskriminační vůči ostatním uživatelům, kteří budou nadále platit stejnou plnou cenu? Ta otázka platí jak pro zastupitelstvo Brna střed i pro samotné operátory. Je jasné že za neschopnost ostatních zastupitelstev ani jeden z nich nemůže. Ale to že je to u nás nehorázně předražené už by měla velká trojka uznat a něco s tím konečně udělat. Nabídnout pořádné balíky dat za přijatelné ceny a ne se k nám chovat jako k mentalům kterým je vše jedno a rádi zaplatí.
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Pokud nepřijde 4. operátor tak se tady na Našem sprostém trhnu nic nezmění. Trojka si všechno drží..
Joshua
Jo tak na to jsem zvedav, any to nekonec nezkoncilo fiatem a tohle snazeni nakonec nezametli pekne pod koberec...
brejn
Proč by někdo někoho diskriminoval? Že se mč snaží pro své občany domluvit lepší nabídky, tak se takhle osočíte?
Předpokládám, že budou muset občany zastřešit a dělat support pro několik tisíc lidí, prostě rámcovka, což taky není sranda.
Můj zaměstnavatel mi taky nabízí výhodnější tarif, podle vašeho výkladu tím diskriminuje zaměstnance jiných firem?
Stejnou nabídku jsem využíval od svého poskytovatele internetového připojení, neomezená data za 200 kč.
Je to dobře, že to dělají a pokud se jim zadaří, podpoří to další mč nejen Brna, ale i dalších měst.
Čase by to mohla být klička pro lepší tarifi pro šikorou veřejnost a tím se vytvoří tlak na běžné nabídky operátorů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze