Levná drátová sluchátka pro iPhone mohou vyžadovat Bluetooth. To není vtip

Levná drátová sluchátka pro iPhone mohou vyžadovat Bluetooth. To není vtip
Fotografie: Bose
  • Na zahraničních trzích se můžete setkat se zvláštním hybridem
  • Sluchátka se tváří jako drátová, přesto se však připojují pomocí Bluetooth
  • Má to však racionální vysvětlení, které vás ale určitě překvapí

Pro naše pravidelné čtenáře asi není žádné velké překvapení, že sluchátka k mobilnímu telefonu můžete mít v drátové/bezdrátové variantě. Zatímco u té první stačí jen vybrat správný konektor, připojit a můžete poslouchat, u sluchátek s Bluetooth musíte nejprve projít procesem párování a pak se také starat o nabíjení sluchátek. Pro úplnost dodejme, že u dražších modelů můžete vybírat, jakým způsobem je připojíte.

Jak ale ukazuje zkušenost Joshe Whitona, o kterou se podělil na sociální síti X, dynamický trh příslušenství pro mobilní telefony dokáže nabídnout i jiný druh „hybridu“, který je mnohem podivnější. Vše začalo tím, že Josh na dovolené v Chile ztratil svá bezdrátová sluchátka a na letišti si chtěl koupit pro svůj iPhone s portem Lightning nějaká levná drátová, aby přečkal dlouhou cestu letadlem domů. První nabídnutý pár mu nefungoval, druhý taktéž ne a dokonce nebyl schopen rozběhnout ani ten nejobyčejnější model připojený přes redukci.


Musíte mít zapnuté Bluetooth,“ radil mu s problémem prodavač. Josh jeho radu nejdříve ignoroval, protože se sám živí jako programátor a s touto technologií pracoval už v době jejího vzniku. Když se ale podobná rada ozvala i od zákazníků ve stále rostoucí frontě, ze zoufalství ji zkusil. K jeho ohromnému překvapení vyskočila obvyklá výzva k párování a sluchátka začala normálně hrát.

Zpátky doma je s pomocí kolegů rozebral, aby přišel této neobvyklé záhadě na kloub. Po krátkém pátrání na internetu pak přišel s celkem racionálním vysvětlením. Protože se sluchátka připojují k Lightningu, pro správnou funkčnost by potřebovala certifikaci od Applu, respektive zaplacení licenčních poplatků. Ty jsou ovšem tak vysoké, že je pro výrobce levnější vybavit sluchátka Bluetooth, připojit je bezdrátově a z telefonu pomocí kabelu pouze přivést energii pro napájení. Toto netradiční řešení se pak z Číny vyváží na méně rozvinuté trhy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze